Küresel ve Bölgesel Yeniden Yapılanma Sürecinde Güçlü Dış Politika" Toplantısı - Son Dakika
Politika

Küresel ve Bölgesel Yeniden Yapılanma Sürecinde Güçlü Dış Politika" Toplantısı

Küresel ve Bölgesel Yeniden Yapılanma Sürecinde Güçlü Dış Politika" Toplantısı

Dışişleri Bakanı Davutoğlu (1): "Ben şundan eminim; istikametimiz değişmez, özgüvenimiz sarsılmaz ve yolumuza ilk çıktığımız andaki ilkelerimiz, yine yolumuzu yenilenerek aydınlatmaya devam ederse, 40 50 yıl sonra bütün bu Gezi olayları, 17 Aralık falan hatırlanmayacak" "Ülkeler, eğer her taksit dönemi.

26.01.2014 15:00

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Ben şundan eminim, istikametimiz değişmez, özgüvenimiz sarsılmaz ve yolumuza ilk çıktığımız andaki ilkelerimiz, yine yolumuzu yenilenerek aydınlatmaya devam ederse, 40-50 yıl sonra bütün bu Gezi olayları, 17 Aralık falan hatırlanmayacak" dedi.

Davutoğlu, MÜSİAD tarafından dernek binasında düzenlenen "Küresel ve Bölgesel Yeniden Yapılanma Sürecinde Güçlü Dış Politika" başlıklı toplantıda konuştu.

MÜSİAD ile ilişkisinin, kuruluş aşamasına kadar gittiğini dile getiren Davutoğlu, "Bu toplantı, bizim hem bir yılın muhasebesini yapmamıza imkan sağlıyor, hem de siyaset ile iş dünyası arasındaki irtibatların daha köklü kurulmasına, ortak hedeflerimize ulaşmak için kurduğumuz mekanizmaların nasıl işlediğiyle ilgili karşılıklı görüş alış verişine imkan sağlıyor" diye konuştu.

Davutoğlu, 2013 yılının bir taraftan zirvelerin yaşandığı, bir taraftan da bazı krizlerle karşı karşıya kaldıkları, yüzleştikleri bir yıl olduğunu belirtti. Ülkelerin tarih içinde yürüyüşlerini sürdürürken, yokuşlarla, inişlerle, daha zor dönemlerle karşılaşabileceğini dile getiren Davutoğlu, önemli olanının istikametin sabit olması, hedeflerin, prensiplerin sapmaması olduğunu söyledi.

Geçen yıla bakıldığında, bardağın boş tarafını görmek isteyenlerin, "kriz" görmek isteyenlerin değerlendirmelerinde, Gezi olaylarından ve 17 Aralık olaylarından bahsedeceğini, ancak 20 yıl sonra 2013 yılı değerlendirilirken bu olayların hatırlanmayacağını dile getiren Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Ben şundan eminim, istikametimiz değişmez, özgüvenimiz sarsılmaz ve yolumuza ilk çıktığımız andaki ilkelerimiz, yine yolumuzu yenilenerek aydınlatmaya devam ederse, 40-50 yıl sonra bütün bu Gezi olayları, 17 Aralık falan hatırlanmayacak. En fazla iki şey hatırlanacak; birisi on yıllarca süren kardeş kavgası niteliğinde, birçok canımıza, yüreğimizden kopan birçok parçaya sebebiyet veren bir sorunun çözülmesi ve çözüm süreciyle bu topraklardaki ebedi kardeşliğin ihya edilmesi olarak hatırlanacak. Bir yıl boyu hiç bir eve şehit acısı da düşmedi, şu veya bu şekilde aldanmış ve dağa çıkmış gençlerin evlat acısı da evlere düşmedi. 30 yılı aşkın bir süre her yıl acıyla anılan yılların sonrasında denilecek ki, '2013 yılında Türkiye'deki siyasi iktidar çok cesur adımlar attı ve büyük yaranın kapanmasına sebebiyet verdi. Ondan sonra bu ülke, kardeşlerin omuz omuza vermesiyle, hiç bir etnik ve mezhebi parçalanmaya izin vermeyen bir yükselişi daha da hızlandırarak sürdürdü. İkinci hatırlanacak şey de 14 Mayıs 2013'tür. 14 Mayıs, tabii tevafuk ama güzel bir tarih. Çünkü 1950'nin 14 Mayıs'ta 'Yeter söz milletindir' diyen bir gür ses, tek parti zulmünü, bürokratik zulmü sona erdirmişti. Adnan Menderes... Ondan 63 yıl sonra bu sefer 14 Mayıs 2013'te IMF'ye olan borçlar sıfırlandı. Bu devletin uluslararası kurumlardan ve ülkelerden almış olduğu borcun bu anlamda sıfırlanmış olması, Osmanlı'dan bu yana ilk defa yaşadığımız bir olay. Başı dik olmanın şartı borçlu olmamaktır. Ne psikolojik olarak, ne siyasi olarak, ne de ekonomik olarak... Ülkeler, eğer her taksit dönemi geldiğinde 'Acaba bunu nereden alıp da nereye vereceğim' diye düşünüyorsa, bu ülkelerin dış politikalarının, siyasetçilerin başının dik olması mümkün değil. Ülkelerin liderlerinin uluslararası alanda seslerinin güçlü çıkması mümkün değildir. Bu defter kapandı. Bu dönemden itibaren inşallah Türkler'in dünyada başı daha dik olacak. Diğer olaylar hep unutulacak ama bu iki olay unutulmayacak."

"Bugün bizi bir kriz sarmalına sokmak isteyenler, bu gerçeği örtmeye çalışıyorlar"

Davutoğlu, Türkiye Cumhuriyeti'nin de aslında Osmanlı'dan beri yaşadığı değişik kriz dönemlerinde ve uluslar arası kriz dönemlerinde restorasyon ihtiyacını hep hissettiğini belirterek, bu ihtiyacı doğru cevapladıkları zaman tekrar toparlanıldığını ve devletin de milletin de geleceğe yeni bir ufukla bakmaya başladığını ifade etti.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "Yok bunu yapamamışsak, 90'lı yıllarda olduğu gibi, dünya ekonomisinin geliştiği, herkesin önüne büyük hedefler koyduğu ve yükseldiği dönemlerde, siz siyasi istikrarsızlıklarla, ekonomik kirizlerle terörle iç bunalımla uğraşır kalırsınız. 2000'li yıllarda Avrupa kıtasının bile sarsıntı geçirdiği dönemlerde, biz güç biriktirdik. Sürekli iç bunalımlarla, gücümüzden kayıplar yaşarken, 2002'den itibaren büyük bir güç birikmesine yöneldik" diyerek, şöyle devam etti:

"Modern dönemde, Tanzimat'tan bu yana 19. ve 20. Yüzyılda hiç bir on yıl yoktur ki, ülkemiz bu son on yılda geliştiğinden daha fazla gelişmiş olsun, uluslararası etkinliği daha artmış olsun, ekonomisi daha fazla güçlenmiş olsun. Osmanlı'yı da katarak söylüyorum, hiç bir on yıl yoktur. Bugün bizi bir kriz sarmalına sokmak isteyenler bu gerçeği örtmeye çalışıyorlar. Öylesine bencilce yapıyorlar ki bunu, gerekirse ülke batsın, gerekirse hepimiz tekrar zarar görelim ama yeter ki, Sayın Başbakan, ekibi, hükümet, AK Parti itibar kaybetsin. Biz, Elhamdülillah günlük siyasette itibar kaybı hiç yaşamadık. Ancak itibar kaybının esas ölçüsü Allah indinde, millet ve tarih indindedir. Yüz yıl sonra bile bu tarihi yazacak olanlar 2002 ile 2014...Nereye kadar gideceğini hep birlikte göreceğiz, bizim milletimizin yükseliş, toparlanma dönemi olarak yazacaklar."

Davutoğlu, dış politikanın bölgede barış odaklı olmaması halinde, içeride çözüm süreci yürütmenin de zor olduğunu, tam tersi olarak içte sıkıntı varsa, dış politikanın da zor olacağını ifade ederek, "Demokrasi esas itibariyle tek bir insana verdiği değer dolayısıyla ve o insanın siyasete yansıttığı güç dolayısıyla önemlidir. Güçlü demokrasi, ben tek tek vatandaşlarımdan oluşan ortak aklın doğruyu bulacağına inanıyorum. Kendi insanına saygı duymayan bir sistemin, dünyada insana saygıyı öne çıkarması mümkün değil" dedi.

Bir kaç büyük şehirde yoğunlaşan elitlerin, her zaman kendi tercihlerinin, milletin total tercihlerinden daha önemli olduğunu düşündüğünü dile getiren Davutoğlu, "O sebeple de restorasyonlarımız hep yarım kaldı. Rahmetli Menderes denedi, bir yerde durdurdular. Rahmetli Özal denedi, bir yerde durdurdular. Rahmetli Erbakan denedi, bir yerde durdurdular. Şimdi de durdurmaya, mümkünse bu kazanımlarımızdan geri gitmeye veya bulunduğumuz mevzileri terk etmeye bizi zorlamaya çalışıyorlar. Çünkü son dönemde etki alanımız öylesine genişledi ki ve bu etki alanımızın doğurduğu güç potansiyeli öylesine büyüdüğü ki, Türkiye uluslararası ekonomipolitiğe, uluslararası diplomasiye, bölgemizdeki siyasete güçlü bir aktör olarak geri dönmüştür. Bunun arkasındaki temel faktör de milletimize olan inançtır, insanımıza duyduğu saygıdır" diyerek sözlerini sürdürdü.

Suriye'de kaçırılan Milliyet gazetesi fotomuhabiri Bünyamin Aygün'ün kurtarıldıktan sonra kendisiyle konuşurken, "Bulunduğum yerde haber izlememe izin verildi, sizin açıklamanızı gördüm. O zaman dedim ki 'Eğer hükümetimiz böyle diyorsa, beni buradan alır.' Fakat 'Onların binlerce derdi var. Ben bir kişiyim. Her gün beni mi düşünecekler?' diye bir şüphe de düştü içime" diye konuştuğunu anlatan Davutoğlu, "O zaman ona, 'Bünyamin, bizim için bir kişi 75 milyon, 75 milyon da bir kişi demektir' dedim" şeklinde konuştu.

Davutoğlu, birçok ülkenin Orta Doğu çatışmalarında veya başka yerlerde yüzlerce vatandaşı kaybolsa belki haberi bile olmayacağını, ancak kaçırılan iki Türk pilotu için ne kadar uykusuz gece geçirdiklerini, Allah ve onların ailelerinin bileceğini, nerede bir Türk vatandaşı varsa, eğer ona saygı duyuluyorsa, onun dünyasıyla ilgileniyorsa, meseleleri takip ediliyorsa işte devletin, "o devlet" olduğunu ifade etti.

- İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Küresel ve Bölgesel Yeniden Yapılanma Sürecinde Güçlü Dış Politika' Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement