Totemspor yazarlarından Rıdvan Erdem'in röportaj yaptığı İskoçya Futbol Federasyonu Altyapı ve Performans Direktörü Mark Wotte, Totemspor'a samimi açıklamalarda bulundu.
Yıllarca çeşitli ülkelerde görev aldıktan sonra son olarak 2011'de İskoçya Futbol Federasyonu tarafından Performans Direktörü olarak seçildiniz… Bize görevinizi tam olarak tanımlayabilir misiniz ?
Benim burada görevim İskoçya milli takımları için Elit genç oyuncular yetiştirmek. « Scotland United 2020 » adında bir strateji doğrultusunda ilerliyoruz. Hedefimiz 2020'den itibaren İskoçya milli takımının FIFA Dünya Kupası ve UEFA Avrupa Şampiyonasına düzenli olarak katılmasını sağlamak.
Elinizdeki mevcut genç İskoç futbolcuların seviyesini nasıl görüyorsunuz ?
Mevcut 19-21 yaş arası oyuncular çok sıradışı değiller ancak 12-18 yaş arasında olan ve 3 yıldır birlikte çalıştığımız jenerasyon kendini teknik ve potansiyel anlamda sürekli geliştiriyor.
Size göre İskoç futbolunda en çok gelecek vaad eden oyuncu kimdir ?
Halihazırda bir kaç tane iyi futbolcu İskoçya A milli takımında oynadı. Bunlardan biri James Forrest diğeri Andy Robertson. U21 İşkoçya milli takımında da Ryan Fraser ile Stuart Armstrong da iyi oyuncular.
Türkiye'de sizden bahsederken, İskoç futbolunda, Michel Sablon'un Belçika'da yaptığı devrimi yapacağınız söyleniyor. Belçika'nın son yıllardaki yükselişi hakkında ne düşünüyorsunuz ?
Belçika'nın şu an harika bir jenerasyonu var ve ben İskoçya ile Belçika U17 milli takımını geçip Avrupa şampiyonası finallerine kalabildiğimiz için oyuncularımla gurur duyuyorum.
12 yıl önce Belçika, « Dutch Master Plan Youth Football" adını verdiğimiz Hollanda Altyapı projesini kopyaladı. 2000-2002 yılları arası Louis van Gaal ile Hollanda milli takımında birlikte çalıştığım dönemde uyguladığımız plandı bu. U21 ve U19'da Dirk Kuyt, Robin van Persie, Arjen Robben, Rafael van der Vaart ve Wesley Sneijder gibi oyuncuların antrenörlüğünü yaptım. Belçika da "Altın Jenerasyon" diyebileceğimiz benzer bir jenerasyonu yetiştirdi. Tıpkı Almanya, Hollanda, İspanya ve İsviçre'nin yaptığı gibi harika bir işe imza attılar ve son 10 yıllarını tamamen elit, üst düzey genç oyuncu yaratmaya ve geliştirmeye adadılar. Tıpkı bizim şu an İskoçya'da yapmaya çalıştığımız gibi…
Sizce bir futbol federasyonunda, alt yapılardaki gençlerin eğitilebilmesi için nasıl bir yapı inşa etmek gerekir ?
Futbol Federasyonu hiyerarşisinde en tepede altyapı direktörünün yer alması gerekir. Bu kişinin çeşitli organlar üzerinde yetki ve etkisi olması lazım :
Ulusal genç takımlar %100 yetki
Yetenek keşif programı %100 yetki
Kulüp akademileri %50 yetki
Grassroots projesi %50 yetki
Alt yapı hocası eğitimi %50 yetki
Bununla birlikte kulüp akademileri ve alt yapılarıyla sürekli iletişim halinde olunmalıdır.
Bir ülkeye « futbol kültürü » kazandırmak için hangi yöntemleri uygulamak lazım ?
Her ülkede yetenekli genç futbolcular vardır. Yapmanız gereken tek şey onları tespit edip, eğitip yetiştirmek ve bireysel bir futbolcudan disiplinli bir takım oyuncusu haline dönüştürmektir.
Kulüplerin alt yapılarında oyuncu yetiştiren antrenörleri nasıl geliştirebiliriz? Onları nasıl yetiştirebiliriz ?
Biz oyuncuların Dünya Sınıfı Futbolcu olmaları için « A-A-A-A-A » analiz sistemine göre geliştirip değerlendiriyoruz. Buradaki 5 A şunları simgeliyor :
Attitude (Tutum) : tutumdan kastımız ; yaratıcı fakat bireysel oynayan bir futbolcunun komple bir takım oyuncusu haline dönüşmesi ve buna olan yatkınlığı.
Ability (Yetenek) : topu her koşulda kontrol edip pas verip tekrar boşa çıkarak top isteme.
Awareness (Farkındalık) : Karar alma ve her pozisyonda oyunu okuma kabiliyeti.
Athletic (Atletik) : Ayak çabukluğu, patlayıcı oyuncu olabilme kapasitesi, 1'e 1 mücadelelerdeki dayanıklılık ve mücadele kazanma oranı.
Accountability (Sorumluluk): Oyuncunun gelişimini sahiplenip düzenli olarak performansını iyileştirmesi.
Almanya'da oyuncu yetiştirebilmek için en az UEFA B lisansına sahip olmanız gerekiyor… İskoçya'da bu durum nedir ? Elinizdeki genç yetenekleri hangi lisansa sahip olan antrenörlere emanet ediyorsunuz ?
İskoçya'da UEFA Elit A altyapı eğitmenleri veya altyapı lisansı sahipleri genç oyunculara eğitim verebilme yetkisine sahipler.
İngiltere'de alt yapısı ile ün yapmış Southampton'da görev aldınız. Orada nasıl tecrübeler edindiniz ?
Southampton'da Adam Lallana ve Morgan Schneiderlin gibi gibi oyuncuların gelişiminde katkıda bulundum. Kulübün Yetenek keşif programı ve akademi felsefesi bir çok önemli oyuncu yetiştirdi ve yetiştirmeye devam ediyor.
Katar ve Mısır gibi Avrupa kültürüne kıyasla çok farklı ülkelerde çalıştınız… Size göre genç bir Katar veya Mısırlı oyuncu ile Avrupalı bir oyuncu arasında ne gibi farklılıklar var ?
Mısırlı oyuncular çok yetenekli ancak tutum ve farkındalıklarını geliştirmeleri gerekiyor. İskoçya'da ise durum biraz farklı. Oyuncuların tutumları ve atletik özellikleri üst düzey, ancak saf yetenek konusunda gelişim kaydetmeleri gerekiyor.
Mark Wotte kimdir ?
Hollandalı eski futbolcu olan Mark Wotte futbolculuk kariyerini defans oyuncusu olarak geçirmiştir. Sonrasında teknik adamlık kariyerine başlayan Wotte, Katar, Mısır, Romanya ve İngiltere gibi ülkelerde önemli takımların teknik direktörlüğünü yapmıştır. Mark Wotte aynı zamanda ülkemizde top koşturan Galatasaraylı Wesley Sneijder'in Hollanda U19 milli takımında, Fenerbahçeli Dirk Kuyt'un ise Hollanda U21, Utrecht ve Feyenoord takımlarında altyapı hocalığını yapmıştır.
Totemspor Özel Röportaj/ Rıdvan Erdem
Bu haberi kaynak göstermeden kullanmak yasaktır!
Son Dakika › Spor › Altyapı Vizyonu Nasıl Olmalı? - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?