Türkiye’de futbol ekonomisini büyütmek ve gerekli eğitim altyapısını oluşturmak üzere Futbol Federasyonu bünyesinde kurulan Futbol Geliştirme Merkezi’nin Direktörü Ahmet Güvener, "Burası bir fabrika gibi olacak ve dünyaya futbol yıldızı üreteceğiz. Ancak evde penaltı kaçırdı, ilk 11’e giremedi diye çocuğunu dövenler var. Bunu engellemeliyiz" dedi.
TÜRKİYE Futbol Federasyonu bünyesinde, eğitim ve tesisleşmeyi sağlamak, uluslararası düzeyde rekabet edecek altyapıyı oluşturmak ve futbol ekonomisini büyütebilmek için kurulan Futbol Geliştirme Merkezi, önümüzdeki 10 yıl içinde Türk futboluna birçok yıldız kazandırmayı amaçlıyor. Türkiye’de alt gelir grubu için çocukların futbolcu olmasını kurtuluş yolu olarak görenlerin olduğunu söyleyen Futbol Geliştirme Merkezi Direktörü Ahmet Güvener, "Orta gelir grubu için hala çocukların üniversiteye gitmesi çok önemli. Ancak alt gelir grubunda ’çocuğum futbolcu olsa, kurtulsak" diyenler var. İlk 11’e giremeyince, penaltı kaçırınca çocuğunu döven var. Bunun önüne geçilmeli" dedi.
Futbolcu fabrikası
Futbol Geliştirme Merkezi olarak bir fabrika rolü üstlendiklerini vurgulayan Ahmet Güvener şu değerlendirmeyi yaptı: "Bu tür merkezler dünyanın her yerinde vardır. Bu merkezler futbolun çeşitli unsurlarının gelişimine katkı yapmayı amaçlar. Biz burada profesyonel yöneticileri de spor eğitimlerinden geçireceğiz. Örneğin, stadyum müdürünün tesis yönetimi ile ilgili bir sertifika alması gerekiyor. Ancak burayı daha çok futbolcu yetiştirmek üzere bir fabrika olarak görüyoruz. Fabrikanın planlama, araştırma ve geliştirme merkezi gibi. Yeni ürünler oluşturuyoruz, deniyoruz ve doğru olursa operasyona veriyoruz. Yeni futbolcular üretmek konusundaki sistematiği de geliştiriyoruz. Futbol Federasyonu’nun amacı yetenekli insanların dünya çapında pazarlanabilir oyuncular haline getirmek."
Okul, akademinin dışında
Geliştirilmesi planlanan futbol akademileriyle ilgili olarak da bilgi veren Ahmet Güvener şöyle konuştu: "Çocukların eğitim görebileceği okullara yakın yerlerde futbol akademileri açılması gerekiyor. Ancak eğitim kampus içinde olmaz. Çünkü çocuklar sosyal bir hayatın içinde yer alamaz. Bunun için sabah okula gidip, daha sonra gelip antrenman yapacakları yatılı akademiler düşünüyoruz. 13-15 yaşları için geçerli olacak. İstanbul dışında bunlardan 3 tane kurmak istiyoruz. Türkiye her yıl birçok yıldız yetiştirmeli. Brezilya’nın 10 bin oyuncusu ülke dışında futbol oynuyor. Bunu başarabilirsek ekonomik anlamda da önemli bir başarı sağlamış oluruz."
Baskı unsuru olmamalı
Futbolcu yetiştirme de en önemli şeyin baskı unsurlarını ortadan kaldırmak olduğunu söyleyen Ahmet Güvener şöyle konuştu: "Sistemden herkes bir Galatasaraylı Arda veya Beşiktaşlı Serdar olarak çıkmıyor. Bu nedenle birçok genç heba oluyor. Aileler ’Bunun kurtuluşu futbolcu olmak’ diyor. Buda baskı unsuru oluyor. Ancak baskıyı kontrol etmek zorundasınız. Bu durum daha çok alt gelir grubunda yaşanıyor. Orta gelir grubu daha çok çocuğu basketbol veya voleybol oynasın ve derslerini ihmal etmesin diye bakıyor."
Skibbe sadece Ayhan’la iletişim kuruyor
AKADEMİLER ligi adı altında bir çalışma yaptıklarını söyleyen Ahmet Güvener, şu bilgileri verdi: "Futbolcu yaşını 6 yaşına kadar çektik. Bunun sonuçlarını almak 10 yılı alır. 14-15 yaşındaki çocukların oynayacağı prestijli bir lig olacak. Coca-Cola sponsorluğunda düzenlenecek. Daha sonra 13-18 yaş grupları arasında bir lig oluşturacağız. Burada kaliteli çocuklar Milli Takıma gelecek. Eğitimlerde İngilizce de olmalı. Galatasaray Teknik Direktörü Michael Skibbe İngilizce bilen tek oyuncusunun Ayhan olduğunu söylüyor. Eğer öğrenmezlerse ileride sıkıntı çekerler."
Liseyi bitirip İsmet İnönü’yü tanımayan oyuncu var
TÜRKİYE’de futbol oynayan birçok genç futbolcunun eğitim konusunda eksikleri bulunduğunu açıklayan Ahmet Güvener, şunları söyledi: "Çocuklar liseyi bitiriyor ama İsmet İnönü’yü tanımıyor. Çocukların iyi eğitim görmesini istiyoruz. Yeni çalışmalarımızda seviye belirleme sınavında belirli not altında alanları oynatmama kararı aldık. Bugünkü dünyada üniversite mezunu futbolcu bulmak mümkün değil. Kulüplerin en azından bu çocuğun eğitiminden de sorumlu olması lazım. Gerekirse kamplara hoca götürün. Bu çocuklar mutlaka iyi eğitim görsünler. Lise bittikten sonra çarpma tablosunu bilsinler."
3 sponsor var, yıllık bütçe 26 milyon YTL
TÜRKİYE futbolu kucaklıyor konsepti ile yeni çalışmalara imza attıklarını hatırlatan Ahmet Güvener, şu bilgileri verdi: "10 yıl sonra çalışmaların sonuçlarını görmek mümkün. Merkezimizin bütçesi 26 milyon YTL. Milli Takım’dan sonra en büyük bütçe bizde. Bunun yanı sıra çocuklara yönelik yaptığımız projelerde bize firmalar da destek veriyor. Ülker, Coca-Cola ve Garanti merkezimize destek de bulunuyorlar. Merkezimize yapılan bu yatırımlar en kısa sürede sonuç verecektir."
Hakem futbolcu gibi sağlık testinden geçti
HAKEMLİĞİN profesyonel bir sisteme kavuşması için NBA modelinin ele alınmasını istediklerini söyleyen Ahmet Güvener şöyle konuştu: "Buradan bir kaç arkadaşı yollayıp NBA’deki modeli anlayalım istedik. Futbol hakemliği çoğu ülkede profesyonelliğe yakındır. Şimdi yaptığımız çalışmalarla buna destek vereceğiz. Oyuncu alırken nasıl sağlık kontrolleri uygulanıyorsa, biz de hakemlere ilk defa bu sağlık testini uyguladık. Bu tür çalışmalar çok önemli."
Son Dakika › Spor › Futbolcu Fabrikası Oluruz, Yeter Ki Aileler Çocuklarını Dövmesin - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?