Vali Ahmet Altıparmak, Ahilik teşkilatının Osmanlı Devleti'nin kurulmasına ciddi katkı sağladığını söyledi.
Ahilik Haftası nedeniyle Esnaf ve Sanatkarlar Odası tarafından düzenlenen, "Ahiliğin Dünü ve Bugünü" konulu konferansın açılışında konuşan Vali Altıparmak, Ahilik kültürünün çıkış yolunun Kırşehir olduğunu ve yurt sathına yayıldığını belirtti.
Ahilik kültürünün Osmanlı İmparatorluğu'nun kuruluşunda önemli bir misyon üstlendiğine değinin Altıparmak, "Anadolu'dan çıkan Ahilik teşkilatı, Osmanlı İmparatorluğu'nun kuruluşunda önemli rol almıştır. Anadolu'nun önemli kentlerinden Kırşehir'den çıkan Ahilik kültürü, esnaf ve sanatkarların uyacağı kurallardan sosyal yaşantılarına kadar bütün hayatlarını düzenleyen bir kültür haline getirilmiştir. Ahilik kültürünün, Anadolu'nun gelişmesinde çok önemli bir misyonu yerine getirdiğine inanıyorum" diye konuştu.
Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler de Ahilik kültürünün Osmanlı'da olduğu gibi günümüzde de ülkenin birlik ve beraberliğinin sağlanmasında ciddi katkı sağladığına inandığını, Ahilik kültürünün yayılması ve kendilerinden sonraki nesillere ulaştırılması için belediye olarak ellerinden gelen çabayı sarfedeceklerinden kimsenin şüphe duymamasını istedi.
Konferansta dile getirilen tarihi Narmanlı Camisi'nın çevre düzenlemesiyle ilgili projenin tamamlandığını, aynı avluda bulunan ve Ahiliğin pirlerinden olan "Ahi Tomanbaba" türbesinin bu yıl içinde restorasyon çalışmalarının tamamlanacağını ve önümüzdeki yıl Ahilik haftasının bu mekanda kutlanabileceğini söyledi.
Toplantıda dile getirilen, Mehter takımı kurulmasıyla ilgili talebi çok haklı bulduğunu ifade eden Başkan Küçükler, yeni bir mehter takımı kurulması için en kısa sürede çalışma yapacaklarını belirtti.
Erzurum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Rasim Fırat ise Erzurum'un çok eski tarihi bir kent olmasına karşın, Ahilik Kültürü Haftasını 2005 yılından sonra kutlamaya başladıklarını ifade etti.
Türkiye'nin halen 25 ilinde Ahilik Haftasının kutlandığına dikkati çeken Fırat, bu kapsamda Erzurum'daki etkinlikleri her yıl artırarak devam ettireceklerini ve kendilerinden sonraki nesillere bu kültürü ulaştırmaya çaba sarfedeceklerini kaydetti.
Daha sonra "Ahiliğin Dünü ve Bugünü" konulu konferans veren Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ümit Kılıç, Ahi Evran'ın Anadolu'ya gelmesiyle Ahilik kültürünün geliştiğini, Ahilik kültürünün Anadolu'da sadece esnaf ve sanatkarlığın gelişmesine değil, aynı zamanda ülke savunmasına da ciddi katkı sağladığına dikkat çekti.
Osmanlı döneminin ardından kurulan Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kurulması ve daha sonraki aşamalarda Ahilik kültürünün ciddi katkı sağladığını savunan Kılıç, sonraki yıllarda da ülkenin kalkınması, sosyal ve kültürel hayatının gelişiminde Ahilik kültürünün katkısının büyük olduğunu belirtti.
Konferansın ardından Erzurum'da "Yılın Ahisi" seçilen 40 yıllık motor ustası 80 yaşındaki Salih Zeki Göçücü'ye plaket verildi. - Erzurum
Son Dakika › Yerel › 'Ahilik, Osmanlı'nın Kuruluşunda Önemli Rol Almıştır' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?