TBMM Başkanı Çiçek - Son Dakika
Politika

TBMM Başkanı Çiçek

TBMM Başkanı Çiçek

"Anayasa Mahkemesi'nin Twitter kararına birileri 'özgürlükçü karardır' diyebilir ama bu kararı beğenmeyenler de 'böyle karar verilir mi?' ya da 'saygı duymuyorum' diyorsa, o da onun ifade özgürlüğünü kapsamındadır" "Elbette Twitter çağdaş bir imkan. Bu, özgürce kullanılmalıdır, bunda hiçbir tereddüt yok ama Twitter insanların özel hayatına da girmemelidir.

07.04.2014 13:44

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, " Anayasa Mahkemesi'nin Twitter kararına birileri 'özgürlükçü karardır' diyebilir ama bu kararı beğenmeyenler de 'böyle karar verilir mi?' ya da 'saygı duymuyorum' diyorsa  o da onun ifade özgürlüğünü kapsamındadır" dedi.

Çiçek, NTV'nin canlı yayınına katılarak gündemdeki soruları yanıtladı.

Anayasa Mahkemesi'nin Twitter kararı ve sonrasındaki tartışmalarla ilgili bir soru üzerine Çiçek, "Özgürlük sorumsuzluk değildir ve hiçbir özgürlük de sınırsız değildir. Sınırsız özgürlük olmadığına göre özgürlükler sınırlandırılabilir ve özgürlüklerin kötüye de kullanılmaması gerekir" ifadelerini kullandı.

Mesela, toplantı, gösteri yürüyüş hakkını kullanan bir kişinin başkalarının hak ve özgürlüğüne zarar vermemesi gerektiğini, otobüsleri yakmayıp, esnafın dükkanının camını, çerçevesini kırmaması gerektiğini belirten Çiçek, "Bu sorumluğu hatırlatacak bir değerlendirmeyi yeterince yapamıyoruz. Elbette Twitter çağdaş bir imkan. Bugün bir çok bilgimizi oradan alıyoruz, oradan mesajlar veriliyor. Bu, özgürce kullanılmalıdır, bunda hiçbir tereddüt yok ama Twitter insanların özel hayatına da girmemelidir. Özel hayatın dokunulmazlığı var" diye konuştu.

Çiçek, şunları söyledi:

"Hak, özgürlük esas ama bunun kötüye kullanılmaması lazım. Sorumluluğun da hatırlatılması gerekir. Gündemde özel hayatın gizliliğini ihlal var. Bunu konuşurken herkes bir cümle söylüyor ama kendi özel hayatı söz konusu olduğunda 'vay yandım, böyle özgürlük olur mu?' diyor. Hepimiz 'vay yandım' noktasına gelmemeliyiz. Bu özgürlüğü kullananlar başkalarının özel hayatını delik deşik etmemelidir. Bu seçimlerde büyük ölçüde bunlar üzerinden tartışma yapıldı. Hakaret etmemeli, iftirada bulunmamalı. Özgürlük ve sorumluluk dengesini iyi kurmak lazım.

Anayasa Mahkemesi'nin Twitter kararına birileri 'özgürlükçü karardır' diyebilir ama bu kararı beğenmeyenler de 'böyle karar verilir mi?' ya da 'saygı duymuyorum' diyorsa, o da onun ifade özgürlüğünü kapsamındadır. Onu da öyle değerlendirmek gerekiyor."

Çiçek, tartışmaların kural bazında yapılabilse sorun kalmayacağını kaydetti.

-3 Mayıs'tan önce

4 eski bakan ile ilgili Meclis soruşturması açılmasını içeren 4 önerge ile AK Parti'nin tek önergesinin yarın Genel Kurul'da okunarak bilgiye sunulacağını ifade eden Çiçek, bu konunun İçtüzüğe göre bir ay içinde, yani 3 Mayıs'tan önce herhangi bir günde görüşüleceğini kaydetti.

Meclis soruşturmalarının partilerle ilgili olmadığını anımsatan Çiçek, "Belirleyici olan milletvekilleridir. Vicdanıyla başbaşa, gizli oylamayla Meclis soruşturması açılıp açılmamasına karar verecek" dedi.

Çiçek, komisyonun kurulması durumunda, 9 AK Parti, 4 CHP, bir MHP ve bir BDP'den olmak üzere 15 kişiden oluşacağını söyledi.

"Komisyon, çalışmalarını tatile kadar tamamlayabilir mi?" sorusuna Çiçek, "Bu, seçilecek komisyonun çabasına, gayretine bağlı. İstanbul Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma var. Bundan dolayı belki daha hızlı götürme imkanı elde etmiş olur çünkü orada da ifadeler alınıyor, hazırlıklar yapılıyor" diye konuştu.

"Yerel seçimlerde sizin aldığınız mesajlar nedir?" sorusu üzerine Çiçek, " Türkiye'de kurulan her parti Türkiye partisidir, Türkiye'nin tamamını kucaklayacak politikalar gerçekleştirmek durumundadır. Böyle olması halinde demokrasi de siyasal sistem de sağlıklı olur. Tabloya baktığımızda bölgesel sıkışmalar gözüküyor. Belli partiler belli bölgelerde daha yoğunlukta. Bu tabloyu iyi değerlendirmek gerekiyor. Her parti söylemini, çalışma tarzını, önceliklerini, teşkilatlanma çabaları açısından içe dönük bir değerlendirme yapacaktır, yapmalıdır" dedi.

-"Siyasetin finansmanı ve siyasi etik yasası bir an önce çıkmalı"

Çözüm sürecine partilerin bakışının farklı olduğunu ifade eden Çiçek, ortada bir sorun olduğunu söyledi. Sorunu çözmenin Türkiye'nin görevi olduğunu belirten Çiçek, "Bu ülkenin herhangi bir sorununu başkaları mı çözecek? Başkaları bizim lehimize hayra soluk solumaz" diye konuştu.

Çiçek, çözümün Türkiye'nin tümünü kucaklaması halinde süreçlerin daha az sıkıntılı geçeceğini vurgulayarak, bunun "ince ayar" meselesi olduğunu kaydetti. Anadilin öğrenilmesini örnek veren Çiçek, "Bu, gerçi hep Kürtçe'yi öğrenmek olarak anlaşıldı ama bunu belli bir etnik köken için değil herkes için kabul edilebilir zemine oturttuğunuzda kavga, endişe konusu olmaz. Dar bir alan ve dar bir kesimle ilgili tartışma yapılırsa bu bizi yeni sıkıntılara sokar" değerlendirmesinde bulundu.

Eleştirinin hak, özeleştirinin sorumluluk ve gereklilik olduğunun altını çizen Çiçek, Türkiye'de özeleştiri geleneği başlatılamadığını vurguladı. Çiçek, "Türkiye'nin en çok yaptığı işlerden biri eleştiridir, hatta sınırları epey zorlanıyor, hiç yapmadığımız ya da çok az yaptığımız husus özeleştiridir. 30 Mart seçimleri dolayısıyla vatandaşların gösterdiği olgunluğu siyasetçiler, kurumlar olarak biz de gösterelim, üslubumuzu, önceliklerimizi yeniden değerlendirelim" dedi.

Erken seçim tartışmalarında dikkatli olunması gerektiğini belirten Çiçek, şöyle devam etti:

"İki söz edilirken çok dikkat edilmeli. Seçim lafı, zaten çok hızlı işlemeyen devlet çarkına bilye sıkıştırmaktır. Erken seçim ve af meselesini herkesin çok iyi düşünmesi lazım. Şimdiden erken seçim geliyor derseniz, karar verecek iş adamı, 'dur bakalım ne olacak' diyecek. Bürokraside beklentisi olan, olmayan, 'bakalım bizim bakan kalacak mı, gidecek mi'... O da işleri yavaşlatır. Dışarıdan karar verecekleri de yavaşlatır. Bütün dikkatimizi, enerjimizi iç konulara verir, dışarıda olup bitenleri gözardı ederiz. Seçimle ve af lafını kim konuşacaksa, ister iş adamı, ister dernek başkanı hele hele siyasetçi, ulu orta bir soruya cevap üzerine, 'ben de erken seçimin lüzumlu olduğuna inanıyorum' diye başlayan tartışmaya yol vermemesi lazım. Seçimler 2015'te. Ben erken seçim şartını şu ortamda görmüyorum. Erken seçim dersek, Türkiye'yi yeni bir tartışmaya sokarız."

TBMM Başkanı Çiçek, Türkiye'de siyaset hukukunun bir türlü düzeltilemediğini, Siyasi Partiler Kanunu, yeni bir seçim mevzuatı hazırlanamadığını, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nun düzeltilemediğini, TBMM İçtüzüğü'nün düzeltilemediğini söyledi. Çiçek, siyasetin finansmanı ve siyasi etik yasasının bir an önce çıkması gerektiğini vurguladı.

- TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika TBMM Başkanı Çiçek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement