Son dakika haberleri: Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Bodnar: "Dost Türkiye'nin destekleriyle Kırım mücadelesini en yakın zamanda kazanacağımıza inanıyoruz" - Son Dakika
Politika

Son dakika haberleri: Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Bodnar: "Dost Türkiye'nin destekleriyle Kırım mücadelesini en yakın zamanda kazanacağımıza inanıyoruz"

Edinilen son dakika gelişmesine göre Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Bodnar: "Dost Türkiye'nin destekleriyle Kırım mücadelesini en yakın zamanda kazanacağımıza inanıyoruz" Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın arabuluculuk rolünü üstlenmeye hazır olduğu teklifi, Rusya ile var olan sorunu...

10.12.2021 18:05  Güncelleme: 19:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Bodnar: "Dost Türkiye'nin destekleriyle Kırım mücadelesini en yakın zamanda kazanacağımıza inanıyoruz"

ANKARA - Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın arabuluculuk rolünü üstlenmeye hazır olduğu teklifi, Rusya ile var olan sorunu barışçıl yollarla çözmeyi amaçlıyor. Dost Türkiye'nin destekleriyle Kırım mücadelesini en yakın zamanda kazanacağımıza inanıyoruz" dedi.

Kırım Tatar Teşkilatları Platformu tarafından düzenlenen "İşgal Altındaki Kırım'da İnsan Hakları ve Kırım Tatarları Konferansı", Ankara'da Milli Kütüphane Yunus Emre Konferans Salonu'nda düzenlendi. Konferansın açılış konuşmasını Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasly Bodnar yaptı. Sonrasında düzenlenen panel ile Kırım ile ilgili çeşitli konular sunumlar yapıldı. Panelde Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Ukrayna Cumhurbaşkanı'nın Kırım Daimi Temsilcisi Anton Korynevych gibi isimler yer aldı.

Yaptığı konuşmada Kırım ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Büyükelçi Bodnar, "2014'te öncelikle burada Ankara'da ve sonrasında İstanbul'da Kırım Tatar Diasporası Temsilciliğiyle beraber onların yaşamış oldukları ve özellikle Kırım'da acı çeken tüm insanların burada da acısını hissediyorum. Ama görüyoruz ki çok zaman geçmesine rağmen Rusya sadece baskıyı artırıyor. Özellikle Kırım Tatarlarına yönelik baskıları artırıyor. Rusya sadece kendi ülkesinde insan haklarının gelişmesinde izin vermiyor. Aynı zamanda çevresinde bulunan bölgelerde de o insan haklarının gelişmesine müsaade etmiyor. Aynı şekilde kendi vizyonunu kabul ettirmeye ve tüm bunları askeri gücünü kullanarak yapmakta" diye konuştu.

"Dost Türkiye'nin destekleriyle Kırım mücadelesini en yakın zamanda kazanacağımıza inanıyoruz"

Türkiye'nin Ukrayna'nın sunduğu barışçıl inisiyatifleri desteklediğini belirten Büyükelçi Bodnar, Kırım konusunun Türk Devletleri Teşkilatı'nın gündeminde olması gerektiğini de dile getirerek şunları söyledi:

"Ukrayna'nın sunmuş olduğu barışçıl inisiyatifler ki Türkiye tarafından bunlar destekleniyor. Özellikle Kırım Tatar halkının haklarını korumayı ve aynı zamanda bölgede genel olarak istikrarı sağlamak için ve Kırım'ı işgalden kurtarmak için yapılıyor. Özellikle Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın arabuluculuk rolünü üstlenmeye hazır olduğunu ifade eden teklifi Rusya ile var olan sorunu barışçıl yollarla çözmeyi amaçlıyor. Cumhurbaşkanı Zelenski'den de gelen inisiyatifler müzakere ve barışçıl yollarla bu sorunu çözmeye yöneliktir. Ama yine de Kremlin tüm barışçıl inisiyatifleri reddediyor. Ama yine de ortak bir teklifimizi ortaya çıkararak her demokratik ülkeye yakışacak barışçıl yöntemlerle bu meseleyi çözmemiz lazım. Bunu sadece aramızda değil tüm kamuoyuna ve uluslararası topluma iletmemiz lazım. Öncelikle her şeyden önce bu Kırım'ı barışçıl yollarla geri almayı amaçlayan Kırım Platformu inisiyatifimizle ilgilidir. Bu konu her uluslararası örgütte/kuruluşta gündeme gelmeli. Aynı zamanda tekrar ismi değişen Türk Devletleri Teşkilatı'nın gündeminde olmalı. Size garanti vermek isterim ki Ukrayna bu mücadeleye devam edecek. Aynı şekilde Ukrayna'da yaşayan Kırım Tatarları da bizlerle bu mücadelede omuz omuzalar. Dostlarımız ve dost Türkiye'nin destekleriyle en yakın zamanda kazanacağımıza inanıyoruz. Önümüzdeki İnsan Hakları Gününü hep birlikte özgür, serbest Kırım'da kutlamamız lazım."

"Ne zaman insanlığın tamamı Kırım'daki insan hakları için ayağa kalkacak"

Panelde sunum yapan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Topçu, cümlelerine dünyada süren insan hakları sorunlarının bir an önce bitmesini dileyerek başladı. Topçu, "Bugünün hürmetine başta Kırım'da, Doğu Türkistan'da, Arakan'da, Keşmir'de, Orta Doğu'da, Balkanlarda ve Afrika'da bütün dünyanın gözü önünde süren insan haklarının bir an evvel bitmesini Cenab-ı Hak'tan diliyorum. Dünyanın ve insanlığın bu konuda daha duyarlı olmasını bekliyorum ve merak ediyorum ne zaman insanlığın tamamı Kırım'daki insan hakları için ayağa kalkacak. Ne zaman Arakan'daki insan hakları için ayağa kalkacak. Ne zaman Doğu Türkistan'daki insan hakları için ayağa kalkacak. Farkında değil mi insanlık? Bu haklar çiğnenirken kendisinin de yok olacağını" sözlerini kullandı.

"Yapılan istatistik verilere göre bugüne kadar Kırım'dan Ukrayna'nın içine göç etmek durumunda kalan Kırım Tatar sayısı 52 bin"

Panelde sunum yapan bir diğer katılımcı olan Anton Korynevych, Kırım'dan Ukrayna'ya 52 bin Kırım Tatar'ın göçmek durumunda kaldığının altını çizerek, "Her gün Kırım'da özellikle Kırım Tatarlarına yönelik ve Ukrayna yanlısı aktivistlere yönelik bir zulmü tatbikatı sistematik bir şekilde yapıldığını görüyoruz. Çoğunlukla kendi iradesini, kendi düşüncelerini, fikirlerini ifade eden Kırım Tatarlarına en çok zulüm yapılıyor. Kırım Tatarları kesinlikle Rus işgaline olumlu bakmıyor ve bu konuyla ilgili fikirlerini ifade ederek sonrasın ne yazık ki çeşitli baskılara, zulümlere tabi tutuluyor. Yapılan istatistik verilere göre bugüne kadar Kırım'dan Ukrayna'nın içine göç etmek durumunda kalan Kırım Tatar sayısı 52 bin. Ama aslında bu rakamı ikiye çarpabiliriz çünkü Ukrayna'ya göç eden bazı Kırım Tatarları ilgili kimlikleri ve belgeleri almıyor. Bugüne kadar genele bakarsak siyasi takibatla ilgili toplam 234 davamız söz konusu ve ne yazık ki bunlar artmaya devam ediyor" cümlelerine yer verdi.

Panel, Ukrayna Milletvekili Rüstem Umerov ve AK Parti Eskişehir Milletvekili Emine Nur Günay'ın sunumlarıyla devam etti.

Son dakika haberleri: Ukrayna\'nın Ankara Büyükelçisi Bodnar: "Dost Türkiye\'nin destekleriyle Kırım mücadelesini en yakın zamanda kazanacağımıza inanıyoruz"
Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Son dakika haberleri: Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Bodnar: 'Dost Türkiye'nin destekleriyle Kırım mücadelesini en yakın zamanda kazanacağımıza inanıyoruz' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Hırvatistan'daki seçimlerde iktidar partisi güç kaybetti
    04:15 Hırvatistan'daki seçimlerde iktidar partisi güç kaybetti

    Hırvatistan'da gerçekleştirilen parlamento seçimlerinde iktidar partisi HDZ, seçimleri kazanmasına rağmen güç kaybetti. HDZ'nin oy oranı yaklaşık yüzde 35 olurken, muhalefet partisi SDP'nin oy oranı yaklaşık yüzde 26 oldu. Yeni hükümeti oluşturacak koalisyonun en az 76 vekilin desteğini alması gerekiyor.

