5 Nisan Avukatlar Günü dolayısıyla Isparta Barosu avukatları Atatürk Anıtı'na çelenk sundu.
Isparta Baro Başkanı Gökmen Gökmenoğlu, törende yaptığı konuşmada avukatlık mesleğinin önemine dikkat çekti. Avukatların ve baroların, hukuk devletinin yerleşmesi, demokrasinin kurumsallaşması, özgürlükler alanının genişlemesi, insan haklarının korunması konularında çaba harcadıklarını söyleyen Gökmenoğlu, "Dünyanın hemen her ülkesinde demokrasinin ve özgürlüklerin en yakın dostu ve teminatıdırlar. Avukatlar, statükoyla, statükonun korunmasından yana olanlarla sorunu olan bir mesleğin mensubudurlar. O nedenle, kurulu düzenden yana olanlar, onun devamından yarar sağlayanlar da avukatları sevmezler. Avukatlar yargının kurucu unsuru olarak savunma görevini yerine getirerek hukukun üstünlüğüne yaşamsal önemde katkı sunarlar" diye konuştu.
Avukatların, dünyanın en onurlu ve fakat en zor mesleklerinden birini icra ettiklerini kaydeden Gökmenoğlu, şunları söyledi:
"Bu zorluk, bizim gibi hukuka aidiyet bilincinin yeteri kadar gelişmediği toplumlarda daha da ağır koşulları beraberinde getiriyor. Yine bu zorluk, savunmanın yargılama faaliyetinin asli unsuru olduğunun, yargılama faaliyetini demokratikleştiren ve meşrulaştıran unsurun savunma olduğunun bilincinde olmayan, buna göre eğitilmeyen, yetiştirilmeyen, kendilerini bu yönde geliştirmeyen, insanı değil, insan haklarını değil, devletin menfaatlerini korumayı adalet sayanların çoğunlukta olduğu ülkelerde, avukatlık mesleğinin icrasını daha da zorlaştırıyor ve ağırlaştırıyor. Nitekim ülkemizde de durum böyledir. Bu bağlamda bugün ülkemizde hemen her zeminde, ister hukuk, ister ise ceza davası olsun avukatlık mesleğinin icrası son derece zordur ve giderek daha da zorlaşmaktadır. Bugün geldiğimiz noktada hukuku gerek idari yönden, gerekse toplum yaşamı yönünden egemen kıldığımızı, toplumda ve onu oluşturan bireyler nezdinde bir hukuka aidiyet bilinci oluşturduğumuzu, demokratik hukuk devleti hedefimize ulaştığımızı söylemek ne yazık ki mümkün değildir. Yani Türkiye'nin hukukla olan imtihanı devam etmektedir. Bu nedenle avukatlar, hukuk devleti olmada sorunları olan bir ülkenin hukukçuları olarak bu durumun acılarını sancılarını ve sorumluluklarını, tıpkı avukatlık cüppeleri gibi yıllardır omuzlarında taşımaktadırlar."
Konuşmasında avukatların taleplerini de sıralayan Gökmenoğlu, "Yargılamayı tamamlayan değil engelleyen bir unsur olarak görülmek istemiyoruz. Silahların eşitliği prensibine saygı duyulmasını istiyoruz. Savunduğumuz kişiler adına bilgi ve belgelere ulaşmada sıkıntı çekmek istemiyoruz. Avukatlık kimliklerimizin resmi kimlik olarak tanınmasını istiyoruz. CMK uyarınca görevlendirilen müdafilerin ücretinin süresinde ödenmesini ve avukatlık asgari ücret seviyesine yükseltilmesini istiyoruz. Yargıya bağlı Adli Kolluk kurulmasını istiyoruz.Yargının diğer kurucu iki unsuru olan hakim, savcı gibi kamu görevi gören, kamu avukatlarımızın özlük haklarının iyileştirilmesini istiyoruz. Baroların denetiminin TBB'ce gerçekleştirilmesini istiyoruz. Avukatların müvekkil vekil ilişkisini düzenleyen vekaletnamelerini kendilerinin tanzim etmesini istiyoruz, avukat stajyerlerine de hakim savcı stajyerleri gibi sosyal haklar ve ücret verilmesini istiyoruz. Hukuk fakültelerinin açılmasının sıkı kurallara bağlanmasını, avukatlığa kabul ve stajyerlik sınavlarının ivedi olarak getirilmesini istiyoruz" dedi. - ISPARTA
Son Dakika › Yerel › 5 Nisan Avukatlar Günü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?