Bilecik Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şube Müdürü Dr. Fatma Selvi, sigara içen kişide kalp krizi geçirme riskinin 10 kat arttığını, felç ve kangrene neden olduğunu bildirdi.
Dr. Selvi, "9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü" dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'de 17 milyon civarında sigara içicisi bulunduğu ve her yıl yaklaşık 100 bin vatandaşın sigara tüketimine bağlı hastalıklardan hayatını kaybettiğini belirtti.
Halk sağlığını tehdit eden sigaranın, mücadele edilerek önlenmesi gereken bir sorun olduğuna dikkati çeken Dr. Selvi, şöyle devam etti:
"Sigara yasaklarının hem sigara içen hem de içmeyen kişilerce desteklenmesi gerekmektedir. Sigaranın ülke bütçesine zararı sadece sigara satın alınırken ödenen ücret değil, yol açtığı kanser olmak üzere pek çok hastalıkların tedavisi ve bundan dolayı yaşanan iş ve üretim kayıplarıdır. Sigara dumanı 5 binden fazla zararlı kimyasal madde içerir. Akciğer kanseri hastalığının yüzde 90'ına sigara neden olmaktadır. Sigara içen kişide kalp krizi geçirme riski 10 kat artar, felç ve kangrene neden olur. Sigaranın bırakılmasıyla bu riskler zamanla azalarak kişi, sağlıklı bir hayata başlangıç yapabilir. Kişinin sigarayı bırakmaya karar vermesinin yanında bağımlılık olarak kabul edilen bu davranıştan kurtulabilmesi için sağlık çalışanlarının desteği de çok önemlidir. Tüm insanların tütünsüz, temiz hava soluma hakları bulunmaktadır."
Dr. Selvi, sigarayı bırakmak isteyenlere yardımcı olan ücretsiz "Sigara Bıraktırma Tedavi ve Danışmanlığı Polikliniği"nin 2010 yılında kurulduğunu ve şimdiye kadar buraya 4 bin 552 kişinin başvurduğu bilgisini vererek, Bozüyük ile Söğüt devlet hastanelerinde de poliklinikler bulunduğunu duyurdu.
Muhabir: Muhsin Arslan
Yayıncı: Sedat Gök - BİLECİK
Son Dakika › Yerel › 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?