"Çayırın efsanesi" Kırkpınar Güreşleri'nin başcazgırı Şükrü Kayabaş, gelecek yıl vedaya hazırlanıyor Açıklaması - Son Dakika
Spor

"Çayırın efsanesi" Kırkpınar Güreşleri'nin başcazgırı Şükrü Kayabaş, gelecek yıl vedaya hazırlanıyor Açıklaması

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin başcazgırı, "Çayırın efsanesi" lakabıyla anılan dualı çayırda 56 yıldır manileriyle seyircileri coşturan Şükrü Kayabaş, gelecek yıl Kırkpınar'a veda edip başcazgırlık görevini çıraklarına devretmeye hazırlanıyor.

11.07.2021 11:34  Güncelleme: 12:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin başcazgırı, "Çayırın efsanesi" lakabıyla anılan dualı çayırda 56 yıldır manileriyle seyircileri coşturan Şükrü Kayabaş, gelecek yıl Kırkpınar'a veda edip başcazgırlık görevini çıraklarına devretmeye hazırlanıyor.

Kırkpınar'da 56 yıldır cazgırlık yapan Kayabaş, ustası "Şirin Baba" lakaplı Mustafa Şirin'den devraldığı başcazgırlık görevini 1982'den beri aralıksız sürdürüyor.

Kayabaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, cazgırlığın yağlı güreşin en önemli öğelerinden olduğunu söyledi.

Yaklaşık 200 maniyi hafızasında bulunduran ve yıllardır Türkiye'nin başpehlivanlarını seyircilere takdim eden Kayabaş, "Cazgır pehlivanları çok iyi bilen, onların yapmış olduğu oyunları bilen ve onları memleketleriyle takdim eden kişidir." dedi.

"Eskiden burada yarım saat şiirler ve besteler okuyorduk"

Cazgırlığa başladığı yıllarda Kırkpınar'a katılan pehlivan sayısının az olduğunu anlatan Şükrü Kayabaş, şunları kaydetti:

"Biz burada 15-20 başpehlivanı salavatladık. Rahmetli Pele Mehmet, Bursalı Mustafa ve Sakaryalı Mustafa Filiz ile 4 cazgır burada pehlivanları idare ediyorduk. Şu anda 2 bine yakın pehlivan, 10 cazgır var. Eskiden burada yarım saat şiirler ve besteler okuyorduk. Pehlivanları yaptığı oyunlara göre manilerle tanıtıyorduk. Şimdi artık o deyimler kalktı. Pehlivan çok, halk güreşleri seyretmek istiyor. Cazgır ancak birkaç şiir okumakla yetiniyor."

Kayabaş, Kırkpınar'da görev yapan cazgırlar arasında en şanslılarından biri olduğunu, son 50 yılda altın kemer kazanan Mustafa Bük, Aydın Demir, Hüseyin Çokal ve Ahmet Taşçı'yı takdim etme şansı yakaladığını dile getirdi.

Yarım asırdan fazladır Kırkpınar'da görev yaptığını ve yağlı güreşe hizmet ettiğini vurgulayan Kayabaş, 661. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde dolu tribünlerin önünde Kırkpınar'a veda etmek istediğini belirtti.

"Yine güreşe hizmet edeceğim, onlara hocalık yapacağım"

Şükrü Kayabaş, pehlivanlardaki usta-çırak geleneğinin cazgırlıkta da olduğunu, bunun yanında Türkiye Güreş Federasyonunun kurs açarak yeni cazgırların yetişmesine katkı sunduğunu ifade etti.

"Pele Mehmet" lakabıyla tanınan başcazgır Mehmet Tura'nın vefatı ile kursta eğitmenlik yapan bir tek kendisinin kaldığını anlatan Kayabaş, şunları kaydetti:

"Her sene cazgır kursu açılıyor. Çünkü cazgırlar yetmiyor artık. Şimdiki cazgırlar hem tahsilli hem yetenekli insanlar, diksiyonu çok düzgün. Benim de 10 çırağım var burada çok iyi yetiştiler. Ben de Allah izin verirse seneye burada veda etmek istiyorum ama tam kapasiteli seyircinin önünde istiyorum. Allah o günleri gösterir bize inşallah. Çünkü artık gençlere bırakalım. Ama yine güreşe hizmet edeceğim, onlara hocalık yapacağım."

"Çayırın efsanesi" Kırkpınar Güreşleri\'nin başcazgırı Şükrü Kayabaş, gelecek yıl vedaya hazırlanıyor Açıklaması
Kaynak: AA

Son Dakika Spor 'Çayırın efsanesi' Kırkpınar Güreşleri'nin başcazgırı Şükrü Kayabaş, gelecek yıl vedaya hazırlanıyor Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Türkiye Wushu Kung Fu Federasyonu 2023'te büyük başarılar elde etti
    22:05 Türkiye Wushu Kung Fu Federasyonu 2023'te büyük başarılar elde etti

    Türkiye Wushu Kung Fu Federasyonu Başkan Vekili Abdurrahman Akyüz, 2023 yılını tarihi başarılarla kapattıklarını ve 2024'te ulusal ve uluslararası şampiyonalarda büyük madalyalar peşinde olacaklarını belirtti. Akyüz, federasyonun geçen yıl Avrupa Şampiyonası'na ev sahipliği yaparak takım halinde Avrupa şampiyonu olduğunu ve Dünya Wushu Kung Fu Şampiyonası'nda da dünya takım şampiyonluğunu elde ettiklerini söyledi. Ayrıca, Çin'de yapılacak olan dünya şampiyonasına milli takımı göndereceklerini ve 2024 Avrupa Şampiyonası'na da takım oluşturduklarını belirtti.

  • A Milli Kadın Hentbol Takımı Karadağ ve Sırbistan maçlarına galibiyet için çıkacak
    22:01 A Milli Kadın Hentbol Takımı Karadağ ve Sırbistan maçlarına galibiyet için çıkacak

    A Milli Kadın Hentbol Takımı Başantrenörü Costica Buceschi, Avrupa Hentbol Şampiyonası 6. Eleme Grubu'ndaki Karadağ ve Sırbistan maçlarına kesinlikle galibiyet için çıkacaklarını söyledi. Buceschi, takımın Avrupa Şampiyonası'na katılma hedefine ulaşmak için iyi bir oyun sergileyeceklerini belirtti. Milli hentbolcular da Avrupa Şampiyonası'na gitmeyi tek hedef olarak görüyor ve seyircinin desteğinin önemini vurguluyor.

  • Galatasaray, Hatayspor maçı hazırlıklarını tamamladı
    21:43 Galatasaray, Hatayspor maçı hazırlıklarını tamamladı

    Milli maçlar nedeniyle lige verilen arada Antalya'da, Hatayspor maçı hazırlıklarını sürdüren Galatasaray, Trendyol Süper Lig'in 31. haftasında yapacağı karşılaşmanın hazırlıklarını tamamladı. Antrenman, Teknik Direktör Okan Buruk yönetiminde gerçekleştirildi.

  • Milli tenisçi Zeynep Sönmez, Megasaray Hotels Açık'ta çeyrek finale yükseldi
    20:35 Milli tenisçi Zeynep Sönmez, Megasaray Hotels Açık'ta çeyrek finale yükseldi

    Milli tenisçi Zeynep Sönmez, Antalya'da düzenlenen Megasaray Hotels Açık'ta çeyrek finale yükseldi. Sönmez, Alman raket Ella Seidel'i yenerek çeyrek finale adını yazdırdı. Çeyrek finalde Japon raket Moyuka Uchijima ile karşılaşacak olan Sönmez'in performansı Türkiye Tenis Federasyonu Başkanı Cengiz Durmuş tarafından övgüyle karşılandı.

  • Trabzonspor, Konyaspor maçı hazırlıklarını sürdürüyor
    20:31 Trabzonspor, Konyaspor maçı hazırlıklarını sürdürüyor

    Trabzonspor, Trendyol Süper Lig'in 31. haftasında deplasmanda oynayacağı Konyaspor maçı için antrenmanlarını sürdürüyor. Abdullah Avcı yönetiminde yapılan antrenmanda futbolcular rejenerasyon, kuvvet, koordinasyon ve çabukluk çalışmaları yaptı. Antrenman şut ve dayanıklılık çalışmasıyla tamamlandı.

  • Trabzonspor, TÜMOSAN Konyaspor maçı için hazırlıklarını sürdürdü
    20:13 Trabzonspor, TÜMOSAN Konyaspor maçı için hazırlıklarını sürdürdü

    Trabzonspor, Trendyol Süper Lig'in 31. haftasında TÜMOSAN Konyaspor ile yapacağı maçın hazırlıklarını sürdürdü. Mehmet Ali Yılmaz Tesisleri'nde gerçekleştirilen antrenmanda futbolcular, teknik direktör Abdullah Avcı yönetiminde iki grup halinde çalıştı. Oyuncular, salonda yenilenme ve kuvvet çalışması yaparken diğer grup ise sahada koordinasyon, çabukluk ve rondo çalışması gerçekleştirdi. Antrenman, şut ve dayanıklılık çalışmalarının ardından tamamlandı. Takım, yarın yapacağı antrenmanla hazırlıklarına devam edecek.


Advertisement