Palyatif Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Meltem Uyar, palyatif bakım hizmetine yönelik yatak sayısının 4 bine ulaşmasını çok önemli bulduklarını, hizmeti geliştirmek için projeler ürettiklerini söyledi.
Algoloji Uzmanı Prof. Dr. Meltem Uyar, İzmir'in Balçova ilçesindeki bir otelde 28-29 Eylül tarihlerinde düzenlenen uluslararası 1. Palyatif Bakım Sempozyumu'nun sağlık profesyonellerini buluşturmayı hedeflediğini belirtti.
Yaşamı tehdit eden hastalıklarda hasta ve yakınına gerekli desteğin sağlanması gerektiğini kaydeden Uyar, evde bakım hizmetlerinin eğitim, personel desteği ile yeniden yapılandırılmasını, hastane dışında palyatif bakım desteği sağlayan merkezlerin hayata geçirilmesini istediklerini söyledi.
Uyar, palyatif bakım merkezlerinin Türkiye'de 2015 yılında hizmete alınmaya başladığını aktararak, şimdi 81 ildeki kamu hastanelerinde 4 bin yatak sayısı ile hizmet verildiğini belirtti.
"Palyatif bakım hizmetinin 4 bin yatağa ulaşması çok önemli, eskiden insanlar bu hizmete ulaşamıyordu." diye konuşan Meltem Uyar, şimdi eksikleri olsa da hizmetin sürdüğünü, ülke koşullarına göre yeni projeler üreteceklerini dile getirdi.
Çalışmalardaki ana felsefelerinin yaşam kalitesini yükseltmek olduğuna dikkati çeken Uyar, sempozyum kapsamında ağrı ve semptom yönetimi, son dönem hasta kavramı gibi konuları da ele aldıklarını sözlerine ekledi.
Palyatif Bakım nedir
İlk olarak 1989 yılında Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafında tanımlanan bu bakım yoluyla, yaşamı tehdit eden hastalıklardan kaynaklanan problemlerle karşılaşan hastaların ve hasta yakınlarının yaşam kalitesini, başta ağrı olmak üzere tüm fiziksel, psikososyal ve ruhsal problemlerinin erkenden tespit edip, etkili değerlendirmelerle önlemeyi veya gidermeyi ilke ediniyor.
Son Dakika › Sağlık › 1. Palyatif Bakım Sempozyumu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?