Muharrem Usta, Aa Spor Masası'nda (3) - Son Dakika
Spor

Muharrem Usta, Aa Spor Masası'nda (3)

Muharrem Usta, Aa Spor Masası\'nda (3)

Trabzonspor Kulübü Başkanı Muharrem Usta, Medical Park Stadı'nı bir yıllığına kiraladıklarını belirterek, "Bir yılın sonunda da stadın bize devri resmi olarak gerçekleşmiş olacak.

03.08.2017 12:51

Trabzonspor Kulübü Başkanı Muharrem Usta, Medical Park Stadı'nı bir yıllığına kiraladıklarını belirterek, "Bir yılın sonunda da stadın bize devri resmi olarak gerçekleşmiş olacak." dedi.

Anadolu Ajansı'nın (AA) yeni hizmeti "AA Spor Masası"nın üçüncü konuğu olan Usta, Medical Park Stadı'nda AA Spor Haberleri Yayın Yönetmenliği yönetici ve editörlerinin sorularını yanıtladı.

Medical Park Stadı'nın devriyle ilgili Gençlik ve Spor Bakanlığı ile üç ay önce görüştüklerini dile getiren Usta, "Gençlik ve Spor Bakanlığının önce stadı Milli Emlaktan üzerine alması gerekiyor. Bizim de ondan almamız lazım. Yönetim kurulu olarak dün yaptığımız toplantıda stadı bir yıl kiralama kararı aldık. O bir yıl içerisinde Gençlik ve Spor Bakanlığı resmi işlemleri muhtemelen bitirecek. Bir yılın sonunda da stadın bize devri resmi olarak gerçekleşmiş olacak. Almış olduğumuz karar ve Gençlik ve Spor Bakanlığı ile yapmış olduğumuz anlaşma gereği bir yıllık kiralama işlemi başladı." ifadelerini kullandı.

Muharrem Usta, statta önemli organizasyonlara ev sahipliği yapmak istediklerini vurgulayarak, "Stadı üzerinize almadan uluslararası organizasyonlara girme şansınız yok ama bu statta bundan sonra milli takım maçlarını da göreceğiz, görmemiz lazım. Uluslararası organizasyonları da görmeliyiz. En önemli bu statta önce Trabzonspor'un uluslararası arenada boy göstermesi lazım. Stat daha yeni yeni bizim uhdemize geçmeye başladı." diye konuştu.

Usta, taraftarların stada ulaşımıyla ilgili yaşadığı sorunlarla ilgili olarak, şunları kaydetti:

"Burada 2-3 milyar liralık bir yatırımdan bahsediyoruz. Stadın çevresinde büyük bir işlem yapıldı. Ulaşım sorunu her geçen gün daha da azaldı. Dün akşam burada 41 bin kişi vardı ama çıkışta büyük bir izdiham olmadı. Bu sıkıntının biraz da bilinçli çözülmesi lazım. Çünkü stat şehrin göbeğinde. Seyircilerin alışkanlıklarının da biraz değişmesi lazım. Bu kadar yüksek seyircinin geldiği statlarda çıkışta her zaman sorunlar oluyor. Artık bunun çok önemli bir sorun olduğu kanaatinde değilim."

"Sistemle ilgili sorun olduğunu düşünüyorum"

Muharrem Usta, Türk futbolunda altyapı sorunu olduğunu anlatarak, "Ben altyapıya gönülden inanan birisiyim. Trabzonspor için bu elzem bir konu. Türkiye'de sistemle ilgili sorun olduğunu düşünüyorum. Ülkemizde altyapıdan az sayıda kaliteli oyuncu çıkmasının nedeni bir sistem sorunudur. Bu sistem sorununun üzerine gidildiği kanaatinde değilim. Türkiye'de Süper Lig ekiplerinin 21 yaş altı takımları şu anda ne yapıyor? Bütün Süper Lig ekiplerinin 21 yaş altı takımlarının 3. Lig'de oynaması gerektiğine inanıyorum." şeklinde görüş belirtti.

Usta, altyapılarda oynayan oyuncuların ihtiyaç duyulması durumunda A takımın kadrosuna da alınması gerektiğini vurgulayarak, sözlerini şöyle devam etti:

"Düşünsenize takımın kanat bölgesinde bir ihtiyaç var ve genç oyuncuyu çağırıyorsunuz. 40 bin kişinin önünde büyük bir fırsat yakalıyor. Yusuf Yazıcı'yı düşünelim. Yusuf Yazıcı vardı ama Bursaspor maçında Yusuf Yazıcı oldu. Mehmet Ekici'yi biz kadrodan ayırdık, 'Yusuf oynayacak.' dedik. Yusuf o gün bir gol, bir asist yaptı ve gerçekten Yusuf Yazıcı oldu. O gün olmayabilirdi. ya da Mehmet Ekici ile devam ediyor olsaydık, Yusuf Yazıcı bugün o değildi. Bazen fırsatlar çıkar, çok iyi kullanırsınız."

"Yarışırken gençlere şans vermiyoruz"

Trabzonspor Kulübü Başkanı Usta, genç futbolculara şans verilmesi gerektiğini anlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu şansı biz yarışırken gençlere vermiyoruz. Çünkü kadroda 18 oyuncu bulundurma gibi bir kuralımız vardı. Değişmesi için çok emek vermeye çalıştım. Herkes istiyordu. Kulüpler Birliği Vakfı karar almış, sanırım federasyon 21 oyuncu olması uygulamasına geçecek. Takımın içine 18'e koymadığınız oyuncular düşüyor. 18 yaşındaki çocuğu nasıl koyacaksınız. Kolay değil. Düşünün 3-0 öndesiniz, 18 yaşındaki çocuğu alıp oynatmanız lazım. Bütün bunlar sistem sorunu. Bizim 1461 takımı oyuncu yetiştirme ihtiyacıyla kuruldu. Kuruluş felsefi doğru ama başarılı olunca, oyuncu yetiştirecek takımdan yarışmacı takıma geçildi. Sağdan soldan bir sürü transfer yapıldı. Başarılı da olunca olay bambaşka yere gitti."

"Stratejik iş planı içerisinde sporda ihracat diye bir kavram olmalı"

Muharrem Usta, Trabzonspor'un üst üste şampiyonluklar kazandığı dönemde kadrosunun yerli oyunculardan kurulu olmasıyla ilgili soruyu şöyle yanıtladı:

"Bugün Avrupa'da sınır yok. Avrupa pasaportu aldığınızda yabancı oyuncu kavramı diye bir şey yok. Rekabetin şekli değişmiş. Bizim 1975-85 yıllarındaki rekabet şartlarıyla futbol şekillenmiyor. O gün başka bir şeydi. Şimdi başka şeyleri konuşuyoruz. Henüz paranın çok belirleyici olmadığı dönemleri konuşuyoruz. Bugün o günler değil. Dünya ile yarışıyorsak her yerden oyuncumuz olabilir ama şunu sormak durumundayız; Türkiye'de niçin 80 milyon nüfustan neden çok kaliteli oyuncu yok? Türkiye'nin 80 milyon nüfustan senede Cengiz Ünder ve Yusuf Yazıcı gibi 40-50 oyuncuyu dünyanın her tarafına göndermesi gerekir."

Sporun, dünyadaki en büyük sektörlerden biri olduğunu aktaran Usta, "Türkiye'nin stratejik iş planı içerisine sporda ihracat diye bir kavramın derhal yerleşmesi gerekiyor. Altınordu tarzı yapılanmaların Türkiye'nin 30 bölgesine yapılması gerekiyor. Bunun bir proje olarak hayata geçmesi lazım. Oradaki oyuncuların her birinin örnek olacak tarzda yetişmesi gerekiyor. İhracat hamlesi kesinlikle bunun üzerine kurulmalı. Bizim oyuncu ihracatından senede 500 milyon, 1 milyar dolar para kazanan ülke olduğumuzu hayal edelim. Bunun kesinlikle olacağına inanıyorum. Bunun etrafında olan organizasyonların bir araya gelmesi ve bir politika olması durumunda kesinlikle olağanüstü bir iş çıkacağını düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Muharrem Usta, oyuncu ihracatının ülkenin marka değerine de çok büyük katkı yapacağını vurgulayarak, "Bir futbolcu deyip geçmeyin. Burak Yılmaz'ın ismi telaffuz edildiğinde insanlar 'Çin' diyor. Çin'e kaç tane oyuncu göndermişiz. Burak Yılmaz'dan daha iyileri de olsun, Çin'e ya da başka yerlere devasa rakamlarda oyuncular gönderilsin. Bütün bunların olabileceğini kabul ediyorsak, yarın sabahtan çalışmamız gerekiyor. Bir ülkenin markasına futbol üzerinden olağanüstü değer katabiliriz. Sadece markanız olacak 3-5 oyuncuyla dünyaya vereceğiniz mesajlar vardır." şeklinde görüş belirtti.

Futbol yöneticiliğinin zor bir iş olduğunu dile getiren Usta, "Bugüne kadar yapmış olduğum işlerde çok zor günler geçirdim ama futbol adamlığı gerçekten çok zor. Çünkü arkadaki milyonlara karşı sorumluluk hissiniz var. Bütün bunları içinize sindirmeniz ancak bir felsefe uğruna olabilir. Ben o felsefenin Türkiye'de çok geciktiğini düşünüyorum. 10 yılda yapılacak işi 5 yıla sığdırmamız gerekiyor. Nice Yusuf ve Cengizler var bu ülkede. Sadece fırsatları yakalamaları lazım. Türkiye'nin stratejik olarak böyle bir alana çok önem vermesi gerektiği düşünüyorum. En çok da bizim ihtiyacımız var. Biz de buna çok kafa yoruyoruz." diye konuştu.

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Spor Muharrem Usta, Aa Spor Masası'nda (3) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement