İsrailli Esirlerin Aileleri Tel Aviv'den Batı Kudüs'e Yürüdü - Son Dakika
Politika

İsrailli Esirlerin Aileleri Tel Aviv'den Batı Kudüs'e Yürüdü

İsrailli Esirlerin Aileleri Tel Aviv\'den Batı Kudüs\'e Yürüdü

İsrail ordusunun 43 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi'ndeki İsrailli esirlerin aileleri ve destekçileri, esir takası talebiyle Tel Aviv'den 5 gün önce çıktıkları yürüyüşe tamamlayarak Batı Kudüs'teki Başbakanlık Ofisi önünde toplandı. Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği saldırılarda kaçırılan ve Gazze'de tutulan 240'a yakın İsrailli esirin aileleri ve onlara destek veren binlerce İsrailli, 14 Kasım'da Tel Aviv'den yola çıkmalarının ardından bu akşam Batı Kudüs'e ulaştı.

18.11.2023 20:19  Güncelleme: 21:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İsrail ordusunun 43 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi'ndeki İsrailli esirlerin aileleri ve destekçileri, esir takası talebiyle Tel Aviv'den 5 gün önce çıktıkları yürüyüşe tamamlayarak Batı Kudüs'teki Başbakanlık Ofisi önünde toplandı.

Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği saldırılarda kaçırılan ve Gazze'de tutulan 240'a yakın İsrailli esirin aileleri ve onlara destek veren binlerce İsrailli, 14 Kasım'da Tel Aviv'den yola çıkmalarının ardından bu akşam Batı Kudüs'e ulaştı.

Başbakanlık Ofisi önünde toplanan kalabalık, esirlerin fotoğraflarının yer aldığı dövizler taşıyarak, "Onları hemen eve getirin" sloganları attı.

Burada konuşan esir yakınları, Netanyahu hükümetinden elinden gelen her şeyi yapmasını talep etti.

Gazze'de 28 yaşındaki bir İsrailli esirin annesi Orin Gantz, burada yaptığı konuşmada, çocuklarının serbest kalması için 5 gün yürüdüklerine işaret ederek, "Gazze'ye yürümemiz gerekirse oraya da yürüyeceğiz. Nereye gitmemiz gerekiyorsa gideceğiz, çocuklarımızdan vazgeçmeyeceğiz." dedi.

Ailesinden 7 kişi Gazze'de esir tutulan Yuval Haran, "Yolculuk bitmedi. 43 gün çok uzun. Herkes evine dönene kadar her şekilde yola devam edeceğiz." diye konuştu.

İsrail'in 43 gündür aralıksız bombardımana tuttuğu Gazze'deki yakınları için "zamanın giderek dolduğunu" aktaran aileler, Başbakan Binyamin Netanyahu'dan ve Savaş Kabinesi'nden cevap beklediklerini duyurdu.

"Hükümetimizin yeteri kadar gerekeni yapmadığını düşünüyorum"

AA muhabirinin konuştuğu İsrailli esir yakınlarından çoğu, İsrail ordusunun Gazze'deki saldırılarına karşı bir tutum almazken, aralarında sayıları az olsa da savaşın son bulmasını isteyenler de bulunuyor.

Ancak esir yakınlarının hepsi bir görüşte birleşiyor: İsrail hükümetinin esirleri her ne yolla olursa olsun geri getirmesi ve bunun için gereken her şeyi yapması.

Yürüyüşe Gazze'deki esirlerden İsrail ve Rus vatandaşı erkek arkadaşı Andrey Kozlov (27) için katılan Jennifer Master, AA'nın soruları üzerine, "Hasta, umutsuz hissediyorum. Hükümetimizin yeteri kadar gerekeni yapmadığını düşünüyorum." dedi.

İsrailli genç kadın, "Onların durumunu bilmiyoruz. Sağlıklılar mı ölüler mi bilmiyoruz. Gazze'de 3 kişinin öldüğünü biliyoruz. Nasıl öldüler bilmiyorum. Kimin hayatta olduğunu bilmek istiyorum. Onların eve geri getirilmelerini istiyorum." ifadelerini kullandı.

İsrailli yetkililerin kendileriyle temasa geçip geçmediğine ilişkin bir soruyu Master, "Hayır, temasa geçmiyorlar. Belki iki haftada bir defa geçiyorlar. Hiçbir bilgiye sahip değiller." diye yanıtladı.

Esir arkadaşının aynı zamanda Rus vatandaşı olduğunu kaydeden İsrailli kadın, bu yüzden Rusya'dan da buna dahil olmasını beklediğini söyledi.

"Savaş Netanyahu'nun dar siyasi amaçlarına hizmet ediyor"

Esir aileleri ile dayanışma için gelen Juda Ronen, Gazze'de ateşkes ve esir takası anlaşması çağrısı yaptı.

Ronen, "Geçen her gün fatura daha da çok artıyor. Bu yüzden ilk günden itibaren bir (esir takası) anlaşma yapmadığı için hükümete çok kızgın ve öfkeliyim. Esirleri evlerine döndürmek için çözüm (esir takası) anlaşması yapılmalıdır." görüşünü paylaştı.

Netanyahu hükümetinin İsrailli esirleri "iki defa" kaderine terk ettiğini dile getiren Ronen, "Önce 7 Ekim'de onları koruyamayarak terk ettiler, şimdi ise onları geri getirmeyerek." dedi.

Ronen, ateşkes çağrısı yapma nedenine ilişkin şunları aktardı:

"Çünkü savaş, hiçbir esiri evine, hiçbir ölüyü yaşama geri getirmeyecek. Daha fazla ölüm, şimdiden ölmüş olan insanları geri getirmeyecek. Bugünkü savaş Netanyahu'nun dar siyasi amaçlarına hizmet ediyor, Gazze ve İsrail halklarının barış içinde bir arada yaşama amacına değil."

Akrabası Gazze'de esir tutulan Yanai Man, Netanyahu'ya karşı tutum almakla birlikte İsrail ordusuna destek verdiğini söyledi.

Man, "Netanyahu çok kötü bir başbakan. Şimdiye kadar istifa etmesi gerekiyordu. Bu onun suçu. Bu terörü o inşa etti ve ona güvenmiyorum. İsrail ordu liderleri ise bu şartlar altında iyi iş çıkarıyor." görüşünü savundu.

Ailelerin temsilcileri, gösterinin ardından akşam saatlerinde, İsrail hükümetinin Savaş Kabinesi'ndeki Bakanlar Benny Gantz ve Gadi Eizenkot ile görüşecek. Ancak aileler Başbakan Netanyahu ile de görüşmek istiyor.

İsrail'e göre 239 esir bulunuyor

İsrail'e göre, Hamas'ın silahlı kanadı Kassam Tugayları'nın elinde 239 İsrailli esir bulunuyor.

İzzeddin el-Kassam Tugayları, 9 Kasım'da İsrail saldırısında ölen İsrailli esir kadın askerin ölmeden önce yaptığı konuşmanın videosunu 13 Kasım'da yayımlamıştı.

Videoda, Fas asıllı olduğunu söyleyen 19 yaşındaki "Faul Asiyani" adlı esir kadın asker, "Gazze'nin tamamı füze saldırısına maruz kalıyor. Benimle birlikte başka esirler var. Füzeler sebebiyle ölmekten korkuyoruz." demişti.

Asiyani, İsrail hükümeti ve ordusuna hitap ederek, "Lütfen saldırıları durdurun. Patlamalar buraya çok yakın." ifadelerini kullanmıştı.

Kassam Tugayları videonun sonunda Asiyani'nin İsrail saldırısı sonrasında öldüğünü gösteren görüntüyü yayımlamıştı.

Kassam Tugayları, dün, ellerindeki esirlerin bir kısmını tedavi etmek üzere bakım merkezlerine naklettiklerini, birinin ise İsrail'in sürekli bombardımanı nedeniyle panikatak sonucu öldüğünü duyurmuştu.

Kassam Tugayları daha önce de onlarca esirin İsrail bombardımanı sonucu öldüğünü duyururken, esirlerden kaçının hayatta olduğu ve kaçının öldüğü bilinmiyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika İsrailli Esirlerin Aileleri Tel Aviv'den Batı Kudüs'e Yürüdü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement