İLYAS GÜN - Türk mühendisler, kanser hastaları için ilaç karışımlarının hazırlandığı cihazı, 10 yıllık ArGe çalışmasının ardından yurt dışındaki benzerlerine oranla beşte bir maliyetle üretmeyi başardı.
Onlarca özel ve kamu hastanesinde kanser hastalarının kullandığı ilaç karışımlarının hazırlanmasında kullanılan cihazın Türkiye'de üretilmesi amacıyla merkezi Samsun'da bulunan Korulu Group, 10 yıl önce Ar-Ge çalışması başlattı.
Amerika ve Avrupa'dan 50 bin dolara ithal edilen cihaz, Türk mühendislerince yürütülen çalışma sonucunda, yurt dışındaki benzerlerinin beşte biri fiyatına, 10 bin dolara geliştirildi.
Cihazın tüm bileşenleri tek bir yerde toplayabilme özelliği sayesinde de ithal edilen ürünlerde yaşanan sıkıntıların önüne geçilmiş olacak.
Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumundan onay alınan "Koru Mix" adı verilen cihaz, deneme kullanımından da başarıyla geçerek tıp dünyasının hizmetine sunuldu.
Korulu Group Yönetim Kurulu Başkanı Koray Uludoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de sağlık harcamalarının yüzde 80'ini ilaç alımının oluşturduğunu, bunun da yüzde 50'sinin onkoloji ilaçlarından kaynaklandığını söyledi.
Onkoloji ilaçlarının çok pahalı olduğuna işaret eden Uludoğan, "Kanser hastalarına verilen ilacı el değmeden, hastanede kurduğumuz mini ilaç hazırlama cihazlarında üretiyoruz. Yüzde 25 tasarruf sağlayan bu cihaz ithal ediliyor." dedi.
"Dünya tıbbına iyi bir cihaz kazandırdığımız için gururluyuz"
Uzun yıllar tamamen yerli cihazı üretmek için çalışma yaptıklarına dikkati çeken Uludoğan, şunları kaydetti:
"Yoğun çalışmamız sonucunda tamamen yerli 'Koru Mix' adlı cihaz ile uygulama cihazı olan 'Koru Flow'u ürettik. Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumundan ruhsatımız ve onayımızı aldık. Dünyada aslında bir ilki gerçekleştirdik. Koru Mix, dünyada tüm kompenentleri içinde toplayan tek ilaç hazırlama cihazı. Dünya tıbbına iyi bir cihaz kazandırdığımız için gururluyuz. Kendi içinde dahili bilgisayarı, yazıcısı, kodlama sistemi ve ilaç sarfiyatını en aza indirecek kompakt tartıları var. Bunlar, dünyadaki diğer cihazlarda dağınık halde satılıyor. Bu, kullanıcı ve ilaç tasarrufunu bire bir etkiliyor."
İlk etapta 7 cihaz ürettiklerini, yılda 100 cihaz üretme kapasiteleri bulunduğunu dile getiren Uludoğan, ihracat için de araştırma yaptıklarını aktardı.
Uludoğan, "Samsun'da bunun için bir tesis kuracağız. Dünya tıp fuarlarına katılarak cihazımızın tanıtımını yapacağız. Ürünümüz diğer cihazlardan hem daha uygun fiyatlı hem daha yüksek kalitede." ifadesini kullandı.
Son Dakika › Sağlık › Yerli Onkoloji Cihazı İthallerin Beşte Biri Fiyatına Üretildi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?