HDP'nin, kadına yönelik şiddetin aile içindeki yansımalarının araştırılması, ev içi şiddetin engellenmesine yönelik mevcut düzenlemelerin kapsamlı bir şekilde incelenmesi amacıyla verdiği araştırma önergesinin gündeme alınması önerisi kabul edilmedi.
HDP, Danışma Kurulunda oybirliği sağlanamaması nedeniyle araştırma önergesinin görüşülmesi önerisini Genel Kurula taşıdı.
HDP Ağrı Milletvekili Dirayet Taşdemir, kadına yönelik şiddetin ülkenin en temel sorunlarından biri olduğunu ve bunun kişiselleştirilerek görünmez kılınmaya çalışıldığını savundu. Taşdemir, kadınların yaşamın her alanında şiddete maruz kaldığını söyledi.
MHP Aydın Milletvekili Deniz Depboylu ise şiddet denildiği zaman akıllara fiziksel veya cinsel şiddetin geldiğini ancak kadınlara uygulanan şiddetin bunlarla sınırlı kalmadığını ifade etti. Kadınların yaşadığı mağduriyeti anlatan Depboylu, özellikle küçük yaşta evliliklerin şiddetin daha büyük boyutlarda yaşanmasına neden olduğunu belirtti. Depboylu, aile içi şiddetin çocukları da etkilediğini bildirdi.
CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, ülkemizde kadınlarla ilgili devlet politikasının kadına yönelik şiddeti önlemekten uzak olduğunu ileri sürdü. İlgezdi, kadının hayatın tüm alanından çekilmesini isteyen bir iktidarın olduğunu savundu.
"Kelime oyunlarına hiç sığınmayalım"
AK Parti İstanbul Milletvekili Tülay Kaynarca, kadınlara yönelik yapılanların düne göre çok daha ileri olduğunu söyledi. Kaynarca, "Şimdi, HDP grup önerisinde bunu sundu, tamam, o zaman teröristlerin şiddetine karşı da o kadın hanımefendi buradan o şiddeti kınadığı zaman, oradaki kadınlara yönelik şiddeti de bu kürsüden teröristlere yönelik kınadığı zaman 'Evet, tamam' diyeceğim. Terörizme, terörle mücadeleye karşı şu kürsüden kadın olarak mücadele ettiği zaman, o zaman 'Helal olsun' diyeceğiz." dedi. Kaynarca, AK Parti'nin 12 yıldır iktidarda olmasının altındaki sınır güven vermesi olduğunu belirtti.
Tülay Kaynarca, şöyle devam etti:
"Kurumsal birimler içerisinde de özellikle ŞÖNİM'ler dikkat çekiyor. Bakın, 'Bu mücadeleyle ne yapabiliriz?' diye düşündüğümüzde, ŞÖNİM'lerin sayısı pilot bölge olarak başladı, 14 pilot ilde, arkasından 40 ili buldu ve 2016 Eylem Planı'nda tüm illerde var olmasına yönelik çalışmalar da yine devam ediyor. Koruyucu, önleyici önlemler içerisinde, özellikle konukevi sayılarının artırılmasıyla ilgili çalışmalar da var. Bakın, ilk başladığında 43 olan sayının bugün sayı itibarıyla 135 konukevi sayısına çıkması da bu konuda gösterilen hassasiyetin bir parçası."
Kaynarca, milletvekillerinin kendi ülkeleriyle ilgili doğru verileri sunmakla mükellef olduğuna işaret etti. Kaynarca, "Kadına şiddeti en son konuşacak kadınlarımızın da yine şiddete sessiz kalanlar olduğunun, terörizme, terörist şiddetine sessiz kalanlar olduğunun da altını dikkatle çiziyorum." diye konuştu.
HDP'nin grup önerisi kabul edilmedi.
Son Dakika › Politika › TBMM Genel Kurulu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?