İşkur İl Müdürlüğü ve İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü işbirliğiyle Ahlat Sınırlı Sorumlu Merkez Tarımsal Uludere Köyü Kalkınma Kooperatifi üyelerine, "Süt Sığırcılığı" kursu verilmeye başlandı.
Ahlat Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ek binasında Ahlat Sınırlı Sorumlu Merkez Tarımsal Uludere Köyü Kalkınma Kooperatifi üyesi 25 hayvan yetiştiricisine verilmeye başlanan "Süt Sığırcılığı" kursunun açılışı Bitlis İşkur İl Müdürü Alaattin Aslan, Bitlis Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bülent Korkmaz tarafından yapıldı.
Bitlis İşkur İl Müdürü Aslan, İl Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü işbirliğiyle, Ahlat'ın Uludere ve Alakır köylerinde faaliyet gösteren kooperatif üyesi hayvan yetiştiricilerine, "Süt Sığırcılığı" kursları vereceklerini söyledi.
Aslan, şöyle konuştu:
"Müdürlüğümüzün talepleri doğrultusunda, Ahlat'ta 'Süt Sığırcılığı' adı altında, 2 kurs açmayı planladık. İlk kursumuzu açtık. İkinci kursumuzu da 12 Mart'ta, Alakır köyünde yine 25 kişiye yönelik açacağız. Bu kursumuz yaklaşık 17 gün sürecek. 17 gün boyunca her bir kursiyerimize İşkur olarak, günlük 15 TL ücret vereceğiz. Aynı zamanda kursiyerlere kurs bitiminde sertifika vereceğiz."
Bitlis Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Korkmaz ise, kurs ve eğitimler sayesinde, hayvan yetiştiricilerinin daha bilinçli süt sığırcılığı yapacağını belirtti.
Korkmaz, şunları kaydetti:
"Bu yıl Uludere ve Alakır köylerinde proje uyguladık. Bu projede her iki köyde '35x4 Süt Sığırcılığı Projesi' adı altında kooperatiflere üye kişilere üye başına 4'er süt sığırı hayvanı dağıtıldı. İnşaat yapımına destek verildi. Makine ve ekipman alımlarına destekler verilecek. Bu projeleri köylerde uygulamaya başladık ancak projeleri uygulamakla yetinmedik. Yetiştiricilerin bilinçli süt sığırcılığı yapabilmeleri için eğitimler de vermeye başladık. 17 iş gününde hazırladığımız eğitim modülleriyle, hayvancılıktaki bakım, beslenme teknikleri, aşılama, hayvan hastalıklarıyla mücadele konularında, konunun uzmanları mühendis ve veteriner hekimler tarafından eğitimler verilecek."
Bölgede hayvan besiciliği ve süt sığırcılığı konusunda çok yetersiz kalındığını belirten Korkmaz, artık dededen, babadan kalma yöntemlerle değil, daha modern şartlarda hayvancılık yapılacağını söyledi.
Hayvan besleme konusunda yetersiz kalındığında, verim düşüklüğü yaşandığını, ana problemlerden birinin de bu husus olduğunu belirten Korkmaz, şunları aktardı:
"Son dönemlerde bakanlığımızın verdiği desteklere bağlı olarak slaj ve yem bitkileri kullanımında çok ciddi bir artış var. Proje kapsamında sizlere verilen simental hayvanın gen yapısı, eğer 25 litre süt vermeye elverişliyse siz de 25 tilo süt almalısınız. Yani bu hayvanlar başka bir ilde 25 litre süt veriyorsa, Bitlis'e ve Ahlat'a da geldiğinde bu rakam 8-10 litreye düşecekse, o zaman burada kendimizi sorgulamamız lazım. Dolayısıyla bu eğitimdeki asıl hedefimiz, bu ineğin kapasitesi olan 25 litre süt veriminin sizler tarafından elde edilmesi ve daha kaliteli, verimli buzağıların elde edilmesi. Ayrıca elde ettiğiniz hayvansal ürünlerin, en iyi şartlarda, kooperatif kanalıyla pazarlanması. Üretici kooperatif kanalıyla, bu ürünleri pazara sunduğu zaman, çok daha kolay bir pazar şansı elde etmekte."
- BİTLİS
Son Dakika › Yerel › Ahlat'ta Süt Sığırcılığı Daha Profesyonel Yapılacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?