TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu - Son Dakika
Politika

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu

CHP'li Tanal: "Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki cezaevlerinden batı illerine nakiller ayrımcılık" Oğlunu bombalı saldırıda kaybeden AK Parti'li Eronat: "Ben oğlumu 6 yıldır göremiyoru...

28.11.2013 14:39

Adana'daki cezaevlerine ilişkin raporun görüşüldüğü TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu toplantısında, alt komisyon raporu görüşülürken, cezaevlerinden nakilleri eleştiren CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal'a, oğlunu terör örgütünün Diyarbakır'daki bombalı saldırısında kaybeden AK Parti Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat, "Ben oğlumu 6 yıldır göremiyorum, onlar da ailelerinden uzak oluversinler" diye tepki gösterdi.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Adana'daki cezaevleri ile Suriyeli sığınmacıların barındığı Kilis ve Kahramanmaraş'taki çadır ve konteynırkentlerde inceleme yapan alt komisyonların raporlarını görüşmek üzere AK Parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün başkanlığında toplandı.

Toplantının başında dershanelerin kapatılmasına ilişkin tartışmalara değinen CHP İstanbul Milletvekili Tanal, bunun arz talep meselesi olduğunu ifade ederek, dershanelerin açılmasının öğrenci talebinden kaynaklandığını ifade etti.

Şehirlerdeki park sorununa da değinen Tanal'ın "Meclis'te dahi kaldırımlara park ediliyor, yayalar yürüyemiyor" sözüne AK Parti Konya Milletvekili Ayşe Türkmenoğlu'nun, "Bunu yapanlar da milletvekili" diye karşılık vermesi gülüşmelere neden oldu.

Türkmenoğlu, Adana'daki cezaevleriyle alt komisyonun başkanı olarak hazırladıkları raporla ilgili komisyona bilgi verdi.

Adana ve Karataş'taki cezaevleri ile şikayetler üzerine buralarda incelemelerde bulunduklarını anlatan Türkmenoğlu, "Cezaevlerine gittik, koğuşlara çat kapı girdik. Her gruptan insanla görüştük" dedi.

Cezaevi personeliyle ilgili şikayetlerin azalmasının memnuniyet verici olduğunu dile getiren Türkmenoğlu, sık sık ortaya atılan çıplak arama uygulamasının rutin bir uygulama olmadığı kanaatine vardıklarını, bu konuda yoğun bir şikayet bulunmadığını söyledi.

-"Cezaevi izleme kurulları görevlerini hakkıyla yapmalı"

CHP'li Tanal da raporda Adana cezaevlerindeki sorunların detaylı bir şekilde sıralandığını, ancak Adana Cezaevi İzleme Kurulu'nun bu sorunların varlığını reddettiğini ve komisyona yanlış bilgi verdiğini savunarak, ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunulmasını istedi.

Komisyon Başkanı Üstün de izleme kurullarının etkin çalışması için çaba harcadıklarını, raporların soyut olduğunu ve detaya inmediğini, mağdurlarla konuşulmadığını söyledi. Bu konuda Adalet Bakanlığı'na birçok kez yazı yazdıklarını anlatan Üstün, "Çalışsalar bizim işimizi yüzde 50-60 kolaylaştıracaklar. Kurulların görevlerini hakkıyla yapmasını bekliyoruz" diye konuştu.

BDP Adana Milletvekili Murat Bozlak'ın, Adana F tipi cezaevindeki sıcak su sorununu gündeme getirmesi üzerine de Üstün, "Vali, belediye başkanı, başsavcı, cezaevi savcısı ve müdürü 5 adam bir araya gelip su sorununu çözemiyorsa biz mi çözelim? Bu Türkiye'ye yakışmıyor. Böyle bir iddiayı duymak bile istemiyorum. İşini yapmayanlar var. Bunun konuşulacak yanı yok" dedi.

CHP'li Tanal tekrar söz alarak, Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerindeki cezaevlerinden nakillere değindi. Siyasi tutuklu ve hükümlülerin batı illerine nakledilmesinin ayrımcılık olduğunu öne süren Tanal, bu kişilerin aileleriyle görüşemediğini ifade etti.

Tanal'ın sözlerine tepki gösteren AK Parti Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat, Bingöl'deki cezaevinden firar eden 18 kişi arasında oğlunun katilinin de bulunduğunu belirterek, "Allah'tan yakalandılar. Ben oğlumu 6 yıldır görmüyorum. Katiller cezaevinden kaçıyorsa, ailelerinden uzak oluversinler" diye konuştu.

Mülteciler Alt Komisyonu Başkanı AK Parti Kilis Milletvekili Ahmet Salih Dal da Suriyeli sığınmacıların durumunu inceledikleri Kilis ve Kahramanmaraş'taki konteynır ve çadırkentlerdeki incelemelerine ilişkin rapor hakkında komisyonu bilgilendirdi.

Komisyon, Adana'daki cezaevleri ve Suriyeli sığınmacılara ilişkin raporları kabul etti. CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, raporlara muhalefet şerhi koyacaklarını söyledi. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement