Asya Kaplan Sivrisineği Mücadelesi Hızlandı, Vatandaşlardan Katkı Bekleniyor - Son Dakika
Sağlık

Asya Kaplan Sivrisineği Mücadelesi Hızlandı, Vatandaşlardan Katkı Bekleniyor

Asya Kaplan Sivrisineği Mücadelesi Hızlandı, Vatandaşlardan Katkı Bekleniyor

Asya kaplan sivrisineği taşıdığı virüsler nedeniyle hastalıklara neden oluyor. Havaların ısınmasıyla birlikte mücadele çalışmaları hızlandı. Belediyeler ve üniversiteler mücadele çalışmalarını sürdürürken vatandaşların da katkı koyması gerektiği belirtildi.

21.05.2023 12:18  Güncelleme: 12:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Taşıdığı virüsler nedeniyle çok sayıda hastalığa neden olan Asya kaplan sivrisineği mücadelesi, havanın ısınmasıyla hızlandı. Yumurtlamak için araç lastikleri, saksılar, mezarlıklardaki su kaplarını seçen sinekle mücadele çalışmasına, vatandaşların da katkı koyması gerektiği kaydedildi.2011 yılında ilk olarak Edirne'de tespit edilen Asya kaplan sivrisineği, bir süre sonra Marmara bölgesinde, daha sonra Türkiye genelinde görülmeye başlandı. Diğer sivrisinek türlerine göre taşıdığı zika ve Batı Nil Virüsü gibi hastalıklara yol açan virüsleri taşıyan sinekle mücadele sürüyor.

YUMURTALARI KURAKLIĞA AYLARCA DAYANIYOR

En belirgin özelliklerinden biri, yumurtalarının kuraklığa 6 ay dayanabilmesi gösterilen Asya kaplan sivrisineği, yumurtalarını bırakmak için su kenarlarını tercih ediyor. Su birikintisi olabilecek yerleri özellikle tercih eden Asya kaplan sivrisineği, ilginç yerleri de yumurtlamak için tercih ediyor. Yumurtalarını bırakmak için su birikintisi oluşabilecek araç lastikleri, su kapları, saksılar başta olmak üzere mezarlıkları tercih eden bu sinek türüyle mücadele için belediyeler ve üniversiteler çalışmalarını sürdürüyor.

MEZARLIKLARDAKİ SU KAPLARI SİNEK LARVASI DOLU

Asya kaplan sivrisineğine yönelik yıl boyu sürdürülen mücadele, havanın ısınmasıyla hız kazandı. Antalya'nın nemli ve yağışlı geçen kış mevsimi sonrası larvaların sineğe dönüşmesi öncesinde Büyükşehir Belediyesi ekipleri etkin mücadele için kentin farklı noktalarında çalışma yürütüyor. Kentin büyük mezarlıklarından Uncalı Kent Mezarlığı'ndaki kabirlerin yanında bulunan su kaplarında da Asya kaplan sivrisineği larvalarına rastlandı. Mezarlıklardaki doğal hayata zarar vermemek için ilaçlama yerine farklı bir yöntem tercih ediliyor. Belediye çalışanları ellerine aldıkları süngerlerle su kaplarındaki suyu çekerek tahliye ediyor. Sonrasında kalan larvalar temizleniyor. Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Çetin, birçok hastalığı yayabilecek potansiyele sahip olduğu için Asya kaplan sivrisineğine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Bu sineğin gündüzleri de hareketli olduğunu belirten Prof. Dr. Çetin, 'Sinekle mücadele noktasında gerekli çalışmalar yapılıyor. Ancak vatandaşlarımıza da büyük sorumluluk düşüyor. 6 ay boyunca yumurtaları kuraklığa dayanan bu sinek türünün larvalarını bırakacak çiçek saksısı altındaki su kapları, lastikler ya da dışarıda bırakılan herhangi bir oyuncağın içine larvalarını bırakabiliyor. Vatandaşlarımızın bu noktada duyarlı olup kendilerinin de mücadeleye katkı sunmaları gerekiyor dedi.Belediyede görevli Ziraat Mühendisi Habibe Kolpak ise mücadele sırasında doğayı korumak için hassas davrandıklarını belirtti. Kolpak, özellikle mezarlık ya da mesire alanlarındaki sinekle mücadelede ilaç yerine daha çok su tahliyesi ve yuvalama noktalarına lokal müdahaleleri tercih ettiklerini kaydetti. Güneydoğu Asya kökenli Asya kaplan sivrisineği, ısırdığı yerde yaraya dönüşen, alerjik reaksiyonlar ortaya çıkarıyor. Sinek, dang ateşi, batı nil, sarı humma, zika ve chikungunya virüslerini bulaştıran bir tür olarak biliniyor. (DHA)

Kaynak: DHA

Son Dakika Sağlık Asya Kaplan Sivrisineği Mücadelesi Hızlandı, Vatandaşlardan Katkı Bekleniyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Hastane bahçesindeki trafo yangını paniğe neden oldu
    00:52 Hastane bahçesindeki trafo yangını paniğe neden oldu

    Karabük'ün Safranbolu ilçesinde bulunan hastanenin bahçesindeki trafoda çıkan yangın, paniğe neden oldu. Yangın, hızlı bir şekilde kontrol altına alınarak söndürüldü. Tedbir amacıyla hastanenin elektriği bir süre kesildi.

  • Safranbolu Devlet Hastanesi'nde Trafoda Yangın Çıktı
    00:33 Safranbolu Devlet Hastanesi'nde Trafoda Yangın Çıktı

    Karabük'ün Safranbolu ilçesinde bulunan Safranbolu Devlet Hastanesi'nin bahçesindeki trafoda çıkan yangın paniğe neden oldu. Yangın, polis ve itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle kısa sürede kontrol altına alındı. Hastanenin elektriği tedbir amacıyla bir süre kesildi.

  • Aydın'da kermeste yemek yiyen 32 öğrenci zehirlendi
    21:08 Aydın'da kermeste yemek yiyen 32 öğrenci zehirlendi

    Aydın'ın Efeler ilçesindeki Mustafa Kiriş Ortaokulu öğrencileri, okulda düzenlenen kermeste yedikleri tavuk pilavdan zehirlendikleri şüphesiyle tedavi altına alındı. Öğrencilerin hayati tehlikesi bulunmamaktadır.

  • Aydın'da Tavuk Pilavı Yiyen Öğrenciler Hastaneye Kaldırıldı
    20:04 Aydın'da Tavuk Pilavı Yiyen Öğrenciler Hastaneye Kaldırıldı

    Aydın'ın Efeler ilçesinde bulunan Mustafa Kiriş Ortaokulu'nda yapılan yemek etkinliği sonrası tavuk pilavı yiyen 30 öğrenci rahatsızlandı. Öğrenciler ambulansla hastaneye kaldırılırken, polis olayla ilgili inceleme başlattı.

  • Burdur'da Afrika kıtasından güneyli rüzgarlarla taşınan çöl tozu etkili olmaya başladı
    19:29 Burdur'da Afrika kıtasından güneyli rüzgarlarla taşınan çöl tozu etkili olmaya başladı

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye'nin Afrika kıtasından güneyli rüzgarlarıyla taşınan çöl tozunun etkisi Burdur'da hissedilmeye başladı. Yarın ve cumartesi günü özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde toz taşınımının yoğun olması bekleniyor. Burdur Gölü'nün çekilen alanlarından da rüzgarla kente toz taşındığı gözlendi. Astım ve bronşit hastaları dışarıya çıkmamaları ve maske kullanmaları konusunda uyarıldı.

  • Nuri Alço, Beyin Kanaması Geçirdiği Hastaneden Taburcu Oluyor
    19:09 Nuri Alço, Beyin Kanaması Geçirdiği Hastaneden Taburcu Oluyor

    Ünlü oyuncu Nuri Alço, Eskişehir'deki evinde rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı. Yapılan muayenede beyin kanaması geçirdiği tespit edilen Alço, tedavisine yoğun bakımda başlandı. Eşi Burcu Alço, yapılan son açıklamada oyuncunun yarın taburcu olacağını duyurdu.


Advertisement