Aksoy, 4.5 Yılı Değerlendirdi - Son Dakika
Yerel

Aksoy, 4.5 Yılı Değerlendirdi

Aksoy, 4.5 Yılı Değerlendirdi

Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy, basın mensupları ile kahvaltıda bir araya gelerek 4.5 yıllık çalışmalarını değerlendirdi.

18.01.2014 16:39

Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy, basın mensupları ile kahvaltıda bir araya gelerek 4.5 yıllık çalışmalarını değerlendirdi.

Safranbolu SAKEM merkezinde gazetecilerle bir araya gelen Başkan Aksoy, 4.5 yıl boyunca Safranbolu halkının ve Safranbolu'nun geleceğini düşünerek hizmet yaptıklarını söyledi.

BİR ANADOLU KASABASI DEĞİLİZ, SIRADAN BİR İLÇE ASLA DEĞİLİZ

Aday gösterildiği takdirde gelecek dönemde hizmetlerine devam edeceklerini belirten Başkan Aksoy, "Göreve başladığımızda hiç enkaz devraldık diye bir söyleme girmedik. Girmek durumunda da değiliz. Göreve başladığımızda hakikaten belediyemizin gerek araç gereç imkanları gerek teknolojik teknikleri bütçe imkanları bizim hayallerimizde olan belediyecilik hizmetlerimizi vermeye dönük altyapı eksikler vardı. O gün almış olduğumuz acil eylem planları ile iki yıl boyunca Safranbolu'da makine gücü, teknik personel yeterliliği itibariyle gerekse plan proje hazırlanması ile 2 yıl boyunca belediyenin alt yapı çalışmaları tamamlamayı arzu ettik. Bu süreçte doğalgaz çalışmalarının biran önce başlamasını bekledik. 2010 yılından sonra gerekli tüm teçhizatları bünyemize katarak çalışmalarımızı başladık. Belediye bütçesinin yeterli düzeye ulaştırılması mali kaynakların bulunarak girdi haline getirilmesi, teknik elemanlarının yetiştirilmesi konusunda önemli bir aşama kaydettik. Belediyemizin öncelikle yapması gereken eksiklerini giderdik. Burası dünya miras kenti, burası Türkiye de kültür turizmi yapma konusunda çok önemli bir merkez. Burası korumacılık alanında Türkiye'nin medarı iftiharı bir kent. Biz normal bir Anadolu kasabası değiliz, sıradan bir ilçe asla değiliz. Bu vasıflara haiz bir yerel yönetim oluşturma gayretler içerisine girdik. Bütün yolların asfaltlarını tamladık. Bütün mahallelerimizde sosyal teknik altyapıları hizmete geçirdik. Mahallerde özellikle yeşil alan uygulamaları, imar uygulamaları ve yollarının tamamının aydınlatılması, kanalizasyon, içme suyu hizmetleri gibi konuları iki yılda tamamladık. Safranbolu'nun hangi mahallesine giderseniz gidin, mutlaka bir park, yollarının tamamı asfalt, içme suyu şebekesinin ulaştığını, ulaşım alt yapısının kurulduğunu göreceksiniz. Bu hizmetleri yapmadan önümüzdeki dönemde tasarladığımız projeler içerisinde açıklayacağımız hizmetleri planlamamız mümkün değildi. Esentepe'de insanlar evlerine giderken ayaklarını çamurdan kurtaramamışsa benim karayolları arazisinde kent parkı yapmamın hiçbir anlamı kalmaz. Babasultan mahallesinde tarihi konakların önünde kanalizasyonlar o dereye akıyorsa benim farklı bir yerde yaptığım belediye hizmetinin bir anlamı olmaz. Bazı hizmetlerimizi tasarlayarak düşünerek yaptık. Kentin her noktasındaki alt yapıları tamamladıktan sonra diğer ihtiyaçları giderdik" dedi.

BİR BELEDİYE BİNASINA İHTİYACIMIZ VAR

Safranbolu belediyesinin mutlaka bir belediye binasına ihtiyacının olduğunu söyleyen Aksoy; "Bir tarihi kente bir dünya miras kentine şuandaki yerel yönetim hizmet binası yakışmıyor. Bunun biz ilk günden beri farkındayız. Aşağı Tokatlı mahallemizde yollarda yürümek mümkün değil iken, ben belediye binası yapmış olsaydım bu bize faydadan çok zarar verirdi. Bizim öncelikle alt yapısını tamamlayıp, her noktadaki şehirsel hayatın en iyi şekilde yaşanabilir kılınması için bunların yapılması gerekiyordu. Kentin her noktasında önemli miktarda yeşil alan eksikliği vardı. Bizim merkezlerde büyük parklar yapmak, küçük mahallelerdeki mahalle öbeklerindeki insanlara pek fazla faydası yok. Artık modern bir dünyada yaşıyoruz. Her noktada 37 tane konsept park yaptık. Önce bunları tamamladık sonra büyüklere geldik. Safranbolu'nun kent meydanı anlamındaki bütün hizmetleri tamamlanmış oldu. Bir meydan inşaatı ile kentin en akışkan noktasını tıkamadık. Bu kentin bütün yolları baştan sona kazındı ama kentte hiçbir şey aksamadı. Geçmiş yıllarda bir kanalizasyon kazısı oldu günlerce mahallelere arabalar bile girilemedi" dedi.

SAFRANBOLU SAFRANBOLU'DA OTURULARAK YÖNETİLECEK BİR ŞEHİR ASLA DEĞİLDİR

Önemli alt yapı çalışmaları yapmamıza rağmen turizm alanında da önemli hareketlenmeleri aynı anda sağladık. 2009 yılında ziyaret ve konaklamada turist sayımız 137 binlerdeyken, 2013'ün sonunda 250 binin üstüne çıktı. Yüzde yüze yakın artış sağladık. Bu barış sürecinin demokratikleşme anlayışının Türkiye'deki siyasal iktidarın buna büyük bir katkısı var. Pek çok yerde fuarlar oldu, oralara gittik. İlk seferde çok eleştirildik. Ama Safranbolu Safranbolu'da oturularak yönetilecek bir şehir asla değildir. Bu şehrin dünyanın her yeriyle bağlantısı var. Bunun için Safranbolu'yu dünyanın her yerinde anlatmaya çalıştık. Bu anlamda dünyanın pek çok saygın örgütünde Safranbolu için özel mekanlar,özel pozisyonlar elde etmeye gayret ettik.Kentimizin üç ayağı var bunun bir tanesi turizm diğeri üniversite sonrada kentsel hayat ve askeriye. Karabük Üniversitesi bölgemiz açısından önemli bir değer. Bu üniversitemizin Safranbolu'da gerekli alt yapıyı da elde etmesi için belediyemizin büyük bir arazisini üniversiteye sunduk. Karabük Üniversitemizin Safranbolu ile ilgili geliştirmesini sürdürmesi için imar planlarımızda 70-80 dönüm araziyi 18 uygulaması ile KBÜ'ye kazandırıyoruz. Bu kentin geleceğinde neye ihtiyacı varsa önemli planlamalar yaparak hazırladık. Kıranköy artık Safranbolu'ya dar geliyor. Araba park edecek yer bulamıyorsunuz, oradaki iş yerlerin kiraları çok yüksek, burayı açmak lazım. Kıranköyü açmamız lazım. Adliye bölgesini yeni kent merkezi olarak tasarladık ve planladık. Bu konuda çok eleştirildik. İmar planlarımıza dava açıldı. İnsanlar haksız şekilde eleştirilerde bulundular. Netice artık bizim yaptığımız işin doğru olduğunu gördüler. Bizim imar planlarımızın 25 yıl sonraki persfektif 85 bin nüfuslu kent planlamaktayız.Bunu sağlayacak imar planları yaptık. Şuan imar planı olmayan bir karış arazisi yok. Bu bir kent için önemli bir vasıf. Bunu Safranbolu'ya kazandık. Kentin açılması için yeni bulvarlara ihtiyacımız var. Askeriye alanında askerlik yapan gençlerimiz için kent meydanındaki parkaları yaptık. Mastır plan çalışması lazım dedik. Bu dile getirişlerimiz karşılık buldu. Artık Safranbolu'da herkes mastır planı çalışmasından bahsediyor. Eğer turizm konseptimizi dünya çapında bir lige yükseltecek isek bu ligde ne yaptığını bilen bir turizm yapısıyla olmak zorundayız. Satılan hediyelik eşyadan, sunum tekniğinden ve gezilecek görülecek alanalrın oluşturulması için planlı bir faaliyet içersine girmemiz lazım. Turizm hareketinin bundan sonra daha nitelikli sürdürülebilmesi için bu planın yapılması ve bir oterite tarafından yönetilmesi gerekiyor. Bu plan bir belediye planı değil, bu plan kent planıdır. Kentin her noktasındaki herkesin bu plana ulaşmakta bir amacı olması lazım" dedi.

1 MİLYON KONAKLAMALI TURİST HEDEFİMİZ ASLA HAVADA BİR HEDEF DEĞİL

Safranbolu turizminin nasıl bir yapıya bürüneceğinin kararının verilmesi gerektiğini ifade eden Başkan Aksoy; "Biz günü birlik gel geç mi yoksa iki üç gün süren bir turizmi mi yapacağız. Gel geç turizminde turizm organizasyon şirketleriyle bir gezi noktası ama alternatif olarak sunduğumuz değer ise burada en az iki gün konaklamayı planlayan bir yapıya büründürmemiz lazım. Gelen turist 2 saat içinde gezip gidiyor. Bu hareketlilik bu bizim tarihi kenti yoruyor. Bazı yeni noktaları açmamız lazım. Tabakhane, Akçasu bölgesini turizm bölgesi haline getirmemiz lazım. Gümüş, çok önemli bir yapıya sahip olmasına rağmen Gümüş denilince akla 5 göz sokak akla geliyor o bölgedeki diğer güzellikler kimsenin aklına gelmiyor. Atıl vaziyette bekliyor. O bölgenin de turizm hareketinin içine katılması lazım. Bu noktada Safranbolu'nun zengin kültür yapısını ifade etmek için Tümülüslerin açılması buraların turizm ziyaretine açılması lazım. Burası Osmanlı kenti. Osmanlı'nın 1600-1700 yılarından sonraki kenti. Bunun eskisi var. Roma ve Bizans dönemi var. Safranbolu'da aktif sıcak su kaynaklarının olduğu tahmin ediyorum ki var. MTA'nın da bu çalışmalarında bu görülüyor. Jeotermal turizmi de kazanmamız lazım. Bunlar olduğu takdirde 1 milyon konaklamalı turist hedefimiz asla havada bir hedef değil. Türkiye'ye yılda 25 milyon yabancı turist geliyor. Bizim bu pastadan çok daha fazla istifade etmemiz lazım. Bizim yabancı turist miktarımız oranlarımıza göre düşük. Bu noktada daha nitelikli turizm yaparak, tanıtım vesilelerini kullanarak çeşitliliği artırarak daha fazla turisti buraya çekmemiz lazım. Önemli miktarda otopark ve şehre giriş çıkış sorunlarını çözmemiz lazım. Çocuk anasından doğduktan sonra önce emekler sonra paytak paytak yürür sonra yürümeye daha sonra koşmaya başlar. Her şeyin bir anda olması mümkün değil. Biz ilk önce alt yapıyı, yapmaya çalıştık. Bundan sonraki dönemde de koşmaya başlamamız lazım. Bu kentte başladığımızda 11 milyon 350 bin TL olan belediye bütçesiyle hiçbir şey yapmak mümkün değildi. Şuanda kentimizin bütçe yapısı 40 milyon TL'yi buldu. Biz 5 yılda bütçemizi 4 kat artırdık. Bu bütçe yapısıyla bir şeyleri planlayıp kurgulamaya başlıyoruz. Bu bütçe artışını Mali disiplini kontrol altına aldık. Bir kuruş alacağımızın peşine düştük. İyi bir kira denetimi, iyi bir arazi yönetimi ve nüfus bazında nüfusumu artırarak payımızı artırdık, imar alanlarını açarak inşaat yapılmasına imkanlar hazırladık. Safranbolu'da inşaat yapacak yer yoktu. Şuanda Safranbolu'nun her yeri inşaat sahası alanına döndü. Göztepe de arsa fiyatları metrekare 10-15 iken bugün 300-350 lira civarında. Emlak ve su tahsilatında yüzde 95 civarında tahsilatı yakaladık. Bu noktada herkese eşit davrandık. Su borcu olanın suyu ödemediyse zamanında kesildi. Ödeyenlerin hakkına girmemek lazım. Vergi borcu varsa su bağlantısı yapmadık. