İsrail'e kaçak yollardan gelen Afrikalı göçmenlerin, sığınma hakkı ve mülteci statüsü verilmesi talebiyle Tel Aviv'de düzenlediği gösteriler Kudüs'e taşındı. Afrikalı göçmenler Tel Aviv'den otobüslerle geldikleri Kudüs'te hükümete seslerini duyurabilmek için İsrail parlamentosu Knesset önünde gösteri yaptı.
Yasadışı yollardan geldikleri İsrail'de kendilerine mülteci hakkı verilmesini isteyen Afrikalı göçmenlerin gösterileri İsrail geneline yayılmaya başladı. Afrikalı göçmenlerin dördüncü gününe giren protestolarında bugünkü adresleri İsrail parlamentosu Knesset oldu. Gösteriye yaklaşık 5 bin kişi katıldı.
Eylemciler, ellerinde "Siyah olmak suç değildir", "Siyah olmaktan gurur duyuyoruz", "Biz mülteciyiz" yazılı dövizler taşıdı. Adının vermek istemeyen Afrikalı bir göçmen, AA muhabirine, "Biz mülteci hakkı istiyoruz. Ülkemde savaş olduğu için buraya geldim, İsrail bize bu hakkı vermeli, gidecek başka yerim yok" dedi.
Eylemcilere az sayıda İsrailli destek verdi
Afrikalı göçmenlerin Knesset önündeki gösterisine az sayıda İsrail vatandaşı da destek verdi. Eyleme destek veren İsraillilerden Veronica Cohen (70), "Biz de bir zamanlar mülteciydik. İsrail, Afrikalı göçmenlere yardım etmeli. Onlar çaresiz kaldıkları için buradalar" derken, eşi İsrael Cohen ise "Onların yardıma ihtiyaçları var. Budapeşte'de eşim de bir zamanlar mülteciydi. Onların neler hissettiklerini biliyorum. Biz Yahudilere de bir zamanlar Osmanlı sahip çıkmıştı. Bunu Yahudiler unutmamalı" diye konuştu.
Protestoya destek veren İsrailli yazar David Grosman da alanda bulunan kalabalığa hitaben yaptığı kısa konuşmada, "İsrail adına utanıyorum. Her yıl binlerce Yahudi dışarıdan gelerek bu ülkeye yerleşiyor. İnanıyorum ki sizler için de bu ülkede bir yer bulunabilir. Çok zor şartlarla karşı karşıyasınız, bunu biliyorum" ifadesini kullandı.
Hükümet geri adım atmıyor
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu dün yaptığı açıklamada, gösterilerin göçmenlere hiçbir yarar getirmeyeceğini ifade ederek hükümetin izlediği politikalardan geri adım atmayacağının sinyalini vermişti.
Netanyahu, "Şunu açıkça belirtmeliyim, gösteriler ve grevler onlara yardım etmeyecek. Sınırlarımızdan kaçak göçmenlerin geçişini önledik. Kararımızdan dönmeyeceğiz ve sınırları kapatmadan önce gelenleri de geri göndereceğiz. Biz uluslararası hukukun bahsettiği mültecilerden sözetmiyoruz. Biz, yasadışı göçmen işçilerden bahsediyoruz. 2013 yılında toplam 2 bin 600 kişiyi sınırdışı ettik, bu bir önceki yılın tam 6 katıdır. Bu yıl da daha fazlasını göndereceğiz. Bunda kararlıyız ve ona göre hareket ediyoruz" demişti.
İsrail güvenlik güçleri, geçen kasım ayında Knesset önünde gösteri yapan Afrikalı göçmenlerin tamamını tutuklayarak ülkenin güney kesimindeki Negev çölünde, kaçak göçmenlerin tutulduğu Holon kampına nakletmiş, gösteriye katılanların çoğunluğu bu ay başında sınırdışı edilmişti.
İsrail Dışişleri Bakanlığı verilerine göre, 2006'dan beri ülkeye giren yaklaşık 64 bin göçmenin sayısı, sınırdışı edilen veya kendi istekleriyle ülkelerine dönenlerle beraber bugün itibariyle 53 bin 600'e düştü.
Göçmenlerin tamamının Mısır sınırından ülkeye girdikleri belirtiliyor. İsrail yasalarına göre kaçak göçmenler, polisin gerekli görmesi halinde 12 ila 18 ay hapiste tutulabiliyor. - Kudüs
Son Dakika › Politika › İsrail'deki Afrikalı Kaçak Göçmenler - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?