3. Merkezefendi Geleneksel Tıp Festivali Başladı - Son Dakika
Yerel

3. Merkezefendi Geleneksel Tıp Festivali Başladı

Denizli Belediyesi'nce bu yıl 3'üncüsü gerçekleştirilen Merkezefendi Geleneksel Tıp Festivali başladı.

03.05.2013 17:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Denizli Belediyesi'nce bu yıl 3'üncüsü gerçekleştirilen Merkezefendi Geleneksel Tıp Festivali başladı.

Zeytinburnu Belediyesi, Denizli Devlet Hastanesi ve Pamukale Üniversitesi'nin destek verdiği festivalin açılışı dolayısıyla Çatalçeşme Oda Tiyatrosu'nda Merkezefendi Geleneksel Tıp Günleri etkinliği düzenlendi.

Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, açılışta yaptığı konuşmada, Merkez Efendi'nin Denizli'nin Buldan ilçesinde doğduğunu, ilk eğitimini burada aldığını daha sonra Bursa ve İstanbul'a gittiğini söyledi.

Milli ve manevi değerlere sahip çıkma konusunda olağanüstü gayret sarf ettiklerini ifade eden Zolan, "O değerlerimizi insanımızla tanıştırmak adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu değerlerimizden bir tanesi de Merkez Efendimizdir" dedi.

Merkez Efendi'nin tüm Türkiye'de ve dünyada bilinmesi adına festivalin 3'üncüsünü düzenlediklerine işaret eden Zolan, şöyle konuştu:

"Merkez Efendi ülkemize birçok değer bırakmıştır. Bu eserleri ve değerleri gün yüzüne çıkarmamız ve geleceğe aktarmamız gerekiyor. Özellikle şifalı bitkiler anlamında birçok eseri olan ve bugün bile kaynak olarak gösterilen Merkez Efendi'nin Denizli'nin ve Türkiye'nin tanıması ve gelecek nesillere aktarılması gerekmektedir. Dünyada bulunan tüm bitkilerin şifaya dönüşmesini istiyoruz. Burada sağlık taraması ve şifalı bitkiler hakkında bilgiler veriyoruz."

Zolan, büyükşehir olan Denizli'de yeni kurulacak 2 merkez ilçeden birinin adının Merkez Efendi olduğunu kaydetti.

-"Türkiye'de 3 bin 500'den fazla endemik bitki yetişiyor"-

Zeytinburnu Belediye Başkan Yardımcısı Gökhan Kasap da 2005'te tıbbi bitkilerin yer aldığı bir bahçe oluşturduklarını ifade ederek, "Türkiye'de 3 bin 500'den fazla endemik bitki yetişiyor. Endemik bitkilerin birçoğu Türkiye'de var. Bu bitkilerin birçoğu yıllar yılı sağlık sektöründe kullanılmış. Bu bitkileri en etkili bir şekilde kullanan, en büyük değerlerimizden biri Merkez Efendi. Onun için ona sahip çıkmak boynumuzun borcudur. Bu kapsamda tıbbi bitkilerin yer aldığı bahçe oluşturduk. Merkez Efendi Denizli'de doğmuş ve Zeytinburnu'nda vefat etmiştir. Bizler sizin emanetinizi en iyi şekilde misafir ediyoruz" diye konuştu.

Festival kapsamında Çatalçeşme Oda Tiyatrosu'nun bahçesinde çeşitli etkinlikler düzenlendi. Denizli Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü ekipleri tarafından ücretsiz sağlık taramalarının yapıldığı festivalde fesleğen dağıtıldı, mesir macunu ikram edildi. Festival, yarın Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinden öğretim elemanlarının sunum yapacağı konferanslarla sona erecek. - DENİZLİ

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 3. Merkezefendi Geleneksel Tıp Festivali Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement