AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, "Dokunulmazlıklarla ilgili anayasa değişikliğinin görüşülmesi talebi CHP'nin eliyle engellenmiş oldu. İki problemimiz var, birincisi CHP'nin HDP'ye omuz vermesi, ikincisi Meclis Başkanvekili orada olmasına rağmen, Meclis'in kapanması." dedi.
Turan, toplantı yeter sayısının sağlanamaması üzerine TBMM Genel Kurulu'nu kapatan TBMM Başkanvekili Pervin Buldan'a tepki gösterdi.
Başkanvekili sıfatıyla Buldan'ın yoklamaya katılmamasının doğru olmadığını ifade eden Turan, "Bir kişinin eksik olduğu iddiasıyla Meclis'i kapattı. Oysa kendisi orada olduğu halde, Genel Kurul'u yönettiği halde yokmuş gibi Genel Kurul'u kapattı. Meclis Başkanvekili gibi değil, bir partinin temsilcisi gibi davrandı." diye konuştu.
Bülent Turan, AK Parti'nin, dokunulmazlıklara dair anayasa değişikliği teklifinin görüşmelerinin 16 Mayıs Pazartesi günü ele alınmasına ilişkin grup önerisinin görüşülmesine geçileceği sırada Genel Kurul'un kapatıldığını bildirdi.
AK Parti'li Turan, "HDP'nin itiraz ettiği bir gündemde CHP'nin yoklama talebiyle bu işlem hayata geçti. Dokunulmazlıklarla ilgili anayasa değişikliğinin görüşülmesi talebi CHP'nin eliyle engellenmiş oldu. İki problemimiz var, birincisi CHP'nin HDP'ye omuz vermesi, ikincisi Meclis Başkanvekili orada olmasına rağmen Meclis'in kapanması." ifadesini kullandı.
Ramazan Can'ın sözleri
AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can da Meclis Başkanvekili Pervin Buldan ve CHP'li Katip Üye Emre Köprülü'nün yoklamaya katılmaması nedeniyle, Genel Kurul'un toplantı yeter sayısına ulaşamadığı için kapandığını öne sürdü.
Can, "Alınan ilke kararlarında katip üyeler ve Meclis başkanvekilleri yoklamada var sayılıyor. Çünkü tutanağa imza atıyor. Kapatma tutanağına imza atan başkanın olmaması gibi bir hukuka garabet bir yorum oldu." dedi.
Ramazan Can, kendi denemelerine göre elektronik sisteme, yoklama için verilen sürenin son 19 saniyesinde fiilen girmenin mümkün olmadığını belirterek, "Arkadaşlar fiilen, hukuken orada olduğu halde sisteme son 19 saniyede girmek imkansız, bu sürede pusula da yetişmiyor, yok gözüküyorsunuz." diye konuştu.
AK Parti'nin grup önerisinde Genel Kurul'un 16 Mayıs Pazartesi günü çalışmasını ve dokunulmazlıklarla ilgili anayasa değişikliğinin görüşülmesini öngördüklerini anlatan Can, "Salı günü grup önerisiyle anayasa oylamasının, gensorunun tarihini belirleyeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.
Ramazan Can, MHP'nin ilke kararı doğrultusunda hareket ederek, Meclis Başkanvekili Pervin Buldan ve Katip Üye Emre Köprülü'nün yoklamaya katılması yönünde fikir beyan ettiğini ancak CHP'nin aksi yönde davrandığını kaydetti.
Öte yandan, AA muhabirine açıklama yapan HDP Parti Sözcüsü ve Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, TBMM Genel Kurulu'nun Başkanvekili Pervin Buldan tarafından toplantı yeter sayısı olmadığı gerekçesiyle kapatılmasına ilişkin, sorgulanması gerekenin yoklama isteyenler değil, toplantıya katılmayanlar olduğunu anlattı.
Bilgen, kendilerinin birleşimi kapattırmak gibi bir stratejilerinin de olmadığını vurgulayarak, toplantı yeter sayısı isteyenin CHP olduğunu belirtti.
Dokunulmazlıklara ilişkin tasarının önümüzdeki hafta Genel Kurul'a gelmesi durumunda kendilerinin görüşmelere katılacaklarını açıklayan Bilgen, "Oylamalarda bulunacağız. Sonuçta bu hukuk dışı bir girişimdir. Bu düzenleme İç Tüzük ve anayasaya aykırıdır. Bunu her ortamda her fırsatta söylemeye devam edeceğiz." diye konuştu.
Son Dakika › Politika › TBMM Genel Kurulu'nun Kapanması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?