  • Hırvatistan'da HDZ Seçimleri Kazandı Ancak Güç Kaybetti
    04:11 Hırvatistan'da HDZ Seçimleri Kazandı Ancak Güç Kaybetti

    Hırvatistan'da gerçekleştirilen parlamento seçimlerinde iktidar partisi HDZ, seçimleri kazanmasına rağmen güç kaybetti. HDZ'nin oy oranı yaklaşık yüzde 35 oldu ve parlamentoda 60 sandalye elde etti. Muhalefet partisi SDP'nin oy oranı ise yaklaşık yüzde 26 oldu ve 42 sandalye kazandı. Yeni hükümeti oluşturacak koalisyon en az 76 vekilin desteğini alması gerekiyor.

  • Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı
    03:53 Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından düzenlenen Küresel Görünüm Forumu'nda yaptığı konuşmada, piyasaların ve yatırımcıların genel olarak enflasyonun düşeceği ve Orta Vadeli Program'ın (OVP) sonuç vereceğine inanmaya başladığını ifade etti. Şimşek, OVP'nin güçlü ve güvenilir bir çerçeveye sahip olduğunu belirtirken, enflasyonun düşürülmesinin öncelikli hedefleri arasında olduğunu vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin politika önceliklerini anlatan Şimşek, OVP'nin fiyat istikrarını sağlamayı, rekabetçiliği artırmayı ve yapısal reformları gerçekleştirmeyi amaçladığını söyledi.

  • BBC, Rusya'nın Ukrayna'daki kayıplarının 50 bini aştığını tespit etti
    03:52 BBC, Rusya'nın Ukrayna'daki kayıplarının 50 bini aştığını tespit etti

    Rusya-Ukrayna savaşının ikinci yılında ölü sayısında ilk yıla göre yaklaşık yüzde 25 artış kaydedildi.

  • BBC, Rusya'nın Ukrayna'daki kayıplarının 50 bini aştığını tespit etti
    03:37 BBC, Rusya'nın Ukrayna'daki kayıplarının 50 bini aştığını tespit etti

    Rusya-Ukrayna savaşının ikinci yılında ölü sayısında ilk yıla göre yaklaşık yüzde 25 artış kaydedildi.

  • Afyonkarahisar Belediyesi'nde böcek skandalı: Prizlerin altına bile koymuşlar
    00:48 Afyonkarahisar Belediyesi'nde böcek skandalı: Prizlerin altına bile koymuşlar

    Yerel seçimlerde AK Parti'den CHP'ye geçen Afyonkarahisar'da çiçeği burnunda Belediye Başkanı Burcu Köksal, belediye binasının pek çok yerinde gizli kamera ve böcek bulunduğunu söyledi.

  • CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Fransa'da yoğun temaslarda bulundu
    00:24 CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Fransa'da yoğun temaslarda bulundu

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Sosyalistler, Yeşiller ve Demokratlar (SOC) Grubu Başkanı Frank Schwabe'nin davetiyle Fransa'nın Strazburg kentine gitti. Özel, grup toplantısına katıldı, üyelerle görüştü ve eski Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile bir araya geldi.

  • ABD Başkanı Biden: Amcamı yamyamlar yedi
    00:23 ABD Başkanı Biden: Amcamı yamyamlar yedi

    ABD Başkanı Joe Biden, Pensilvanya'nın Scranton kentine yaptığı ziyarette İkinci Dünya Savaşı sırasında Pasifik harekâtında görev yapan amcasının savaş anıtını ziyaret etti. Biden, amcasının uçağının düşmesinin ardından Yeni Gine'de yamyamlar tarafından yenildiğini ima etti. Askeri kayıtlar ise uçağın Pasifik üzerinde kaybolduğunu gösteriyor.


Advertisement