Uzmanlar, tatil planı yapanları seyahat boyunca yaşayabilecekleri olası sağlık problemlerine karşı uyarıyor.
Özel Selçuklu Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Hasan Tahir Canbaz, tatil seyahatlerinde güneş yanığı, turist ishali, deniz ve havuz enfeksiyonları, besin zehirlenmeleri, zatürree, sıtma, tifo, Hepatit A, lejyoner hastalığı gibi birçok hastalığa karşı daha savunmasız ortamlara ve yaşam tarzına girildiğini belirtti. Dr. Canbaz, "Bu hastalıklara yakalanmamak için tatilcilerimizin tatil yapacakları bölgenin mikrobik yapısına ve doğal koşullarına göre hazırlık yapması ve tedbir alması gerekiyor" dedi.
"YAZ AYLARININ EN BÜYÜK TEHLİKESİ SICAK"
Yaz aylarında tatile çıkanların öncelikle sıcak havaya ve güneş çarpmalarına karşı tedbir alması gerektiğini ifade eden Dr. Canbaz, "Öncelikle giyim tarzımız doğru olmalıdır. Vücudumuzun hava almasını sağlayacak, teri çekebilen, açık renkli kıyafetler, başımızı sıcaktan koruyacak şapka ve şallarla beraber kullanılmalıdır. Serinlemek adına ıslak kıyafetlerle dolaşılmamalı, bilinçsiz klima kullanımı ile hastalıklara davetiye çıkarılmamalıdır. Hem arabalardaki hem de evlerdeki klimaların filtre temizliğine dikkat edilmeli, vücudu ani ve şiddetli şekilde soğutmak için kullanmamalıdır. Özellikle saat 10.00 ile 16.00 arasında dış mekanlarda çok fazla kalınmamalı, denizden ve havuzdan bu saatlerde uzak durulmalı, tenimizi güneşin zararlı etkilerinden korumalıyız. Bunun için güçlü güneş kremleri de kullanabiliriz. Özellikle yaşlılarımızı, kronik rahatsızlığı olan yakınlarımızı ve çocuklarımızı güneşin dik açıyla düştüğü saatlerde güneşten korumamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.
"HAVUZ YA DA DENİZDEN BULAŞABİLECEK HASTALIKLARA DİKKAT"
Yüzme havuzlarının birçok kişinin ortak kullanım alanı olduğunu vurgulayan Dr. Canbaz, "Bu alanlar insanların deri ve dışkı atıkları ile kirlenir. Birçok bakteri, virüs ve parazit bu kirliliği oluşturur. E.Coli, Cryptosporidium, Giardia, Şhigella gibi suya karışan mikroplar suyun yutulması ile bireylerde ishal tablosu oluşturur. Ayrıca havuzlardaki klor, kimyasal konjonktivit dediğimiz göz enfeksiyonuna neden olur. Irmaklar ve denizler, karışan lağım suları, artıklar ve insan atıkları ile kirlenir. İshal, solunum sistemi enfeksiyonları, kulak, göz ve cilt enfeksiyonları gözlenebilir. Bu sorunlardan korunmak için öncelikle girdiğimiz havuz ve denizin temizliğine önem göstermeliyiz. Durgun ve kirli sularda, yüzeyi köpüklü ve yeşil görünümde olan denizde yüzmemeliyiz. Suya atlarken burnumuzu tutmalı veya tıkaç kullanmalıyız. Havuz ve deniz suyunu asla yutmamalıyız. Ciltte sıyrık ve kesik alanları varsa, yüzme sonrasında temiz su ve sabunla yıkamalıyız. Kulak enfeksiyonlarını önlemek için kulak tıpaları takmalı, göz enfeksiyonlarını önlemede sualtı gözlüğü veya maskeleri kullanmalıyız. Lağım karışan alanlara yakın bölgelerde ve şiddetli yağmurlar sonrasında yüzmemeliyiz" şeklinde konuştu.
"GIDA ZEHİRLENMELERİNE VE KALORİ HESABINA DİKKAT"
Tatil süresince sağlıksız şekilde tüketilen sıvıların ve gıdaların obezite, hepatit A, gıda zehirlenmesi gibi rahatsızlıklara yol açabileceğini kaydeden Dr. Canbaz, "Öncelikle tükettiğimiz besinlerin hijyeninden emin olmalıyız. Hepatit A, su ve besin hijyeninin iyi olmadığı ülkelerde turistler arasında sık görülen bir enfeksiyon hastalığı olduğundan açık ortam sularının ve hijyenine güvenilmeyen gıdaların tüketilmemesi gerekir. Bunun yanı sıra bol su içilmesi, sıvı alınması ve sindirimi kolay gıdaların tüketilmesi en önemli etkendir. Özellikle sıcak havalarda havuz, koşu, egzersiz vb. eforların üstüne bir de ağır yemekler tüketmek, metabolizmamızı çok zorlayacağından hem yaşlı hem de genç bireyler için önemli riskler taşır" diye konuştu. - KONYA
Son Dakika › Yaşam › Tatilcilere Sağlıklı Yaşam Uyarıları - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?