Müezzinoğlu EXPO 2020 İzmir Herkes İçin Sağlık Sempozyumu - Son Dakika
Sağlık

Müezzinoğlu EXPO 2020 İzmir Herkes İçin Sağlık Sempozyumu

Müezzinoğlu EXPO 2020 İzmir Herkes İçin Sağlık Sempozyumu

Müezzinoğlu EXPO 2020 İzmir Herkes İçin Sağlık Sempozyumu İZMİR

07.10.2013 13:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Müezzinoğlu - EXPO 2020 İzmir Herkes İçin Sağlık Sempozyumu - İZMİR

EXPO 2020 İzmir Herkes İçin Sağlık Sempozyumu

- Sağlık Bakanı Müezzinoğlu: "Türkiye ve İzmir olarak EXPO 2020'ye adayız ve hazırız" - "EXPO organizasyonunun 150 yıllık geçmişinde teknolojiden çevreye enerjiden uzaya kadar çok farklı temalara ev sahipliği yapılmasına rağmen bugüne kadar sağlık temalı EXPO düzenlememiştir" - "Türkiye son 10 yılda hakkaniyetli, kapsayıcı ve devamlılığı olan sağlık sistemini kurmayı başarmış bir ülkedir" - EXPO 2020 İzmir Yönlendirme Kurulu Başkanı ve İzmir Valisi Toprak: - "Hedefimiz 120 ülkenin katılacağı 50 milyar doları bulan yatırımla 35 milyon ziyaretçinin iştirak edeceği bir EXPO'yu gerçekleştirmek"

İZMİR (AA) - Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, sağlıkta örnek gösterilen bir başarı hikayesi yazan Türkiye'nin, EXPO tarihinin ilk sağlık temalı organizasyonunu gerçekleştirmek istediğini belirterek, "Türkiye ve İzmir olarak EXPO 2020'ye adayız ve hazırız" dedi.

İzmir'in aday olduğu EXPO 2020 organizasyonu için yürüttüğü çalışmalarda en önemli aşamalardan olan "EXPO 2020 İzmir Herkes için Sağlık Sempozyumu" açılış töreniyle başladı.

Uluslararası Sergiler Bürosu'ndan (BIE) 116 delegesinin de aralarında olduğu, ziyaretçilerin katıldığı törende konuşan Müezzinoğlu, modern tıbbın kurucusu Hipokrat'ın yaşadığı İzmir'in "Daha İyi Bir Dünya İçin Yeni Yollar Herkes İçin Sağlık" temasıyla EXPO 2020'ye aday olduğunu, kentin sağlık konusunda çok eski ve güçlü bir geçmişi bulunduğunu belirtti.

Kanuni Sultan Süleyman'ın "Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi, olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi" sözüyle sağlığın önemine dikkati çektiğini hatırlatan Müezzinoğlu, bunun günümüz dünyasında ortaya çıkan sağlık riskleri nedeniyle çok daha fazla anlam kazandığına işaret ederek, "Artık herkes için sağlık, her yerde sağlık, tüm politikalarda sağlık diyerek insanlığın sağlığı için küresel bir mücadele yürütüyoruz" dedi.

Türkiye olarak 60'tan fazla ülkeyle sağlık ve tıp alanında işirliği anlaşmaları ve faaliyetler düzenlediklerini, sağlık sistemlerinin güçlendirilmesinin yanı sıra sağlık tesisi inşa edimesi ve işletilmesi ve tedavi konusunda da destekler verdiklerini aktaran Müezzinoğlu, İzmir'in bir kaç hafta önce Dünya Sağlık Örgütü'nün Avrupa Bölge Komitesi toplantısına ev sahipliği yaptığını, 51 ülkenin sağlık bakanı ve üst düzey temsilcilerinin sağlıktaki güncel konuları tartıştıklarını kaydetti.

Dünya Sağlık Örgütü'nün Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı toplantısının da İzmir'de yapıldığını anlatan Bakan Müezzinoğlu, bugün açılışı yapılacak Dünya Sağlık Örgütü Güz Okulu'nun İzmir'in sağlık alanındaki tarihi misyonunu günümüzde ve gelecekte de sürdürme kararlılığında olduğunu açıkça gösterdiğine değindi.

- Bölgesel sağlık merkezi hedefi

Hükümetin de bu misonun sürdürülmesi noktasında İzmir'e her türlü desteği sağladığını ve sağlamaya devam edeceğini anlatan Müezzinoğlu, Türkiye'nin 2023 vizyonu çevreçevesinde bu kente 10 yıl içinde önemli yatırımar yapmayı planladığını ifade etti.

Sağlık, ulaşım, eğitim gibi farklı alanları da kapsayan bu yatırımlarla İzmir'in bölgesel bir sağlıklı yaşam merkezi olmasının hedeflendiğini aktaran Müezzinoğlu, "2016 yılında faaliyete geçmek üzere sağlık alanında ileri teknolojilerin kullanıldığı iki sağlık kampüsü inşa edilecektir. Türkiye ve İzmir olarak EXPO 2020'ye adayız ve hazırız. EXPO organizasyonunun 150 yıllık geçmişinde teknolojiden çevreye enerjiden uzaya kadar çok farklı temalara ev sahipliği yapılmasına rağmen bugüne kadar sağlık temalı EXPO düzenlememiştir. İnsanlık için bu kadar önemli bir konunun EXPO gibi çok önemli bir organizasyonun gündemine taşınması çok önemlidir. Bu nedenle Türkiye sağlık temasını seçmiştir. Türkiye son 10 yılda hakkaniyetli, kapsayıcı ve devamlılığı olan sağlık sistemini kurmayı başarmış bir ülkedir. Bu başarı, Dünya Sağlık Örgütü tarafından diğer ülkelere örnek gösterilmiştir. EXPO 2020'ye ev sahipliği yapma hakkı İzmir'e verildiği taktirde ülkeler arasında fikir alışverişi için önemli bir platform görevi görebiliriz. 150 yıla ulaşan tarihiyle EXPO'nun sağlığa hakettiği önemi vereceğine inanıyorum."

- "En çevreci EXPO"

EXPO 2020 İzmir Yönlendirme Kurulu Başkanı ve İzmir Valisi Mustafa Toprak da kentin EXPO 2020 için her şeyi ile hazır olduğunu, ünlü mimar Zaha Hadid'in tasarladığı EXPO alanında tüm çevresel etkilerin hesaplandığını, bugüne kadar düzenlenmiş en çevreci EXPO'yu düzenlemek istediklerini belirtti.

İzmir'in 8 bin 500 yıllık tarihinde Bergama'da kurulmuş en eski sağlık merkezlerinden birine sahip olduğunu, tarihi kadar coğrafi konumuyla da avantajlı olan kentin 3 saatlik uçuş mesafesinde 3 kıtada, 48 ülkeye ve 1,5 milyar nüfusa erişim imkanı sunduğunu anlatan Toprak, bu konuda rakiplerle kıyaslanmayacak bir avantaja sahip olduklarına dikkati çekti.

Toprak, şunları kaydetti:

"Hedefimiz 120 ülkenin katılacağı 50 milyar doları bulan yatırımla 35 milyon ziyaretçinin iştirak edeceği bir EXPO'yu gerçekleştirmek. Tarihe geçen bir organizasyona imza atmak için gecemizi gündüzümüze katarak çalışıyoruz. Türkiye, EXPO'ya bir kent projesi olarak değil ülke meselesi olarak bakıyor. EXPO ile ilgili kanun bunun en somut örneğidir. 27 Kasım'da Paris'te yapılacak oylamada çok değerli BIE delegelerinin dünyanın geleceği için en doğru kararı vereceğine yürekten inanıyoruz."

- Diyalog ortamı

BIE Koordinatörü Dimitri Kerkentzes ise yaptığı konuşmada, EXPO tarihi içinde ilk kez tema olara sağlığın seçildiğini belirterek, "Sağlık konusunda bir sinerji yaratılması gerekmektedir. Bu temayla sağlık konusuna entelektüel katkı sağlanabilir. İzmir 2020 gelenek ve yeniliği birleştirecek, ekonomik ve sosyal mantık arasında denge kurulmasını sağlayacak, ortak uygulamalar ve dayanışma için bir diyalog ortamı oluşturacaktır. İzmir 2020, herkes için daha sağlıklı günlere ulaşılmasında uluslararası işbirliği örneklerine sahne olabilir. Bu organizasyon Kızılhaç ve Kızılay gibi örgütler için de iyi bir fırsat olacaktır"

İzmir'in uzun bir geçmişinin bulunduğunu, genç bir nüfus ve iyi bir eğitim standardına sahip olduğunu anlatan Kerkentzes, Türkiye'nin giderek artan bir stratejik öneme sahip olduğunu, batı dünyası ve islami kültürlerle bir köprü vazifesi gördüğünü, EXPO'nun de çok kültürlülükten beslenen bir organizasyon olduğunu dile getirdi.

- BM bin yıllık hedefleri

DSÖ Avrupa Bölge Ofisi Direktörü Zsuzsanna Jakab ise Türkiye'nin sağlık konusunda son yıllarda kat ettiği mesafenin diğer ülkelere ilham kaynağı olduğunu, neler yapılabileceğini gösterdiğini, farklı ülkeler için iyi bir örnek teşkil edildiğini anlattı.

Seçilen temanın Birleşmiş Milletler bin yıllık kalkınma hedefleriyle bağlantılı ve onu destekler pozisyonda olduğunu kaydeden Jakab, İzmir'e karşılaştıkları her tür teknik zorukta destek olmaya hazır oldukarını, sağlığa adanmış bir EXPO'nun tüm dünyanın sağlığına katkıda bulunacağını söyledi.

İzmir'in seçilmesi halinde EXPO alanında ülkelerin deneyimlerini paylaşabilecekleri bir pavyon oluşturmak istediklerini bildiren Jakab, seçilen temadan dolayı İzmir'i tebrik ettiğini dile getirdi.

- EXPO'ya sanatçı desteği

Sempozumda sağlık alanındaki sunumların yanı sıra Afrika'nın en ünlü 50 kişisinden biri olan Beninli sanatçı Angelique Kidjo da bir konuşma yaptı.

UNICEF İyi Niyet Elçisi olan Kidjo, 10 çocuklu bir ailede büyüdüğünü, çocukluk anıları içinde aşıların önemli bir pay tuttuğunu belirterek, seçilen temanın sağlık konusunda eyleme geçilmesi için önemli bir fırsat oluşturacağını anlattı. İzmir'in sağlığın merkezi olmasını arzu ettiğini belirten Kidjo, "Artık eyleme geçelim. İyi sağlık bir insan hakkıdır. Artık sadece konuşmayalım bazı şeyleri ispatlayalım, birlikte başarılı olalım" dedi.

Angelique Kidjo, konuşmasının ardından bir şarkı seslendirdi.

- "İzmir buna çok hazır"

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, açılış töreni sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, çok verimli ve başarılı bir toplantı düzenlendiğini, bundan sonra ikili görüşmelerle devam edeceklerini belirtti.

Müezzinoğlu, "Gördüğümüz, hissettiğimiz hava, İzmir için başarılı bir sonucun geleceğini gösteriyor. Önümüzdeki 50 günde de üzerimize düşeni en iyi şekilde yaparak inşallah İzmir, hakettiği bu başarılı sonucu elde edecek. Yerel yönetimleri, merkezi hükümeti ve sivil dinamikleriyle İzmir buna çok hazır, çok yoğun çalışmalar yaptı. Başarılı sonuca da inşallah 27 Kasım akşamı ulaşmış olacak" dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Sağlık Müezzinoğlu EXPO 2020 İzmir Herkes İçin Sağlık Sempozyumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kastamonu'da bir bebek vefat etti, soruşturma başlatıldı
    16:06 Kastamonu'da bir bebek vefat etti, soruşturma başlatıldı

    Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Kastamonu'da kurum bakımı altındayken bir bebeğin vefat etmesi üzerine adli ve idari soruşturma açıldığını duyurdu. Bebek, ailesi tarafından Bakanlığa bağlı kuruluşa teslim edildikten sonra sağlık kontrollerinden geçirilmiş ve her türlü sağlık kontrolü titizlikle yapılmıştır. Bebeğin durumunun kötüleşmesi üzerine müdahaleler yapılmış ancak kurtarılamamıştır. Olayla ilgili adli ve idari soruşturma başlatılmış olup, sürecin yakından takip edileceği belirtilmiştir.

  • İngiltere'de bağışlanan cesetler kozmetik eğitimde kullanılıyor
    15:48 İngiltere'de bağışlanan cesetler kozmetik eğitimde kullanılıyor

    İngiltere Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS), bağışlanan cesetlerin başlarının kesilerek, doktorlara ve diş hekimlerine kozmetik işlemleri öğretmek için kullanıldığını ortaya çıkardı. Bu uygulama, bağışçıların son isteklerinin saygı görmemesiyle eleştiriliyor ve etik kuralların ihlal edilmesine yol açıyor.

  • Kastamonu'da vefat eden bebeğe ilişkin adli ve idari soruşturma başlatıldı
    15:31 Kastamonu'da vefat eden bebeğe ilişkin adli ve idari soruşturma başlatıldı

    Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Kastamonu'da vefat eden bebeğe ilişkin adli ve idari soruşturma başlatıldığını ve sürecin yakından takip edildiğini bildirdi. Bebek, ailesinin talebi üzerine bakanlığın kuruluşuna teslim edilmiş ve sağlık kontrolleri titizlikle yapılmıştır. Bebeğin kesin vefat sebebi otopsi sonucuyla belirlenecektir. Olayla ilgili adli ve idari soruşturma başlatılmıştır.

  • Ankara Büyükşehir Belediyesi Ahlatlıbel Mahallesi'nde Aile Sağlığı Merkezi İnşa Ediyor
    15:26 Ankara Büyükşehir Belediyesi Ahlatlıbel Mahallesi'nde Aile Sağlığı Merkezi İnşa Ediyor

    Ankara Büyükşehir Belediyesi, Ahlatlıbel Mahallesi'nde Aile Sağlığı Merkezi inşa ederek hizmet açmayı planlıyor. Aynı anda dört aile hekiminin hizmet verebileceği sağlık tesisinin nisan ayı içinde hizmete başlaması planlanıyor.

  • 3 yıl önce evlenmişlerdi! Yapışık ikizlerin düğününden kareler ortaya çıktı
    15:07 3 yıl önce evlenmişlerdi! Yapışık ikizlerin düğününden kareler ortaya çıktı

    Yapışık ikizler Abby ve Brittany Hensel, 2021 yılında ABD'li bir gazi ile evlenmişti. Çocuk sahibi olmak isteyen ikizler ve eşinin düğünde çekilen kareleri ise yıllar sonra ortaya çıktı.

  • Kastamonu'da Sevgi Evine Bağlı Bir Bebek Hayatını Kaybetti
    13:24 Kastamonu'da Sevgi Evine Bağlı Bir Bebek Hayatını Kaybetti

    Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Kastamonu'da sevgi evinde kalan bir bebeğin hayatını kaybetmesine ilişkin vefat sebebinin otopsinin ardından belli olacağını ve olaya ilişkin adli ile idari soruşturmanın da başlatıldığını açıkladı.

  • Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Erişkin Aşı Polikliniği Hizmete Girdi
    12:51 Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Erişkin Aşı Polikliniği Hizmete Girdi

    Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde açılan Erişkin Aşı Polikliniği, yetişkin yaş grubundaki hastalara bağışıklama danışmanlığı ve aşı hizmeti sunmayı amaçlamaktadır. Poliklinikte gebeler, diyabet, kanser, diyaliz, kronik kalp, akciğer, karaciğer ve böbrek hastalığı ile 65 yaş ve üzerindeki yaşlılar, bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaç kullananlar ve organ nakli hastaları için aşı programları oluşturulacak. Aşılar, aşı takip sisteminden kontrol edildikten sonra poliklinikte yapılacak ve hastalara aşı kartları verilerek randevuları oluşturulacak. Ayrıca, risk altında olan meslek grupları ve Hepatit A ve B hastaları da aşılarını yaptırabilecek.

  • OMÜ Tıp Fakültesi Sosyal Pediatri Bilim Dalı Başkanı Dr. Tuğba Ayçiçek Dinçer'den Akran Zorbalığı Uyarısı
    12:37 OMÜ Tıp Fakültesi Sosyal Pediatri Bilim Dalı Başkanı Dr. Tuğba Ayçiçek Dinçer'den Akran Zorbalığı Uyarısı

    Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Sosyal Pediatri Bilim Dalı Başkanı Dr. Tuğba Ayçiçek Dinçer, akran zorbalığı konusunda uyarılarda bulundu. Dinçer, zorbalığın genellikle okul, okul çevresi ve mahallelerde gözlemlendiğini belirtti. Fiziksel, sözlü ve sosyal zorbalık olmak üzere farklı türleri olduğunu vurgulayan Dinçer, zorbalığın mağdurlarının da zamanla zorba olabileceğine dikkat çekti. Zorbalığın psikolojik ve sosyal sorunlara yol açabileceğini ifade eden Dinçer, zorbalıkla mücadelede okul, aile ve çocuğu içine alan bir planlama yapılması gerektiğini söyledi. Ayrıca, dijital zorbalığın da artık yaygınlaştığını ve bu konuda da eğitim verilmesinin önemli olduğunu belirtti.

  • Kadir İnanır'ın durumu iyileşiyor
    12:27 Kadir İnanır'ın durumu iyileşiyor

    Pazar gününden beri yoğun bakımda tedavi edilen usta sanatçı Kadir İnanır'ın sağlık durumu iyiye gidiyor. Sanatçının son durumu hakkında bilgi veren hastane başhekimi "Tedavilere olumlu yanıt veriyor. Oturabiliyor, fizik tedavi süreci devam ediyor" dedi.


Advertisement