Kazakistan Meclis Başkanı Nigmatulin Meclis'te - Son Dakika
Politika

Kazakistan Meclis Başkanı Nigmatulin Meclis'te

Kazakistan Meclis Başkanı Nigmatulin Meclis\'te

TBMM Başkanı Çiçek, Nigmatulin ile biraraya geldi Cemil Çiçek."Parlamentolar arasındaki işbirliğini ne kadar çok geliştirebilirsek, bu hem iki ülkenin hem de bölgenin yararına olacaktır" Nurlan Nigmatulin."Türkiye'nin Kazakistan'ın en güvendiği"...

10.06.2013 12:51

- TBMM Başkanı Çiçek, Nigmatulin ile biraraya geldi

Cemil Çiçek: "Parlamentolar arasındaki işbirliğini ne kadar çok geliştirebilirsek, bu hem iki ülkenin hem de bölgenin yararına olacaktır"

Nurlan Nigmatulin: " Türkiye'nin Kazakistan'ın en güvendiği ülkelerden birisi"

Cemil Çiçek, "Siz misafir sayılmıyorsunuz burası sizin de vatanınız, eviniz. O rahatlık içerisinde bu görüşmeleri yapıyoruz" diyerek sözlerine başladı.

İki ülkenin dostluk ötesinde kardeş ülke olduğunu belirten Çiçek, bu nedenle Türkiye ve Kazakistan ilişkilerinin gönül ve kardeşlik ilişkisi olduğunu, halktan halka olan ilişkiler olduğunu kaydetti. Çiçek, Kazakistan'ndaki her gelişmeyi yakından takip ettiklerini, başarılarından, elde ettiği ve kat ettiği mesafelerden büyük bir memnuniyet duyduklarını söyledi.

Çiçek, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in, sadece Kazakların değil tüm Türk dünyasının seçkin bir siyaset ve devlet adamı olduğunu vurguladı. Nazarbayev'in dirayetli yönetimi, geleceği doğru okuması sebebiyle bağımsızlığını kazandıktan sonra Kazakistan'ın çok büyük mesafeler aldığını belirten Çiçek, "Uluslararası camiada çok saygın bir yere sahiptir. Böyle olduğu içindir ki Türkiye ile Kazakistan arasındaki ilişkiler, yüksek düzeylidir, stratejik ortaklık temelinde ele alınan ilişkilerdir" dedi.

"Parlamentolar arasındaki işbirliğini ne kadar çok geliştirebilirsek bu hem iki ülkenin hem de bölgenin yararına olacaktır" diyen Çiçek, şöyle devam etti: "Geçen sene güzel ülkenize yaptığım ziyaret, bu manada önemli ziyaretlerden birisidir, çok iyi intibalarla döndüm. Güzel evsahipliğiniz için teşekkür ediyorum. Hiç şüphesiz TÜRKPA olarak gerçekleştireceğimiz toplantıda ki - bunun fikir babası Nazarbayev'dir. - Kazakistan'ın çok ağırlıklı ve etkin bir yeri var. İnanıyorum ki birlikte yapacağımız bu görüşmelerde, Türk dünyası arasındaki işbirliğini artırmak, dayanışmayı ve kardeşliği daha da pekiştirmek adına önemli bir çaba içerisinde olacağız. Sizlerin teklifleri, destekleri, ortaya koyacağımız görüşler de bizim açımızdan son derece önemli."

Türk kardeşlerle konuşmak ve görüşmenin son derece kolay olduğunu ifade eden Çiçek, şöyle konuştu:  " Çünkü her konuda beraber düşünüyoruz. Dolayısıyla sizin görüşlerinize ben de yürekten katılıyorum. Tarih önümüze güzel fırsatlar çıkardı, bu fırsatları elbirliği ile değerlendirmemez lazım. Bu manada halklarımıza, tarihe ve gelecek nesillere karşı da sorumluluğumuz var. Bunun için ne kadar çok biraraya gelebilirsek, bu gelişlerden güzel neticeler çıkarabilirsek bu işbirliği daha da ileri bir noktaya gelecektir.

Uluslararası platformlardaki kuruluşlar nezdinde, dayanışma içinde olmak son derece önemli, bu iki ülke yararınadır, hem de bölgesel barışa katkı sağlayacaktır. Bu nedenle iki ülkenin ilişkileri olduğundan çok daha fazla anlam ifade ediyor. Sadece ekonomik, ticari ilişkileri geliştirmek değil, kültür ve eğitim işbirliğimiz daha kalıcı daha da önemli, bu manada kültür merkezleri ile ilgili konunun karara bağlanması faydalı olacak. Biz de Parlamentomuza geldiğinde süratle bunu geçirip daha sağlıklı bir zemine oturtmuş olmamız gerekir."

-Konuk Meclis Başkanı-

Kazakistan Meclis Başkanı Nigmatulin de Türkiye'de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Nazarbayev'in selamlarını getirdiğini belirten Nigmatulin,  Türkiye'nin Kazakistan'ı ilk tanıyan ülke olduğunu ve dünyadaki şerefli yerini alması açısından Kazakistan'a destek verdiğini kaydetti. Türkiye'nin Kazakistan'ın en güvendiği ülkelerden birisi olduğunu dile getiren Nigmatulin, "Tarihimiz, kültürümüz, dinimiz, dilimiz, sosyo kültürel ilişkilerimiz bir olduğu için ilişkilerimiz artarak devam etmektedir" dedi.

Nigmatulin, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün heykelinin Astana'da, Nazarbayev'in heykelinin de Ankara'da açılmasının bunun en büyük ispatı olduğunu kaydederek, iki ülke arasındaki ilişkilerin ikili düzeyde değil, çok taraflı olarak devam ettiğini ve bögesel anlamda da arttığını bildirdi.

İki ülke arasındaki ilişkilerin BM, AGİT, Türk Konseyi gibi teşkilatlar çerçevesinde uluslararası arenada devam ettiğini  vurgulayan Nigmatulin, Cemil Çiçek'in Kazakistan'a yaptığı ziyaretin, iki ülke arasındaki ilişkilere büyük katkısı olduğunu kaydetti. Nigmatulin, bugün Kazakistan ile Türkiye arasında imzalanacak anlaşmanın ilişkilerin iyi düzeyde bulunduğunun teminatı olduğunu söyledi.

Nigmatulin, iki ülke Parlamentolarındaki komisyonların karşılıklı tecrübe paylaşımının önemine işaret ederek, "Parlamentolar arasındaki ilişkilerde, Avrupa işbirliği çerçevesinde ortak tutumda bulunmamız çok önemli" dedi.

Daha sonra, Türkiye ve Kazakistan arasında işbirliği protokolü imzalandı. -

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Kazakistan Meclis Başkanı Nigmatulin Meclis'te - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement