İTÜ Mezunları Zirvesi - Son Dakika
Politika

İTÜ Mezunları Zirvesi

Başbakan Binali Yıldırım, "Üçüncü çeyrek büyümemiz dünyada bir rekor oldu, yüzde 11,1. Bu, hiçbir ülkede gerçekleşmeyen bir şey. Ülkemizde de son 6 yılda yakalanan en büyük büyüme oranı. Bu büyüme oranının tesadüfi olmadığını da ifade etmek isterim.

21.12.2017 13:35

Başbakan Binali Yıldırım, "Üçüncü çeyrek büyümemiz dünyada bir rekor oldu, yüzde 11,1. Bu, hiçbir ülkede gerçekleşmeyen bir şey. Ülkemizde de son 6 yılda yakalanan en büyük büyüme oranı. Bu büyüme oranının tesadüfi olmadığını da ifade etmek isterim. Bazıları bunu da tabii sulandırmaya çalışıyorlar ama ne yaparsa yapsınlar, bu büyümenin arkasında güçlü bankacılık sistemi var, sağlıklı kamu maliyesi var, dinamik genç nüfus yapısı var, iş yapımına uygun birikim ve kültür var, mali teşvikler var." dedi.

Başbakan Yıldırım, Ankara'da bir otelde düzenlenen İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Mezunları Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, teknik üniversitenin bundan sonraki hedefinin, bilim ve yenilikçi teknolojilerle 2023 hedeflerini yakalayacak bilim adamları ve mühendislerini yetiştirmek olduğunu belirtti.

İstanbul Teknik Üniversitesi'nin emin adamlarla bu yönde yoluna devam ettiğini, İTÜ'nün tekno parklar içerisinde Türkiye'de en fazla ihracat yapan konuma geldiğini, bunun gurur verici olduğunu anlatan Yıldırım, son 10 yıl içerisinde Türkiye'de tekno parklarla ilgili çok gelişme sağlandığını, şu anda 69 tekno parktan 57'sinin faaliyette bulunduğunu kaydetti.

Bu tekno parklarda 40 binin üzerinde araştırmacının bulunduğunu aktaran Başbakan Yıldırım, "Teknik üniversiteler, ülkenin kalkınmasında, ilerlemesinde, büyük mesafeler katetmesinde ciddi katkısı olan bir üniversite. Bunu biz, 15 yıllık dönemde çok açık bir şekilde gördük." diye konuştu.

Yıldırım, uzun yıllar görev yaptığı Ulaştırma Bakanlığı'nda, özellikle altyapılarda, demir yollarında, bölünmüş yollarda, otoyollarda hep teknik üniversitelilerle çalıştıklarını belirterek, şunları söyledi:

"Onların sorumluluğunda bu büyük projeleri Türkiye'ye kazandırdık. Son 15 yılda Türkiye'de altyapıda yapılan ne varsa, 25 bin kilometreye ulaşan bölünmüş yol, bin 500 kilometreye ulaşan yüksek hızlı tren, 350 kilometreden fazla tünel, dünyanın sayılı havalimanları, iletişim, Türkiye'nin gelecek yıllarını garanti altına alan bütün altyapı projelerinde, teknik üniversitelilerin imzası var. Müteahhidiyle proje sahibiyle sorumlusuyla hep gurur duyduğumuz bu irfan yuvasının mezunları burada görev aldılar. Çok güzel eserleri ülkemize kazandırdılar. Hepsine teşekkür ediyorum."

"OECD'nin üzerinde eğitme kaynak ayırıyoruz"

Türkiye'nin kalkınması, refahı, huzurunun üniversitelerin bilgi ve değer üretmesine bağlı olduğuna işaret eden Başbakan Binali Yıldırım, bu bilinçle gençlere hizmet üretmek, iyi bir gelecek sağlamak için 15 yıldır milletten aldıkları güçle çalıştıklarını anlattı.

Herkesin eğitim hakkına sahip olması, eğitimde fırsat eşitliğini yakalaması için üniversitelerin gelişmesine çok önem verdiklerini vurgulayan Yıldırım, "Çünkü Türkiye'nin dünyanın güçlü devletleri arasında yer alma hedefini, ancak ve ancak gelişmiş üniversitelerle tutturabileceğiz. Bu hedeflere doğru, azim ve kararlılıkla ilerliyoruz." dedi.

Başbakan Yıldırım, yeni yayımlanan OECD raporuna göre, Türkiye'nin bütçe içindeki eğitim harcamasının 160 milyar liraya ulaştığına işaret ederek, bunun milli gelire oranının yüzde 6,2 olduğunu bildirdi.

OECD ortalamasının yüzde 5,2 olduğunu belirten Yıldırım, "OECD ortalamasının üzerinde eğitme kaynak ayırıyoruz. Bu, Türkiye'nin eğitime ne kadar önem verdiğini ve ne kadar büyük kaynak ayırdığını ortaya koyuyor." diye konuştu.

Son 15 yılda milletle beraber çalışarak, üreterek Türkiye'yi tam 3 kat büyüttüklerine vurgu yapan Yıldırım, üniversite sayısını 76'dan 186'ya çıkardıklarını, üniversite öğrencilerinin sayısının 7 milyon 200 bine ulaştığını kaydetti.

- "Kaliteye önem verilmeli"

Yıldırım, bugün ortaöğretimden mezun olan her gencin kapasite olarak bir üniversiteye girecek durumda olduğunu belirterek, geçmişten gelen beklemeler sayılmadığında, lise mezunuyla üniversite kapasitesinin birbirine eşitlendiğini, bundan sonra kaliteye önem verilmesi gerektiğini, 158 bin akademisyenin gençleri geleceğe hazırladığını ifade etti.

Üniversite öğrencilerinin barınma, burs ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik tarihi adımlar attıklarını kaydeden Yıldırım, Türkiye'nin hayallerini gerçekleştirmenin peşinde olduklarını ve bu konuda önemli mesafeler katettiklerini vurguladı.

Başbakan Yıldırım, geçen yıllarda demokrasinin, vesayet unsurlarının elinde bir oyuncak haline geldiğini, bütün özgürlüklerin önünde engellerin bulunduğunu anımsatarak, "Bir yandan ekonomik krizleri aşa aşa bugünlere geldik. Diğer yandan da ülkemizin, insanımızın arzu ettiği hizmetleri daha fazla geciktirmeden tamamlayarak ülkemizin daha üst sıralara yükselmesini sağladık." ifadesini kullandı.

"Türkiye'nin problemlerini çözdük"

"Türkiye'nin problemlerini çözdük, demokrasiyi geliştirmek, vesayetleri, darbeleri önlemek için gerekli demokratik duruşu gösterdik. Aynı zamanda da milletin ihtiyacı olan yatırımları, hizmetleri tamamlamanın gayreti içerisinde olduk." diyen Yıldırım, Türkiye'yi durdurmak, hızını yavaşlatmak isteyen her türlü girişime karşı kararlı bir şekilde durduklarını, en son 15 Temmuz olmak üzere, bütün darbe ve vesayet girişimlerini demokrasi tarihinin geçmiş sayfalarına gönderdiklerini aktardı.

Yıldırım, Türkiye'nin son birkaç yılda kaydettiği ekonomik büyümenin dünya ortalamasının çok üzerinde bulunduğuna işaret ederek, şu görüşlerini paylaştı:

"Bu büyüme sadece devletin oluşturduğu imkanlarla değil, daha fazlası özel sektör yatırımlarıyla oluyor. İşin güzel tarafı da bu. Türkiye'de kamu bugün bir yatırım yapıyorsa özel sektör 8 yatırım yapıyor. Dolayısıyla Türkiye'nin büyümesi daha sağlıklı. Geleceğe yönelik yatırımları, atılımları daha sağlıklı bir şekilde devam ediyor. Üçüncü çeyrek büyümemiz, dünyada bir rekor oldu. Yüzde 11,1. Bu hiçbir ülkede gerçekleşmeyen bir şey. Ülkemizde de son 6 yılda yakalanan en büyük büyüme oranı. Bu büyüme oranının tesadüfi olmadığını da ifade etmek isterim. Bazıları bunu da tabii sulandırmaya çalışıyorlar ama ne yaparsa yapsınlar, bu büyümenin arkasında güçlü bankacılık sistemi var, sağlıklı kamu maliyesi var, dinamik genç nüfus yapısı var, iş yapımına uygun birikim ve kültür var, mali teşvikler var."

"Yıl sonu büyümesi 6,5-7 seviyesinde"

Başbakan Yıldırım, yatırımcıların iş planlarını daha da sağlıklı şekilde gerçekleştirmeleri için 220 milyar liralık bir kredi hacmi oluşturduklarını, bundan 360 bin işletmenin yararlandığını, bütün bunların sonucunda yüzde 11'in üzerinde bir büyümenin gerçekleştiğini ifade etti.

Yıldırım, Türkiye'nin yıl sonu büyümesinin, yüzde 6,5-7 seviyesinde gerçekleşeceğinin rahatlıkla söylenebileceğini vurguladı.

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Politika İTÜ Mezunları Zirvesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement