10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü - Son Dakika
Yerel

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü

Mersin'de "10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü" dolayısıyla kutlama mesajları yayımlandı.

09.01.2012 11:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mersin'de "10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü" dolayısıyla kutlama mesajları yayımlandı.

CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer, mesajında, 10 0cak 1961 tarihinde kabul edilen 212 sayılı yasanın, gazetecilere önemli haklar sağladığını, ancak, aradan geçen zamanda "hak gaspları" yaşandığını öne sürdü.

Gazeteciler çalışma koşullarının giderek zorlaştığını, iddia eden Seçer, şunları kaydetti:

"Son 10 yılda gazeteci ve yazarlar mahkeme kapılarında sıraya girdi. Çeşitli televizyon, gazete, ajans ve dergilerde çalışan tutuklu olarak cezaevlerinde bulunan gazeteci sayısı neredeyse üç rakamlı sayılara ulaştı. 2012'ye 95 gazeteci cezaevinde girerken, Türkiye'de dünyadaki en fazla tutuklu gazetecinin yer aldığı ülkeler arasında ilk sıraya yerleşti.

Medyaya yönelik baskı ve sindirme girişimleri, yerelde büyük zorluklarla yaşam mücadelesi veren yerel basına da darbe vurdu. Demokrasinin sağlıklı işlemesinde en önemli gücü olan yerel basına yönelik açılan davalar, kapatma tehditleri ve çalışanlarına yönelik baskı, sindirme ve tutuklamalar sürdü gitti.

Basının halkın haber alma görevini sansürsüz, özgür ve demokratik bir şekilde yürütebilmesi, ancak ve ancak demokratik sistemin güçlü temeller üzerinde yükselmesi ile mümkündür. Unutulmamalıdır ki, gazetecilerin özgürce çalıştırılmadığı, yasaklanıp, sansürlendiği toplumlarda, demokrasiden söz etmek artık olanaklı değildir."

-ESOB Başkanı Dinçer-

Mersin Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Talat Dinçer, mesajında, fikir işçisi basın çalışanlarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutladı.

Kitle iletişim araçlarının kamuoyunu bilgilendirme, yönlendirme öğretme gibi önemli fonksiyonu bulunduğuna işaret eden Dinçer, mesajında şöyle devam etti:

"Vatandaşın gerek yaşadıkları bölgedeki, gerekse dünyadaki gelişmeler hakkında bilgi edindiği, görüş ortaya koyduğu, sesini duyurduğu basın, toplumsal gerçekleri öğrenmede de en etkili araçtır. Yayınladığı haberlerle bir anda on binlerce insana ulaşabilen basın, haberin objektif, doğru, seviyeli olması yönünde de önemli bir sorumluluk üstlenmektedir. Halkı aydınlatma ve kamuoyu oluşturma işlevlerini yerine getirirken, demokrasinin işleyişinde önemli bir rol üstlenen basın, bu özelliğiyle demokrasilerin vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. Olayları, ilkeli yayıncılık anlayışının bir gereği olarak tarafsız bir şekilde halka aksettirmek, basının başlıca görevi iken, doğru ve zamanında bilgi almak vatandaşın doğal hakkıdır."

Basın çalışanlarının büyük bir kısmının bu zor görevi, her türlü sosyal güvenlikten yoksun olarak yerine getirdiğine dikkat çeken Dinçer, basın çalışanlarının karşısındaki en büyük tehlikenin ise tekelleşme olduğunu vurgulayarak, "Basında çok sesliliğin sürdürülmesi için tekelleşmenin önüne geçilmesi gerekiyor. Ayrıca meslek çalışanlarının sosyal ve ekonomik koşullarının iyileştirilmesi gerekiyor" ifadelerini kulandı.

-Tarsus-

MHP Tarsus İlçe Başkanı Hakan Özbelli de, basının aydınlatıcı, iyi ve doğruyu gösterici, fikir, düşünce, haberleşme özgürlüğü, insan hakları ve demokrasinin en yılmaz savunucusu olan bir güç olduğunu bildirdi.

Halk ile yönetim arasında bir köprü vazifesi gören, zor dönemde dahi önemli işlevler yüklenen basının özellikle yerel ve genel gündemdeki konuları takip ederek ve hatta gündemi değiştirerek, zor çalışma koşullarına rağmen üstün gayretlerinin gözden kaçmadığını ifade eden Özbelli, şunları kaydetti:

"Basın kuruluşlarında görev yapan gazeteciler, toplumun çıkarlarını göz önünde bulundurarak halkın doğru haber alma özgürlüğü yolunda hizmet etmek gibi büyük bir görevi üstlenmiş durumdadır. Tarsus'ta görev yapan gazetecilerimizin bu görevi başarıyla sürdüklerine olan inancım tamdır. Fedakarca çalışan basın mensuplarımızın çalışma şartlarını kolaylaştırmak, onlara gereken desteği ve katkıyı sağlamak, toplum olarak hepimizin görevidir. Bu vesileyle olaylara objektif bakan, doğru ve tarafsız olarak yayın yapan gazete, radyo, internet ve televizyonlarımız başta olmak üzere medyamızın her türlü kolunda çalışan tüm basın çalışanlarımızın gününü kutluyor, başarılar diliyorum."

- MERSİN

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement