Uzayın derinliklerindeki bazı dev kayalar, başta asteroit gibi görünse de Güneş'e yeterince maruz kaldıklarında kuyruklu yıldıza dönüşebiliyorlar. Güneş enerjisi ile üzerlerindeki buz ısınıyor ve ardından diğer donmuş parçacıklar ve toz ile birlikte bir asteroidin arkasında uzanan kuyruk oluşuyor.
1988 yılında 'Gault' ismini verilen 2,5 mil genişliğinde bir asteroit keşfedilmişti. ve bu asteroit diğer bilinen 800.000 asteroit gibi görünüyordu. Ekim 2018'de Gault'un iki uzun kuyruğu ile birlikte hareketi gözlemlendi. Uzun olan kuyruğu 500.000 mil uzunluğundaydı. Gault, Güneş'ten 214 milyon mil uzaklıkta Mars ile Jüpiter'in arasındaki dairesel bir yörüngede hareket ediyordu, yani hiç Güneş'e yakın olmamıştı. Araştırmacılar da başka bir uzay kayasıyla mı çarpıştı diye merak ediyorlardı.
Ama şimdi Hubble Teleskobu sayesinde gizem çözüldü: Gault kendisini ikiye ayırıyordu. Astronom Olivier Hainaut'a göre bu çok nadir rastlanan bir olay. Astronom, şimdi Gault gibi aktif ve kararsız asteroitlerin artık daha rahat görülebileceğini belirtiyor.
Haiunaut ve dünya çapından meslektaşları bu keşiflerini Astrophysical Journal Letters'ta paylaştılar. Ekip, bu nadir rastlanan ve Gault'un bölünmesine neden olan etkiye "YORP etkisi" adını verdi. YORP ismi de araştırmaya katkısı olan bilim insanlarının isimlerinden geliyor: Ivan Yarkovsky, John O'Keefe, Vladimir Radzievskii ve Stephen Paddack.
YORP etkisi, Güneş ışığının bir asteroidi dengesiz bir şekilde vurmasıyla oluşuyor, yani kayanın bir kısmı güneşten gelen enerjiyi soğururken diğer kısmı soğuk kalıyor. Sonunda bu farklılık yüzünden enerji alan taraf bir kuyruk oluşturuyor ve asteroit kendi etrafında dönerek parçalanmaya başlıyor.
Son Dakika › Teknoloji › Hubble, Yorp Etkisiyle Kendini Parçalayan Bir Asteroit Keşfetti - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?