Çevrimiçi depolamayı eskisinden çok daha sık kullansak da sabit diskler, modern PC kurulumlarında halen önemli bir yere sahipler. Dolayısıyla her 3-4 senede yeni bir sabit almak, PC'mize yeni bir sabit disk eklemek veya eskisini değiştirmek, oldukça normal bir davranış. Ancak piyasada arasından seçim yapabileceğiniz birçok model var. Bu durum kafanızı karıştırıyorsa merak etmeyin, çünkü sabit disk almak o kadar zor bir iş değil. Aşağıda çizdiğimiz ana hatları izlediğiniz sürece "yanlış sabit diski almaktan" yakınmayacaksınız.
Sabit disk mi (HDD) katı hal sürücüsü mü (SSD)
Dönen metal diskler yerine flaş belleklerden oluşan SSD'ler, verileri okumakta ve yazmakta daha hızlı oldukları gibi daha az enerji tüketirler ve laptop'larda pil ömrünü uzatırlar. Hareketli parçaları olmadığı için ses de üretmezler ve ömürlerinin sonuna ne zaman gelecekleri, mekanik sabit disklere göre daha belirgindir.
Ancak SSD'ler daha yüksek fiyata, daha az kapasite sunduklarından her kullanıcıyı tatmin etmeyebilir. Bunun yanında yeni sabit diskinizi yedekleme amaçlı veya harici disk olarak kullanacaksanız, normal sabit diskleri tercih edebilirsiniz. Yeni diskinize işletim sistemi ve sıkça kullandığınız programları yüklemeyi düşünüyorsanız, bir SSD satın almanızı tavsiye ediyoruz.
Fiziksel boyut ve bağlantı arayüzü
Diskler sadece iki farklı boyutta geldiklerinden, bu alanda karar vermeniz kolay. Veri sürücüleri 3,5 inç'lik ve 2,5 inç'lik sürücüler olarak satılmaktalar. Masaüstü sabit diskleri genellikle 3,5 inç boyutunda olmakta ve maksimum 4TB kapasite sunmaktalar. Laptop sabit diskleri ise 2,5 inç olup, en fazla 2TB boş alan sunuyorlar.
SSD'ler, hareket eden parçalardan yoksun oldukları için 2,5 inç'lik gövdeye sığabiliyorlar. Ancak 3,5 inç'lik bir yuvaya 2,5 inç'lik sürücüyü yerleştirmeniz gerekirse, bunun için bir dönüştürücüye başvurabiliyorsunuz.
Bağlantı konusunda çoğu sabit disk SATA arayüzü tercih ediyor. SATA'dan önce üretilen sabit diskler, IDE bağlantısını kullanmaktaydı. Harici diskler ise bilgisayarınıza USB portundan bağlanabiliyor.
Teknik özellikler ve performans
İhtiyacınıza en uygun diski belirlemek için şu maddeleri gözden geçirmeniz gerekiyor.
Depolama kapasitesi: HDD'ler 4TB'a kadar ulaşan farklı boyutlarda geliyorlar. SSD'ler ise çok daha küçükler ve henüz 1TB sınırını aşmış değiller. Tüketici seviyesindeki SSD'lerin 512GB'ı aştığını nadir görüyoruz.
Devamı, sonraki sayfada.
Aktarım hızı: Tüketicilere yönelik HDD'lerin hızını belirleyen dakikadaki disk dönüş hızı (RPM), SATA arayüzünün hızı gibi birçok faktör var. 7200RPM'lik bir disk, 5200RPM'lik bir diskten her zaman daha hızlı olacaktır. Ancak HDD'lerin özellik listesinde yazan 3.0GB/sn. aktarım hızını gerçeğe dönüştürmesini beklemeyin.
Önbellek (cache) boyutu: Daha büyük önbellek, diskin veri aktarım hızına olumlu katkıda bulunacaktır. Modern HDD'lerin önbellek boyutları 8MB ile 128MB arasında değişiyor.
Erişim süreleri: Geleneksel HDD'lerin gecikme süresi gibi performansı etkileyen birkaç faktörü daha bulunuyor. 7200RPM'lik iki diskin erişim süresi her zaman aynı olmayabilir, ancak farklar çok küçük olduğundan bu detayı göz ardı edebilirsiniz.
SSD'lerde sıralı (sequential) okuma ve yazma değerlerini incelemenizi tavsiye ediyoruz. Bu değerler SATA bağlantınızın maksimum hızını geçmiyorsa (çoğu durumda geçmez), SSD'nizin performansı anakartınız tarafından kısıtlanmayacak demektir.
Bozulma oranı: HDD'ler mekanik olduğundan zaman içinde yıpranmaları beklenir, ancak her sabit diskin eşit olmadığını söyleyelim. Bazı modeller 6 ayda bozulmaya meyilliyken bazıları, ortalama 6 yıl yaşayabiliyorlar. Bu konuda modelleri baz alarak araştırma yapmak, size kalıyor.
StorageReview'a göre modern SSD'ler modern HDD'lerden daha uzun ömre sahipler. Ancak diski uzun süreler kullanmayacaksanız, .
Son Dakika › Teknoloji › Sabit Disk Seçerken... - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?