2023 Vizyonunda Üniversitelerin Araştırma Laboratuvarları Çalıştayı" - Son Dakika
Yerel

2023 Vizyonunda Üniversitelerin Araştırma Laboratuvarları Çalıştayı"

Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) İleri Teknolojiler Merkezinin ev sahipliğinde düzenlenen "2023 Vizyonunda Üniversitelerin Araştırma Laboratuvarları Çalıştayı" başladı.

05.11.2015 16:31

Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) İleri Teknolojiler Merkezinin ev sahipliğinde düzenlenen "2023 Vizyonunda Üniversitelerin Araştırma Laboratuvarları Çalıştayı" başladı.

İlki geçen yıl Dicle Üniversitesinde yapılan çalıştayın ikincisi, 100 üniversiteden yaklaşık 200 akademisyenin katılımıyla Kütahya'da yapılıyor. Çalıştayda, merkezi araştırma laboratuvarlarının mevcut durumu, sorunları ve hedefleri; sanayi, kamu ve bölgesel gelişmelerin yanı sıra akademik çalışmalara katkısı ele alınacak.

Çalıştayın açılışında konuşan Kütahya Valisi Şerif Yılmaz, Türkiye için Atatürk'ün "muasır medeniyetler seviyesine yükselme", Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da "2023 vizyonu" hedefini koyduğunu söyledi. Bu kapsamda dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında yer almayı ve 500 milyon dolar ihracatı hedefleyen bir hükümet politikasının benimsendiğini belirten Yılmaz, bu vizyonların gerçekleşmesi için ülkenin her bir kurum, kuruluş ve ferdinin çalışması gerektiğini ifade etti. Yılmaz, şöyle devam etti:

"Bu hedefin gerçekleştirilmesi için altyapının oluşturulması, altyapı için de mevcut insan gücümüzü harekete geçirmemiz gerekiyor. Sanayileşme, Anadolu'ya yayıldı. 10 yıl önce sanayi denilince Kütahya'da kamuya ait birkaç tesis vardı. Bugün 100'ün üzerinde özel müteşebbis Kütahya'da yatırım yapmış ve sadece organize sanayi bölgelerinde 10 binin üzerinde istihdam edilen insanımız var. İhracat rakamımız, hızla artıyor. Tabii bunlar yeterli değil. 500 milyon dolar hedefiniz varsa ve büyük devlet olmak istiyorsanız bu hedefi gerçekleştirmek zorundasınız."

Türkiye'nin kendi silahını, helikopterini, tankını dışa bağlı kalmadan üretilebildiği anlatan Yılmaz, yerli üretimle ilaç fiyatlarında yaşanan düşüşün laboratuvarların ve bilim insanlarının önemini ortaya çıkardığını vurguladı. İleri teknoloji laboratuvarlarının önemine işaret eden Yılmaz, "Kimler hangi alanda ihtisaslaşacaksa bunlara yön verecek, bu çalıştaylardır. Bu çalıştaylar sonucunda inşallah herkesin kendi uzmanlaşacağı alanları belirlemek şartıyla bu laboratuvarların yönlendirilmesi ve kümelendirilmesi, sanayiye öncülük etmesi anlamında da çok önemlidir diye düşünüyorum. İnşallah bu çalıştaylar sonucunda da bunlara ulaşırız" diye konuştu.

DPÜ Rektörü Prof. Dr. Remzi Gören de yeni nesil üniversitelerin, sadece bilgi üreten, ürettiği bilgileri belirli bir sürede gençlere aktaran eğitim kurumları olmaktan çıkarak bilim, proje ve teknoloji üreten üniversiteler haline gelmesiyle değer kazandıklarını belirtti. Üniversitelerin bulundukları kentlerle bütünleşmeleriyle görevini yapmış olacağını ifade eden Gören, şunları kaydetti:

"Üniversitelerin, ülkemizin 2023 hedefine ulaşma hızı ve kalitesi, rekabetçi akademik işbirliklerine bağlıdır. Bunun yanı sıra üniversite ve laboratuvarlar arası etkin iletişim, öncelikli alanlara odaklanmış bilimsel çalışmalar da bu bağlamda oldukça önemlidir. İster eksik yanlarımızı giderme amaçlı, ister güçlü yanlarımızı birleştirme amaçlı olsun akademik işbirlikleri ve laboratuvarlar arası etkin iletişim için onlarca neden bulabiliriz."

Çalıştayda, Yükseköğretim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Mandal da bir sunum yaptı.

Çalıştay'ın ilk oturumu, laboratuvarlara malzeme tedarik eden firma stantlarının gezilmesi, DPÜ İleri Teknolojiler Merkezinin açılışının yapılması ile sona erdi.

100 üniversiteden yaklaşık 200 akademisyenin katıldığı çalıştay, 7 Kasım'da sona erecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 2023 Vizyonunda Üniversitelerin Araştırma Laboratuvarları Çalıştayı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement