Akdeniz Bölgesi'nde İlk Suda Doğum - Son Dakika
Yaşam

Akdeniz Bölgesi'nde İlk Suda Doğum

Akdeniz Bölgesi\'nde İlk Suda Doğum

Türkiye’de İstanbul ve Ankara’da birkaç hastanede uygulanan normal doğum seçeneği olan suda doğum, Akdeniz Bölgesi’nde ilk kez Antalya’da Özel Jinefem Tıp Merkezi’nde gerçekleştirildi.

03.04.2014 12:35

Türkiye'de İstanbul ve Ankara'da birkaç hastanede uygulanan normal doğum seçeneği olan suda doğum, Akdeniz Bölgesi'nde ilk kez Antalya'da Özel Jinefem Tıp Merkezi'nde gerçekleştirildi. Antalya'da yaşayan Elena Kaya, Özel Jinefem Tıp Merkezi'nde kurulan suda doğum havuzunda sağlıklı bir kız çocuğu dünyaya getirdi.

Suda doğumu takip eden Opr. Dr Havva Yılmaz, Amerika ve İngiltere olmak üzere Rusya ve Avrupa ülkelerinde suda doğumun yaygın bir seçenek olarak uygulandığını belirterek, "Suda doğum Akdeniz Bölgesi ve Antalya'da bir ilki başardığımız olay" dedi. Özellikle Avrupa ve Amerika'da çok yaygın olarak kullanıldığını kaydeden Dr. Yılmaz, "Amacı da daha doğal doğum sürecine yakın olduğu için. Türkiye'de çok alışık olduğumuz bir sistem değil. Genellikle Ankara ve İstanbul'da yapılıyordu. Antalya'da ilk bebeğimizin doğumunu gururla başardık. Burada asıl amaç ağrı yönetimi. Doğum sırasında bu ağrıları yönetebilmek ve gevşemeyi sağlamak. Suyun gevşetici bir özelliği var. Bu anlamda ağrıları kısaltıyor. Doğumun diğer bir kolaylığı ise hareket kolaylığı sağlaması. Suda doğumda bebeğin dünyaya gelişinde daha nazik bir ortamın sağlanmasına yardımcı oluyor" şeklinde konuştu.

Kadınlarda doğum için herhangi bir sıkıntı olmadığı sürece suda doğumun yapılmasının mümkün olduğunu belirten Opr. Dr Havva Yılmaz, "Suda doğum her şeyi tıbbi olarak uygun olup normal doğum yapabilecek kişiler için uygulanabilir. Tıbbi nedenlerle doğum yapamayacak kişiler için böyle bir seçenek sunamayız. En büyük farkı ihtiyaç yoksa, tıbbı bir neden yoksa hiçbir müdahale yapmıyorsunuz. Her şeyi tamamen doğal olarak gerçekleşiyor" diye konuştu.

Suda doğumda ekstra bir fiyat farkının olmadığını dile getiren Opr. Dr Havva Yılmaz, "Ücret konusunda herhangi bir fiyat farkı yok. Sadece genel kültürel bir farklılık olduğu için Türkiye'de pek tercih edilmeyen bir doğum türü. Ülkemizde henüz bu tür doğumlara sıcak bakılmıyor. Biraz korkuyla bakıyorlar" dedi.

"BEBEĞİM SUYUN İÇİNDE YÜZÜYORDU"

Antalya'da ilk kez suda doğum yapan Elena Kaya ise, "Doğum yapmadan önce doğum kursuna gittim. Bir arkadaşım bana suda doğum yaptığını söyledi. Araştırdıktan sonra suda doğuma karar verdim" dedi. Suya girdiği andan itibaren sancılarının azaldığını söyleyen Kaya, "Ben ve bebeğim suyun içinde çok rahatladık. İkinci çocuğu düşünürsek yine suda doğum yapılacak. Bebeğim suyun üstüne çıkınca çok mutlu olduk. Hatta bebeğim suyun içinde yüzüyordu. Ondan sonra bebeği hemen sudan çıkardık. İnsanın içinde bir korku oluşuyor bebeğim suda boğulacak diye. Hemen kaldırdık ve mutlu olduk" şeklinde konuştu.

Akdeniz Bölgesi ve Antalya'da ilk kez suda doğum yapan Elena Kaya, kız çocuğuna "Liza" adını verdi. - ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yaşam Akdeniz Bölgesi'nde İlk Suda Doğum - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement