TBMM Genel Kurulu - Son Dakika
Politika

TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu'nda, olağanüstü hal (OHAL) kapsamında alınması gereken tedbirlere ilişkin kanun hükmünde kararnamenin (KHK) 1. Bölümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı.

13.10.2016 17:58

TBMM Genel Kurulu'nda, olağanüstü hal (OHAL) kapsamında alınması gereken tedbirlere ilişkin kanun hükmünde kararnamenin (KHK) 1. Bölümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı.

"Temel Kanun" olarak görüşülen KHK 1. Bölümü üzerinde konuşan MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak, 15 Temmuz darbe girişimini lanetlediğini belirterek, hain girişimde gereken cesaret ve kararlığı gösteren Türk milleti önünde saygıyla eğildiğin vurguladı.

Parsak, darbe girişimine kadar geçen süreçte FETÖ'nün her alanda faaliyet gösterdiğinin ortaya çıktığını, kapatılan kurum, kuruluş, dernek ve sendikalar ile kamudan ilişiği kesilen insanların sayısı göz önünde bulundurulduğunda bu kadar geniş bir yapının yurt dışından kontrolünün mümkün olmadığını savundu.

Parsak, "Darbe girişimine karışan, destekleyen, koruyan ve kollayan kim varsa ismi ve unvanı ne olursa olsun yargı önünde hesap vermesi kaçınılmazdır. Hukukun üstünlüğünün ihmali gibi konularda ileride ciddi sorun yaratabilecek duruma karşı azami dikkat ve özen gösterilmeli."dedi.

Darbe girişimin beyni, planlayıcısı konusundaki belirsizliklerin hala sürdüğünü belirten Parsak, anayasal müessese olan OHAL'in hukukun askıya alındığı süreç olmadığını, milletin vicdanını yaralayacak uygulamaların hayata geçirilmesinin vicdanları yaralayacağını ve FETÖ'nün ekmeğine yağ süreceğini söyledi.

HDP İstanbul Milletvekili Celal Doğan da yaptığı konuşmada, Türkiye'nin yeniden inşasına yönelik kararlarla karşı karşıya kalındığını, darbe girişimi değerlendirilirken siyasi yönünün önemli olduğunu savunarak, "15 Temmuz'a nasıl gelindiğini ortaya koyamazsak meseleye doğru teşhis koymamış oluruz." diye konuştu.

İktidarın muhalefete zerre kadar değer vermediğini savunan Doğan, sorumluluğunu yerine getirmediğini ve AK Parti milletvekillerinin iradelerini ipotek noktasına taşıdığını öne sürdü.

Doğan, "Hangi yönetim değişikliği yaparsanız yapın akibet buysa, Türkiye'yi bir yere taşımaz. AK Parti, 15 Temmuz için 'bilmiyorduk' diyor. 2004 yılında alınan kararlar var. Bu anlayışla bir yere varamazsınız. Suç tarihi belirliyorsunuz. Hangi hakla, sıfatla yargıya ve TBMM uhdesindeki yetkiyi ilan ediyorsunuz? Bu sizin yetkinizde değil. Başkanlık sistemini gündeme getiriyorsunuz ama bir türlü ne istediğinizi anlamıyoruz. Getirin görelim. Bahçeli'in ortaya attığı bence yanlış anlaşılmıştır." değerlendirmesinde bulundu.

CHP Grubu adına konuşan Ankara Milletvekili Murat Emir ise OHAL uygulamasının gerekmediğini belirterek, 15 Temmuz darbe girişimine karşı tüm ülkenin kararlılıkla karşı durduğunu söyledi.

Darbe girişimi sonrasında çıkarılan ilk KHK'de açık hukuksuzluklar bulunduğunu savunan Emir, temel hak ve özgürlüklere dokunulamayacağını savundu.

"Terörle mücadele için hangi yasayı çıkaramadınız?" diye soran Emir, iktidarın tüm sorunları OHAL ile çözme arayışına girdiğini iddia ederek, tüm muhalefet kesimlerini susturma gayretinde olduğunu söyledi.

İktidarın FETÖ ile samimi şekilde mücadele etmediğini öne süren Emir, keyfilik yaptığını, kuru ile yaşın birlikte yandığını, bunların AİHM'den döneceğini, iktidarın yanlışları yüzünden FETÖ'cülerin de devlet mekanizmasına geri döneceğini ileri sürdü.

CHP'nin başvurusuyla ilgili Anayasa Mahkemesinin dün verdiği kararı "garabet" olarak nitelendiren Emir, mahkemenin "majestelerin mahkemesi" olduğunu açıkça gösterdiğini, KHK içindeki bazı düzenlemelerin OHAL ile ilgisi olmadığını savundu.

Bölüm üzerinde görüşmeler tamamlanarak maddelerine geçildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika TBMM Genel Kurulu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement