Siyasi Partilerde Bayramlaşma - Son Dakika
Politika

Siyasi Partilerde Bayramlaşma

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Arakanlı Müslümanlara yönelik katliama ilişkin, "Başta Birleşmiş Milletler (BM) olmak üzere dünyadaki bütün uluslararası kuruluşların, herkesin elini taşın altına koyarak bu dramı önlemesi, seyirci kalmaması gerektiğini düşünüyoruz.

02.09.2017 14:30

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Arakanlı Müslümanlara yönelik katliama ilişkin, "Başta Birleşmiş Milletler (BM) olmak üzere dünyadaki bütün uluslararası kuruluşların, herkesin elini taşın altına koyarak bu dramı önlemesi, seyirci kalmaması gerektiğini düşünüyoruz. Gönlümüzün, aklımızın Arakan Müslümanlarının yanında olduğunu ifade etmek istiyoruz." dedi.

Gök ve beraberindeki heyet, Kurban Bayramı dolayısıyla MHP'yi ziyaret etti.

CHP heyetini, MHP Genel Merkezi'nde Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya ve Ankara Milletvekili Mustafa MİT karşıladı.

Gök, dünyanın gözü önünde, dünyanın seyrettiği bir katliam yaşandığını vurgulayarak, Myanmar'daki Müslümanlara karşı yürütülen bu katliamın giderek arttığını ve çok vahim boyutlara ulaştığını söyledi.

Genç yaşlı, çoluk çocuk demeden binlerce Müslüman'ın katledildiği bir sürecin yaşandığının altını çizen Gök, şöyle devam etti:

"Böyle bir tablo içerisinde Kurban Bayramı'nın heyecanı ve coşkusu ne yazık ki gölgelenmiş durumda. Aklımız, fikrimiz orada olup bitenlerde. Bir yandan da dünyanın seyirci kalmaması gerekir. Böylesine trajik, insanlık dışı olaylarda tüm uluslararası kuruluşların beklemeksizin, gecikmeksizin tedbirlerini alması ve bu olayı daha da başka boyutlara taşınmadan önlemesi gerekir. Başta BM olmak üzere dünyadaki bütün uluslararası kuruluşların, herkesin elini taşın altına koyarak bu dramı önlemesi, seyirci kalmaması gerektiğini düşünüyoruz. Gönlümüzün, aklımızın Arakan Müslümanlarının yanında olduğunu ifade etmek istiyoruz."

Gök, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra ilan edilen olağanüstü hal (OHAL) sürecinin amacının dışında kullanıldığını savunarak, bu tarihten sonra sadece 5'i Meclis'te görüşülebilen 28 kanun hükmünde kararname (KHK) çıkarıldığını belirtti.

Türkiye'nin, Meclis'in yapması gereken pek çok konuda iktidar partisinin keyfiliği ve kolaycılığı seçerek Meclis'i devre dışı bıraktığı bir sürece doğru hızla götürüldüğünü öne süren Gök, bu gidişin iyi olmadığını söyledi. Gök, "Kanunla düzenlenmesi gereken konuların Meclis'ten kaçırılarak KHK ile çıkarılarak ülkenin yönetilmesi keyfi bir anlayıştır." dedi.

Son KHK ile MİT'in Cumhurbaşkanlığına bağlandığını anımsatan Gök, Türkiye'de şimdiye kadar böyle bir uygulamanın yaşanmadığını anımsattı. Gök, Türkiye'nin bir an önce parlamentonun etkinliğini artıran bir anlayışa kavuşması gerektiğini kaydetti.

"Keyfi yönetimi kimsenin kabul etmesi mümkün değil"

Karakaya da Myanmar'da yaşananlara değinerek, "Temennimiz, son derece ilkel, vahşi duygularla yapılan bu tür şeylerin bir an önce son bulması." dedi.

Gök'e, keyfi yönetimi kimsenin kabul etmesinin mümkün olmadığını, konuları değerlendirme ve bakış açılarının farklı olabileceğini söyleyen Karakaya, şöyle devam etti:

"Bugün MİT'in Cumhurbaşkanlığına bağlanması ve diğer KHK konusu şartların zorunlu kıldığı... Asıl 2007'de yapılan 367 gerekliliği ya da zorunluluğundan kaynaklanan ve devamında bir anayasa değişikliğiyle cumhurbaşkanlığı seçimi sisteminin değişmesi, hükümet etme sistemini tabiri caizse bozdu. Cumhurbaşkanlığı seçimi sistemi, parlamento tarafından yapılan seçim halk oylamasına dönüştüğünde aslında yapı bozuldu. Yapının temel dinamikleri, yapı taşları yerinden oynadı. Oradan kaynaklanan bir süreç yaşandı."

Bu arada Karakaya, Gök'e, "KHK ile ilgili keyfilik olarak ifade ettiğiniz şeyler, Allah'tan hükümet etme sistemi değişti, 2019'dan sonra böyle bir şey en azından söz konusu olmayacak." dedi.

Bunun üzerine Gök, "bunun seçilecek cumhurbaşkanının niteliğine bağlı olduğu" karşılığını verdi. Gök, "Seçilecek cumhurbaşkanı CHP'nin oy verip kazanacağı bir aday olursa durum farklı olur, mevcut cumhurbaşkanı seçilirse farklı olur." diye konuştu.

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement