8. Buharkent 'Taze İncir' Festivali - Son Dakika
Yerel

8. Buharkent 'Taze İncir' Festivali

8. Buharkent \'Taze İncir\' Festivali

Aydın'ın Buharkent ilçesinde bu yıl 8.'si düzenlenen geleneksel 'Uluslararası Taze İncir Festivali' renkli görüntülere sahne oldu.

02.09.2012 15:13

Aydın'ın Buharkent ilçesinde bu yıl 8.'si düzenlenen geleneksel 'Uluslararası Taze İncir Festivali' renkli görüntülere sahne oldu.

Festival; Nazilli Belediyesi Mehteran Takımı ile birlikte protokol üyelerinin festival yürüyüşü ile başladı. Taze İncir yetiştiriciliği yarışması, mehteran ve halk oyunları gösterileri ile devam etti. Etkinliklere halk yoğun ilgi gösterdi. Festivalin ilk günü düzenlenen etkinliklere; Kaymakamı Alp Arslan, Belediye Başkanı Yusuf Vural, İlçe Jandarma Komutanı Ali Kırşan, İlçe Emniyet Amiri İzzet Karaduman, İl Kültür Müdür Vekili Nusrettin Debre, İl genel meclis üyeleri ve belde belediye başkanları ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Festivalin açılış töreninde konuşan Buharkent Belediye Başkanı Yusuf Vural, incirin anavatanının Aydın olduğunu söyledi. İncir üretiminde Aydın'ın Türkiye birincisi olduklarını söyleyen Başkan Vural, "İncirin anavatanı Türkiye'dir. Dünya kuru incir üretiminde ülke olarak yüzde 55'lik bir payla sahibiz. Ülkemizde de en kaliteli incir Büyük Menderes havzasında Aydın yöresinde yetiştirilmektedir. Aynı zamanda Türkiye'de üretilen incirin yüzde 51'i Aydın'da yetişmekte olup, 35 bin 500 hektar'da 155 bin ton incir üretilerek il bazında 1. sırada yer almaktadır. Buharkent ilçemiz ise 54 bin 400 hektarlık tarım arazisinin 13 bin hektar alanında incir üretimi yapılmaktadır. Buda yüzde 25'lik bir orana isabet etmektedir" dedi.

İncir üreticisinin para kazanamadığını da savunan Yusuf Vural, "Üretici ürününü değerinin altına satıyor. Ancakincir tüketicinin sofrasına çok pahalı olarak geliyor. İncirin bahçeden tüketicinin sofrasına kadar geçen süreçte kalitesini tadını rengini nakliye şartlarını ambalajlama tekniklerini raf ömrünü ürün ve alt ürün çeşitliliğini artırma adına bir takım çalışmalar yapmamız gerekiyor. İncirin taze ve kuru olarak tüketiminin yanı sıra çeşitli meyvelerle şekerleme tatlı gibi ürünlere dönüştürülerek kokteyl yapılarak değerlendirilmesi gerekior. Ayrıca üreticinin desteklenmsini istiyoruz" dedi.

Zengin Jeotermal kaynakları ile ilçenin tarım, turizm ve enerji alanında önemli potansiyele sahip olduğunu ifade eden Kuyucak Kaymakamı ve Buharkent Kaymakam vekili Alp Arslan ise; "Dünya incir üretiminin yüzde 60'ını gerçekleştiren Aydın ilimizde, ilçemizde yıllık 15 bin ton incir üretimiyle önemli yer tutmaktadır" dedi.

Konuşmaların ardından Festival kapsamında İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü kontrolünde yapılan taze incir yarışmasında dereceye giren üreticiler ödüllendirildi. Dereceye giren üreticilere ödüllerini Kaymakam Alp Arslan verdi.

Festival ödül töreninin ardından çeşitli etkinliklerle devam etti. Etkinlikler Yusuf Güney'in sahne alacağı halk konseri ile sona erecek. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel 8. Buharkent 'Taze İncir' Festivali - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement