Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, CHP'ye geçeceği ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na aday olacağı iddialarına ilişkin, "Yanlış anlaşılma, o sadece geçmişteki ihraçlarla ilgili. Sarıgül'ü 7 bin, 8 bin ve 10 bin kişiyle sınırlara sığdıramazsınız" dedi.
Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Büyükşehir Yasası ile birlikte Şişli'den alınarak Sarıyer'e bağlanan Maslak, Ayazağa ve Huzur Mahallleri ile ilgili sınır değişikliğini Anayasa Mahkemesi'ne taşıdı. Sarıgül, bölgeyi temsil eden belediye meclis üyeleri ve mahalle muhtarlarından oluşan heyetle, sınır değişikliğini öngören yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvuruda bulundu. Sarıgül, Anayasa Mahkemesi önünde yaptığı açıklamada, "Meclis'te ne yazık ki hiçbir hukuka dayanmayan, tamamen siyasal amaçlı olarak çıkan Şişli bölgemizdeki 3 tane mahallenin bir başka ilçeye bağlanmasıyla ilgili itirazımızı Anayasa Mahkemesi'ne yaptık" dedi.
Bu itirazın Anayasa Mahkemesi'nde siyasal açıdan değil tamamen hukuki açıdan değerlendirileceğini olan inançlarının tam olduğunu belirten Sarıgül, Anayasa Mahkemesi'ne binlerce vatandaşla gelmeyi arzu ettiklerini ama Anayasa Mahkemesi'nin siyaset malzemesi olarak kullanmamak için bunu yapmadıklarını söyledi. Sarıgül, Anayasa Mahkemesi'nin konulara siyasi olarak bakmasını kesinlikle doğru bulmadıklarını anlatarak, "O nedenle devlet terbiyemiz, bugüne kadar almış olduğumuz siyasal kültür gereği yargının siyasete alet edilmesini hiçbir zaman doğru bulmuyoruz. İnanıyorum ki Anayasa Mahkemesi, siyasi bir karar değil hukuki bir karar verecektir. Mecliste oy hesabıyla alınan gelecekteki yerel seçimlerdeki başarıyı ön plana çıkaran bir anlayışla, 'ben kendi partime nasıl menfaat sağlarım' diye alınan bu kararı eminim ki uygun görmeyecektir. Bu kararı, reddedecektir" şeklinde konuştu.
"ŞİŞLİLİ YURTTAŞLARIMIZ ADALET, HAK VE HUKUK ARIYOR"
Sarıgül, "Anayasa Mahkemesi önünde Şişlili yurttaşlarımız adalet, hak ve hukuk arıyor. O nedenle Anayasa Mahkemesi'nin siyasal bir karar değil, hukuksal bir karar vereceğine inanıyorum" dedi.
Kendisinin devlet sorumluluğu taşıyan, bayrağına, toprağına, ulusal birliğine her zaman bağlı olan birisi olduğunu belirten Sarıgül, hiçbir zaman biz Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gitmeyi arzu etmediklerini söyledi. Sarıgül, "Kendi adaletimizden biz memnun değiliz, kendi adaletimizin vermiş olduğu kararı beğenmiyoruz onun için size geldik' demeyi Allah'ın bana bu mübarek günde İnşallah kısmet etmesin. O nedenle Şişlili yurttaşlarımızla Anayasa Mahkemesi'nden hukuki bir karar çıkacağına inancımız tamdır" diye konuştu.
Bir gazetecinin, 'CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Sarıgül İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na aday olup olmayacağına 'Bu kararı Sarıgül verecek' ve 'Gelip üye olursa, neden olmasın' dedi, neler söyleyeceksiniz" sorusuna Sarıgül, "Yanlış anlaşılma, o sadece geçmişteki ihraçlarla ilgili. Sarıgül'ü 7 bin, 8 bin ve 10 bin kişiyle sınırlara sığdıramazsınız. Bugün sadece Şişlili yurttaşlarımın hak ve hukukları aramak için buradayım. İç politika ile ilgili konuşmak istemiyorum" cevabını verdi.
"PARLAMENTODA GRUBU BULANAN VEYA BULUNMAYAN BÜTÜN SİYASİ PARTİLERİN GÖRÜŞÜ ALINMALI"
"Geçmişte, Özal sınır değişiklikleri yapmıştı ve vefatından önce Cumhurbaşkanıydı" diyen Sarıgül, konuşmasında şunları kaydetti:
"Sayın Özal'la bir sohbetimiz esnasında konuşmuştum. Sayın Özal'a şunu sormuştum; 'Sayın Cumhurbaşkanım Başbakanlığınız döneminde acaba şunu da yaptım yapmasaydım dediğiniz bir konu var mıydı' diye. Özal'ın bana söylemiş olduğu şuydu; seçimlerden önce sınırlarla oynadık, bazı arkadaşlarımı dinledim ama bu sınır değişiklikleri seçim sonrası gördüm ki bizim hayrımıza olmamıştır. O nedenle sınır değişiklikleri hiçbir siyasi partinin hayrına olmaz. Sınır değişiklikleri yapılacaksa, bu sınırda yaşayan yurttaşlarımız her siyasi partiye mensup yurttaşlarımızdır. Parlamento yapılır ama burada parlamentoda grubu bulunan ve bulunmayan bütün siyasi partilerin görüşleri alınarak sınır değişikliği yapılır."
Sınır değişikliliğinin yapılması için referandum şartının olduğunu hatırlatan Sarıgül, ileri demokrasiden bahseden bir iktidarın 'ben yaptım oldu' mantığını vatandaşların takdirine bıraktığını ifade etti. Sarıgül, bu noktada AK Parti'ye oy veren vatandaşların da 'bu olayın doğru olmadığını ve kamu vicdanını yaraladığını' söylediği belirtti. Burada alınan kararın kamu vicdanında son derece önemli olduğuna dikkati çeken Sarıgül, "Almış olduğunuz karar, sadece sizin düşüncenize ve partinize mensup olanları mutlu ediyorsa o zaman o sizin kararınız olur" dedi.
Sarıgül, Anayasa Mahkemesi'nin hukuktan ve adaletten yana karar vereceğine inandıklarını belirterek, Şişli'nin bugün adalet aramak için adaletin en üst organına müracaatını yaptığını dile getirdi. Sarıgül, CHP'lilerle görüşüp görüşmeyeceğinin sorulması üzerine, "Ben Cumhuriyet Halk Partisi'nin mektebinin talebesiyim. CHP Gençlik Kolu Başkanıyım" şeklinde konuştu.
Sarıgül, açıklaması sonrası gazetecilerle sohbet etti. - ANKARA
Son Dakika › Politika › Sarıgül, Anayasa Mahkemesi'nde - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?