7 Uzay Fiyaskosu! - Son Dakika
Teknoloji

7 Uzay Fiyaskosu!

7 Uzay Fiyaskosu!

Uzaya uydu göndermek, hiç de kolay bir iş değil... İşte uzayla ilgili en büyük 7 başarısızlığımız!

19.11.2014 00:21

Uzay konusunda çok önemli adımlar atmış olsak da, hala emekleme döneminde olduğumuzu söylemek sanırız yanlış olmaz.başarıyla sonuçlansa da işler, her zaman yolunda gitmeyebiliyor. Uzaya gönderdiğiniz roketler, daha havalanırken patlayabiliyor veya uydularınız, atmosferde kül olabiliyor. İşte insanoğlunun uzayla ilgili yaşadığı en büyük 7 başarısızlık.

Mars Climate Orbiter

NASA, 1999'da bize en yakın gezegen olan Mars'ın iklimini ve atmosferini araştırmak üzere bir roket yolladı. Ancak araç, 23 Eylül 1999'da Mars'a planlanandan daha düşük bir yörüngede "rastladı" ve yanarak NASA'nın 125 milyon dolar zarar etmesine neden oldu.

Sorun ise yazılımdaydı. Yazılımın bir bölümünde beklenen ve iletilen veri türüyle ilgili bir hata vardı. Daha da kötüsü yapılan araştırmalar, bu sorunun daha önce gündeme gelmiş olduğunu ortaya çıkardı.

Genesis

Genesis'in basit bir amacı vardı: Güneş rüzgarlarından örnek toplamak ve bunları dünyaya getirmek. Görevin büyük kısmında sorun yaşanmadı. Ancak paraşütle iniş, örneklere zarar verebileceğinden NASA, onu helikopterle havada yakalamaya karar verdi. Ancak helikopterler, aracı görme şansını bile yakalayamadı ve Genesis, 320km/saate yakın bir hızla yere çakıldı.

Bilim adamları bazı örnekleri kurtarabilseler de görev, kısmen başarısız oldu.

NOAA-19

Uzayda işlerin yolunda gitmemesi, şaşırtıcı bir olay değil. Ancak bir meteoroloji uydusu olan NOAA-19'da yaşananlar, biraz farklı oldu.

Uydunun Sunnyvale, Kaliforniya'daki üretimi sırasında mühendisler, üzerinde çalışabilmek için onu döndürmek istediler. Ancak uydunun sabitlenmiş olup olmadığını kontrol etmeyi unutan mühendisler, cihaza 135 milyon dolarlık hasar verdiler.

Titan 34D-9

Uzaya her yıl patlaması olası roketler üzerinde bir düzine uydu gönderiyorsanız, işlerin yolunda gitmemesine alışıksınızdır. Ancak milyar dolarlık KH-9 uydusunu taşıyan Titan 34D-9'un patlaması, patlayan uydular arasında ilk sıraya yerleşecek cinsten.

Naro-1

Listemizin tek şampiyonu, elbette ABD değil. Güney Kore'nin uzaya fırlattığı ilk roketin motorlarında hiçbir sorun yoktu ancak yük ayırma işlemi yolunda gitmedi. Yükün dengesiz hale gelmesi, roketi aşağı çektiğinden roket, hedefine ulaşamadı ve 400 milyon dolarlık uydu, atmosfere tekrar girerken yandı.

Express-AM4

Rus Express-AM4 uydusu, ne fırlatılırken patladı, ne de atmosferde yandı. Ancak Ağustos 2011'de fırlatılan uydu, ABD Uzay İzleme radar sisteminin görüş alanının dışına çıktı. Uydu daha sonra çok daha uzak bir konumda bulundu, ancak kendisinden beklenen görevi yerine getiremedi. Bir yıl sonra Pasifik Okyanusu üzerinde "kasıtlı olarak yok edildi".

DART

DART, NASA'nın diğer uyduları insansız olarak onarmaya yönelik geliştirdiği bir uyduydu. Bu sayede NASA, her onarım için bir uzay mekiği yollamaktan kurtulacaktı. Ancak DART, onarmaya gittiği uyduya "hafiften" çarparak başarısız oldu. Bunun ardından DART uydusu, bugün hala yaşamını sürdürdüğü "kutupsal emeklilik yörüngesine" gönderildi.

Kaynak: Chip.com.tr

Son Dakika Teknoloji 7 Uzay Fiyaskosu! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement