MEHMET EMİN GÜRBÜZ - ZAFER GÖDER - Cimnastik Federasyonu Başkanı Suat Çelen, cimnastiğin Türkiye'nin parlayan yıldızı olacağını belirterek, "2014 yılında Avrupa ve dünya şampiyonalarında birer madalya hedefliyoruz" dedi.
Çelen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2013 yılının çok verimli geçtiğini, bir yıl içerisinde hedeflerinin yüzde 70 ile 80'ine ulaştıklarını söyledi.
Son bir yılda zor denebilecek çok sayıda işi başardıklarını belirten Çelen, "Çünkü 32 yıllık bir federasyon anlayışından sonra bu federasyonu devraldık. O bakımdan bazı anlayışları değiştirmek bizim için zor oldu. İlk olarak 81 ilde cimnastik antrenörünün zorunlu kılınmasını sağladık. Yıl sonunda baktığımızda sadece bu olaydan dolayı Türkiye genelinde 110 tane cimnastik antrenörü istihdam edilmiş. Bu da otomatik olarak lisanslı sporcu sayılarına yansıdı. Bin 100 sporcu sayısıyla devraldığımızda bu sayıyı 2012 yılı sonunda bin 800 sporcuya çıkartmıştı. Bugün gelinen noktada lisanslı sporcu sayımız 9 bin 905 oldu. Bu da sporcu sayımızın 9 kat artması demek" diye konuştu.
Cimnastik antrenörlerinin, zamanla çok büyük salonları illerine kazandıracaklarını ifade eden Çelen, "Zaten gelecek olan başarılar o ildeki cimnastiğe gelecek olan yatırımı da arttıracaktır. Öncelikli hedefimiz niceliği arttırmaktı. Nicelik artmaya başladı. Nitelikte de elimizdeki madalya almaya yakın sporcuları tespit edip, onlar ne istiyorsa vermekti. Nitekim istedikleri her yarışmaya katıldılar, her kampa gittiler" şeklinde konuştu.
2013 yılında 48 madalya
Çelen, performans açısından bakıldığında, Akdeniz Oyunları'nda gelen başarının Cimnastik Federasyonu'nu parlatan bir adım olduğunu ifade ederek, "Burada bir altın, bir bronz, bir de gümüş madalya kazandık. Yine EYOF'da madalya aldık. Avrupa gençler yarışmalarında keza öyle oldu. 2013 yılında toplam 48 tane madalya almışız. Bu bizim için ciddi anlamda büyük bir başarı" şeklinde kaydetti.
"Türk cimnastiği umut vaat ediyor"
Cimnastiğin Türkiye'nin her yerinde bilinen ve ilgi gösterilen bir spor dalı haline geldiğini savunan Çelen, bu nedenle birçok ilde cimnastik salonlarının yapılmaya başlandığını anlattı. Çelen, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sporcularımız artık derme, çatma küçük salonlarda değil de müstakil, olimpik nizamı olan büyük salonlarda cimnastik yapacak. Salonların alet eksiklikleri tamamlandı. Cimnastik salonları arttıkça cimnastikçi sayıları artacak. Performans sporcuları artacak, buna bağlı olarak da antrenör sayıları artacak. Türk cimnastiği gelecekte umut vaat ediyor."
Bu yıl İzmir'in evsahipliğinde düzenlenecek Ritmik Cimnastik Dünya Şampiyonası'na da işaret eden Çelen, İzmir'in bu şampiyonayla Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezlrinden biri olacağını söyledi.
- Çin ve Ukrayna'dan antrenör getirildi
Federasyon yönetimine seçildiği günlerde, Türkiye'ye yabancı antrenör getirme sözü verdiklerini hatırlatan Çelen, bu hayalin ve sözün gerçek olduğunu Çin ve Ukrayna'dan antrenör getirdiklerini belirtti.
Çelen, Bolu'nun Karaçayır Mahallesinde bulunan cimnastik otelinde de çalışmaların bitmek üzere olduğunu anlatarak, şunları kaydetti:
"Burada bulunan eski kamp eğitim merkezi yenilendi. Burası 4 yıldızlı bir otel ayarına geldi. Bolu'daki kamp eğitim merkezindeki yatılı çocuklarımız artık orada kalacak. Biz bunu Dünya Cimnastik Federasyonu Akademik Koordinatörü ile görüştük. Burayı da dünya merkezlerinden biri haline getireceğiz. Bu, bizim adımıza önemli. Artık İspanya'dan, Almanya'dan ve dünyanın diğer ülkelerinden cimnastikçiler, sürekli Bolu'ya kampa gelecekler ve burada antrenörler seviye atlama kursu, yani antrenörlük derecelerini yükseltmesini alacak. Bu bizim için çok ciddi bir kazanım."
- "Artık 2020 Olimpiyatları'nda madalyalar hedefliyoruz"
Türk cimnastiğinin amacının artık olimpiyatlara katılmak değil olimpiyatlardan madalya almak olduğunu vurgulayan Çelen, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kısa vadede cimnastik gibi bir branşta madalya almak çok zor. 1957'de kurulmuş bir federasyon ilk defa Göksu Üçtaş'la olimpiyata geçen sene bu salondan gitti ama bugün bakıldığında İzmir'den, İstanbul'dan ve Ankara'dan olimpiyatlara aday sporcular gelmeye başladı. Hedefimiz 2016 Olimpiyatları'na bir bayan sporcu ile katılmak. O kotayı almak istiyoruz. Artık 2020 Olimpiyatları'nda da madalyalar hedefliyoruz. Yani biz kısa, orta ve uzun vadede planlarımızı ortaya koyduk. 2013 yılında ortaya koyduğumuz hedeflerimizin yaklaşık yüzde 90'ını da gerçekleştirdik. Cimnastiğe destek çok fazla. Cimnastik artık tanınmaya başladı."
"Pilates eğitimini ülke geneline yaymayı planlıyoruz"
Federasyon olarak bu yıl yoğun bir çalışma temposu içerisinde olacaklarını belirten Çelen, "Sporcu sayılarını arttırmaya yönelik çalışmamız olacak. Binlerde aldığımız sporcu sayısını 20 ila 30 binlere çıkartacağız. Tesis sayısını artırmaya çalışacağız. Her ildeki spor salonlarımızın cimnastik aletlerini tamamlamaya çalışacağız ama bunlar kısa vadede olacak şeyler değil" diye konuştu.
Çelen, bu yılki en büyük hedeflerinin madalyalar almak olduğunu kaydederek, sözlerini şöyle tamamladı:
"Avrupa ve dünya şampiyonalarında birer madalya hedefliyoruz. Antrenör sayılarında, özellikle kadrolaşma noktasında ciddi bir uğraşımız olacak. Kredi ve Yurtlar Kurumu'nda kalan öğrencilerin bir pilates eğitimi talebi vardı. Ülke genelinde 8-9 tane açılan kurs bu yıl içerisinde 50'lere ulaştı. Sadece Ankara ve İstanbul'da açılan kursla Türkiye'nin her yerine dağılmaya başladı. Pilates eğitimini ülke geneline yaymayı planlıyoruz. Cimnastikte yükselme ve madalya alma devri başladı." - Bolu
Son Dakika › Spor › Cimnastik, Türkiye'nin Parlayan Yıldızı Olacak' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?