Uluslararası Adalet Divanı'nda İsrail'in işgaline ilişkin görüşmeler devam ediyor - Son Dakika
Politika

Uluslararası Adalet Divanı'nda İsrail'in işgaline ilişkin görüşmeler devam ediyor

Uluslararası Adalet Divanı\'nda İsrail\'in işgaline ilişkin görüşmeler devam ediyor

Hollanda Dışişleri Bakanlığı Hukuk Danışmanı Rene Lefeber, Bangladeş'in Hollanda Büyükelçisi Riaz Hamidullah ve Belçika adına konuşan Brüksel Özgür Üniversitesi Uluslararası Hukuk Profesörü Vaios Koutroulis, Uluslararası Adalet Divanı'nda İsrail'in uzun süreli işgalinin uluslararası hukuku ihlal ettiğini belirtti.

20.02.2024 17:28  Güncelleme: 19:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hollanda Dışişleri Bakanlığı Hukuk Danışmanı Rene Lefeber Uluslararası Adalet Divanı'nda yaptığı konuşmada, "Uzun süreli bir işgal, kendi geleceğini tayin etme ilkesini ihlal ediyor" dedi. Bangladeş'in Hollanda Büyükelçisi Riaz Hamidullah ise, "İşgal geçici olmalıdır, ilhak yasa dışıdır. İsrail'in uzun süreli işgali, ilhak ile birleştiğinde uluslararası hukuku ihlal ediyor" ifadelerini kullandı. Belçika adına söz alan Brüksel Özgür Üniversitesi Uluslararası Hukuk Profesörü Vaios Koutroulis, "İsrail, yasa dışı yerleşim politikasıyla Filistin topraklarının demografik yapısını ve bizzat Filistin topraklarının statüsünü kalıcı bir şekilde değiştirmeyi amaçlıyor" şeklinde konuştu.

Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) "İsrail'in işgal ettiği Filistin topraklarındaki uygulamalarının hukuki sonuçlarına ilişkin danışma görüşü" duruşmaları devam ediyor. Hollanda'nın Lahey kentindeki Barış Sarayı'nda düzenlenen duruşmaların ikinci gününde Hollanda adına söz alan Dışişleri Bakanlığı Hukuk Danışmanı ve Amsterdam Üniversitesi Uluslararası Hukuk Profesörü Rene Lefeber, argümanlarını sundu. Lefeber, "Mahkemenin tavsiye niteliğinde görüş verme yetkisi bulunmaktadır. BM Şartı uyarınca herkesin kendi geleceğini tayin hakkı vardır. Herkesin bu hakka aykırı eylemlerden kaçınma yükümlülüğü vardır. Kendi geleceğini tayin etme hakkı, bağımsız devletlerde yaşayanların yanı sıra işgal ve sömürge egemenliği altındaki insanlar için de geçerlidir. Uzun süreli bir işgal, kendi geleceğini tayin etme ilkesini ihlal ediyor. Gereklilik ve orantılılık ilkelerine uyulması şartıyla silahlı bir saldırıya cevap olarak yabancı toprakların işgali meşru olabilir. Bu gereklilikleri yerine getirmeyen taraf, hukuki dayanağını kaybedebilir ve dolayısıyla güç kullanma yasağını ihlal edebilir. İşgalci güç, işgal ettiği topraklardaki nüfusun bir kısmını sınır dışı etmeyecek veya sürmeyecektir. Bu, Uluslararası Ceza Mahkemesi Roma Statüsü uyarınca savaş suçu teşkil etmektedir" ifadelerini kullandı. Lefeber, işgal sırasında işgalci gücün sivillere saygı duyma ve onları koruma görevi bulunduğunu vurguladı.

Bangladeş: "İşgal geçici olmalıdır, ilhak yasa dışıdır"

Bangladeş'in Hollanda Büyükelçisi Riaz Hamidullah ise "meşru müdafaa" ilkesinin uzun süreli işgal için "yasal dayanak sağlamadığına" dikkat çekti. Hamidullah, İsrail'in işgalinin kendi geleceğini tayin hakkı, ilhak ve ırk ayrımcılığı olmak üzere uluslararası hukukun üç temel ilkesine aykırı olduğunu vurgulayarak, "Uluslararası hukukun gerektirdiği gibi herhangi bir işgal geçici olmalıdır, ilhak yasa dışıdır. İsrail'in uzun süreli işgali, ilhak ile birleştiğinde uluslararası hukuku ihlal ediyor. Meşru müdafaa hakkı, kendi geleceğini tayin hakkı da dahil olmak üzere uluslararası hukukun ihlalini gerektirmez. İsrail, eylemlerini haklı çıkarmak için meşru müdafaaya güvenemez. İsrail'in, Filistin halkının kendi geleceğini tayin hakkını reddederek uluslararası hukukun emredici normlarını ihlal ettiği, aynı zamanda adil ve kalıcı bir barış umutlarını da engellediği konusunda geniş bir fikir birliği var" şeklinde konuştu.

"İsrail'in uluslararası hukuka uymasını sağlamak için iş birliği şarttır"

İsrail'in Filistin halkının kendi geleceğini tayin hakkının kullanılmasını engelleyen tüm eylemlere son vermesi, aynı zamanda askeri güçlerini geri çekmesi ve yasa dışı yerleşimlerini ortadan kaldırması yönünde çağrıda bulunan Büyükelçi Hamidullah, "İsrail, verilen zararın tazminini sağlamalı ve bir daha yaşanmayacağını garanti etmelidir. Devletler, Doğu Kudüs de dahil olmak üzere İsrail'in haksız eylemlerinden kaynaklanan hukuka aykırı durumu tanımamalı ve yardım sağlamamalıdır. İsrail'in uluslararası hukuka uymasını sağlamak için iş birliği şarttır. BM Güvenlik Konseyi işgali sona erdirmek için daha fazla önlem almalı. Apartheid sistemine son vermek için derhal harekete geçilmesi gerekiyor" dedi.

Belçika: "İsrail, yasa dışı yerleşimlerle Filistin'in demografik yapısını değiştirmeyi amaçlıyor"

Duruşmada Belçika adına söz alan Brüksel Özgür Üniversitesi Uluslararası Hukuk Profesörü Vaios Koutroulis ise İsrail'in yerleşim politikasına ve hukuki sonuçlarına odaklandı. Koutroulis, "Belçika, Filistin halkına karşı şiddet kullanılmasını kınıyor, İsrail'in şiddete son verme ve failleri adalet önüne çıkarma yönündeki yükümlülüklerini vurguluyor. İsrail, yasa dışı yerleşim politikasıyla Filistin topraklarının demografik yapısını ve bizzat Filistin topraklarının statüsünü kalıcı bir şekilde değiştirmeyi amaçlıyor. Bu politika, toprakların zorla ele geçirilmesinin yasak olduğu ve kendi geleceğini tayin etme ilkeleri gibi uluslararası hukukun temel kurallarını ihlal etmektedir. İsrail tüm yerleşim faaliyetlerine son vermeli ve el konulan tüm mülkleri geri vermelidir. Üçüncü devletler durumu hukuki olarak kabul etmemeli, yardım yapmamalı ve ihlallerin sona erdirilmesi için iş birliği yapmalıdır" ifadelerini kullandı. - LAHEY

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Uluslararası Adalet Divanı'nda İsrail'in işgaline ilişkin görüşmeler devam ediyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement