Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, " İmralı'ya giden heyetin söyledikleri, HDP eş genel başkanı hanımefendinin söyledikleri bir kenara, hükümetimiz olarak sürecin olumlu devam ettiğini söyleyebilirim. Bir olumsuzluk bizim açımızdan yok. Biz bu sürecin devam etmesi ve sonuca ulaşması için büyük bir kararlılık gösteriyoruz. Bunu da Türkiye'nin geleceği açısından fevkalade önemli görüyoruz" dedi.
Arınç, Başbakanlık Merkez Bina'da, Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında düzenlenen Bakanlar Kurulu Toplantısı'nın ardından, gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Toplantıda, Başbakan Davutoğlu'nun geçen hafta yurt içinde yaptığı ziyaretler ve katıldığı kongrelerin değerlendirildiğini belirten Arınç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yurt dışı ziyaretine katılan bazı bakanların toplantıda yer almadığını ifade etti.
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın toplantıda kendi görev alanlarıyla ilgili konularda bilgi verdiğini kaydeden Arınç, Avcı'nın yüksek öğretim kurumlarındaki harçlar ve yurt dışındaki okullara yönelik yapılması planlanan düzenlemelere ilişkin Bakanlar Kurulu'nu bilgilendirdiğini belirtti.
Başbakan Yardımcısı Arınç, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun ise bakanlığının 2015-2018 vizyonu ile ilgili Bakanlar Kurulu'na sunum yaptığını ve bu sunumun olumlu karşılandığını aktardı.
Çözüm Süreci
Arınç, "HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın 1-2 haftaya kadar müzakerelere geçilmesi beklentisi oldu. Farklı bir aşamaya mı geçiliyor? Ortak açıklama olacak mı?" sorusuna karşılık şunları söyledi:
"Dün çözüm süreci ile ilgili yaptığımız toplantıda ilgili arkadaşlarla durumu gözden geçirdik. Bugün de güvenlik konusunda ayrıca bir toplantıya katıldık. Bugün çözüm süreci müstakil olarak Bakanlar Kurulu'nda gündeme gelmedi. Ancak dünkü değerlendirmemiz çerçevesinde söyleyebilirim. İmralı'ya giden heyetin söyledikleri, HDP Eş Genel Başkanı hanımefendinin söyledikleri bir kenara, hükümetimiz olarak sürecin olumlu olarak devam ettiğini söyleyebilirim. Bir olumsuzluk bizim açımızdan yok. Biz bu sürecin devam etmesi ve sonuca ulaşması için büyük bir kararlılık gösteriyoruz. Bunu da Türkiye'nin geleceği açısından fevkalade önemli görüyoruz. İlgili birimlerin de çalışmaları devam ediyor. Bir olumsuzluk, uyumsuzluk arıyorlarsa hükümete değil kendi içlerine dönüp bakmaları gerekir. Süreçte olumlu bilgilendirme söz konusu. Ancak burada yapılacak açıklamaların da karşı taraf tarafından süratle yerine getirilmesi, bu konuda samimi ve kararlı olmaları gerekiyor" yanıtını verdi.
Bir gazetecinin, "Yalçın Akdoğan katıldığı bir televizyon programında 'Öcalan'dan ileri bir adım, açıklama bekliyoruz' dedi. Bu açıklama acaba silahsızlanmayla mı ilgili? Hükümet tam olarak ne bekliyor?" sorusu üzerine Arınç:
"Ben bugün Bakanlar Kurulumuzda dünkü Çözüm Süreci toplantımızda bu konudan meydana çıkan hasılayı sormuştunuz. Bugün konuşulmadı ama dün enine boyuna konuşuldu. Dün ve evvelsi gün de böyle bir görüşme yapılmış olabilir. Kararlıkta samimi ve ısrarlı olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Sayın Başbakan Yardımcısının televizyon kanalında ne söylediğini herkes anlamıştır. Bütün gelişmeleri takip etmemizde fayda var. Önümüz bahar aylarıdır, bahar aylarında silah bırakmaya yönelik bir talep olacaksa, bunu gelişen süreç içinde göreceğiz. Sayın Başbakanımız göreve başladıktan sonra bunu rutin olarak gündemine aldı, yeni bir çalışma programı hazırladı. Her bürokratımız, bakanlarımız kendilerine düşen görevi yapılar. Dünkü görüşmenin özeti, hükümet adına Çözüm Süreci'nde ne yapılacaksa yapacağız, bunda kararlıyız. Eğer muhatabımız HDP ise bu süreç içerisinde HDP'nin de yapması gerekenler vardır. Böyle bir açıklamayı İmralı kanadından beklenti varsa sizin o tarafa 'Nasıl bir açıklama yapacaksınız?' diye sormanız gerekir. Bizim açımızdan top bizim sahamızda değil, herhalde onların sahasındadır. Onların sahasında söyleyecekleri şeyler vardır" cevabında bulundu.
Yükseköğretim harçları
Arınç toplantıda, üniversite öğrencilerinden alınan harçlara ilişkin nihai bir karar alınıp alınmadığının sorulması üzerine, bu konuda öğrencilere bir müjdeleri olduğunu belirterek, "Sayın Başbakanımız bildiğiniz gibi bu katlamalı harç konusunu durdurmuştu. Kasım ayında çıkan bir yasayla normal öğrenim süresi içinde mezun olamayan gençler açısından böyle bir uygulama söz konusu oldu ve yüksek rakamlara ulaşıldı. Bu, öğrenci arkadaşlarımızı tedirgin etti. Sayın Başbakanımız da hem Milli Eğitim Bakanlığımıza hem de Yüksek Öğretim Kurumuna talimat vermek suretiyle, bu harç uygulamasının durdurulması ve bu konuda bir yasal düzenleme yapılmasını istedi" şeklinde konuştu.
"Ben, öğrencilerimize müjde olabilecek bu hakkaniyetli çözümü size arz etmek istiyorum; Milli Eğitim Bakanımız konuyu sunduğunda Sayın Başbakanımızın direktifleri doğrultusunda bir yöntem tayin edildi" diye konuşan Arınç, şöyle devam etti:
"Lisans öğretiminde biliyorsunuz, diyelim ki hukuk fakülteleri 4 yıldır, tıp fakülteleri 6 yıldır, 5 yıl olan lisans programları vardır, 4, 5 ve 6 yıllık lisans programının içerisinde mezun olan öğrencilerimizden harç almıyoruz veya katkı payı. Bundan sonra da alınmamaya devam edilecektir. Ancak ilgili dönem içerisinde mezun olamayan öğrencilerden 4 yılda bitirmesi gerekiyorken bitirememiş, 5 yılda bitirmesi gerekiyorken bitirememiş öğrencilerden normal öğrenim için artırımsız olarak katkı payı alınacaktır. Yani süresi 4 yıl olandan 4 yıl boyunca katkı payı alınmayacak, bunu aşanlardan da yüzde 50 veya bir başka şekilde artırımlı değil, o yıl için ne kadarsa katkı payı bu alınmaya devam edilecektir."
Lisans üstü programlarından da öngörülen süre içerisinde mezun olamayanlardan bu düzenlemeye uygun olarak yine artırımsız katkı payı alınacağını bildiren Arınç, "Eski düzenlemede lisans üstü yoktur. Bu da bir tereddüde, bir tartışmaya yol açmıştı. Onu da hemen çıkarmamız gereken bir iki maddelik bir yasal düzenleme içerisinde, bunun şubat ayı için geçerli olduğunu söyleyebilirim, süratle yerine getirilecektir" diye konuştu.
Artırımlı ücret ödeyenlere, fazla ücret iade edilecek
Bir hakkaniyetli uygulamanın da daha önce artırımlı ücreti ödeyenler için olacağını kaydeden Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü:
"2014-2015 eğitim öğretim döneminde eğer artırımlı ücret alınmışsa, normal katkı payının dışındaki kısmı da öğrenciye iade edeceğiz. Şöylece özetleyeyim, normal eğitim öğretim süresince okulunu bitirenlerden, daha önceki kararımız ki 2011'dir hatırladığım kadarıyla, harç ve katkı payı alınmıyordu. Ancak bu süre içerisinde eğitimini tamamlayamayanlardan yüzde 50 veya yüzde 100, yüzde 150 artırımlı değil, o sene için ne kadar öngörülmüşse 5. yıl, 6. yıl, 7. yıl olan öğrenciler sadece bu katkı payını ödeyecekler. Lisans üstü öğrenciler de aynı uygulamanın içerisinde kalacaklar ve eğer bugüne katar artırımlı olarak katkı payı ödemiş olanlar varsa, normalin dışındaki kısım kendilerine iade edilmiş olacak. Bulduğumuz formül bu."
(Sürecek)
Son Dakika › Politika › Torba Kanun' Teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?