44. Nysa Festivaline Görkemli Açılış - Son Dakika
Yerel

44. Nysa Festivaline Görkemli Açılış

44. Nysa Festivaline Görkemli Açılış

Sultanhisar Belediyesi tarafından düzenlenen Sultanhisar 44.Uluslararası Nysa Kültür ve Sanat Festivali düzenlenen görkemli törenle başladı.

24.05.2013 20:47

Sultanhisar Belediyesi tarafından düzenlenen Sultanhisar 44. Uluslararası Nysa Kültür ve Sanat Festivali düzenlenen görkemli törenle başladı.

Sultanhisar 7 Eylül Meydanı'nda Nazilli Belediyesi Mehteran Takımı'nın gösterileriyle başlayan açılış törenine Aydın Vali Yardımcısı Halil Canavar, Sultanhisar Kaymakamı Cevdet Ertürkmen, Sultanhisar Belediye Başkanı Ertegün Ünal, Nazilli Belediye Başkan Yardımcısı Haluk Öztürk, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, Belediye Başkanları, İl Genel Meclis Üyeleri, Belediye Meclis Üyeleri ve binlerce kişilik kalabalık katıldı.

44.Uluslararası Sultanhisar Nysa Kültür ve Sanat Festivali'ne katılımın yoğun olmasına teşekkür ederek açılış konuşmasına başlayan Belediye Başkanı Ertegün Ünal, "Festivalimiz başta kardeşlik ve dostluk bağlarını pekiştirmek, paylaşmak ve bölgemizin kültür, sanat, tarım ve turizmini tanıtmak amacıyla Sultanhisar'ımıza teşrif eden katılımcı ekiplerimiz aramızda bulunmakta ve festivalimize katkı sağlamaktadırlar. Festivalimiz, 21 Mart 1940 yıllarında portakal panayırı olarak başlamış daha sonraki yıllarda portakal bayramına dönüşmüştür.

Kış aylarının sert geçmesi sebebiyle portakal ve mandalina ağaçlarının bir kısmı kurumuş, ürünlere soğuk vurmuş ve halkımız kazanç sağlayamayınca ağaç başı ziraatını bırakarak toprak ziraatına başlanmış ve 1962 yılında çilek üretimine geçmiştir. Çilekte Türkiye 2.si olarak ülkemizde söz sahibi olmuştur.

Sultanhisar'da 7 bin 500 dekarda yıllık 35 bin ton civarında çilek üretimi yapılmakta ve buna karşılık tahmini 15 ve 20 milyon dolar civarında ihracat gerçekleşmektedir. Yine ilçemizde bulunan Nysa Antik Kentinde doğmuş ve yaşamış şarap tanrısı Dianysos Kavaklı Köyünde bağcılığı geliştirmiş, Nysa ve etrafında büyük asma bağları kurularak İtalya ve Fransa'ya o dönemde şarap göndermiştir. Hala Kavaklı Köyümüzde 100-200 yıllık asma çeşitleri mevcut olup şu an önümde bulunan üzümler bu bölgenin sembolüdür. Jeotermal kaynaklar kullanılarak ilçemizde bin 490 dönüm TDİOSB kurulması için Bakanlığa resmi başvurulmuştur. Jeotermal seracılık en kısa zamanda yapılmaya başlanılacaktır" dedi.

Görev süresi içinde Sultanhisar'a kazandırılan yatırımlara da değinen Başkan Ünal, "4 yıllık görev süremizde Sultanhisar Çarşı Camisi için 510 bin TL, hangar için 2 milyon TL, 16 derslikli Anadolu Lisesi için 3 milyon TL, 60 yatak kapasiteli 8 bin 314 metrekare üzerine 8 bin 500 TL'ye de huzurevi inşaatı ve PTT binası yapımı başlamıştır. İlçemiz ile Ovacık yaylası arasında 28 kilometre uzunluğunda 3 hat yeni isale hattı çekilerek 1,5 milyon TL harcanmış, ilçemiz kaynak suyu hijyen ve sağlıklı olarak ilçemizin hizmetine sunulmuştur.

İlçemiz içerisinden akan Malgaç Çayı üzerinde Güvendik Köyü halkına Çevre ve Orman Bakanlığımız tarafından 50 metre yüksekliğinde yeri bir gölet yapılacaktır. Yine eski Sağlık Bakanımız Sayın Recep Akdağ ile görüşülerek ilçemize 5 bin 576 metrekare arsa üzerine entegre devlet hastanesi yapılması için onay alınmıştır. Arıtma Tesisi 1 milyon TL'ye, Yaklaşık 40 kilometre kanalizasyon hattı 2,4 milyon TL'ye mal olmuş olup, kanalizasyon tahribatından kaynaklanan yollara 110 bin metrekare parke taşı döşenerek 2 milyon TL maliyetle tamamlanmıştır.

Bugün bu güzel hizmetleri ilçeme ve halkıma kazandıran değerli büyüklerim Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğana ve Bakanlarıma, milletvekillerim Mehmet Erdem, Ali Gültekin Kılınç ve Semiha Öyüş'e ilçem ve halkım adına şükranlarımı sunuyorum. Festivalimizin ülkemize dostluk, barış, kardeşlik getirmesini diler, tüm katılımcılara festivalimize desteklerinden dolayı şükranlarımı arz eder, saygılar sunarım"

diye konuştu.

Festival, Çamdibi Bandosu, Gocabeşli Folklör ekibi, Makedonya da yaşayan Arnavutlar'ın oyunları, Yaren Eğitim Gönüllüleri Derneği ekibi gösterisi ile devam etti. Çilek Yetiştiriciliği Yarışmasında dereceye giren 4 üreticiye ödülleri verilerek açılış töreni sona erdi. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel 44. Nysa Festivaline Görkemli Açılış - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement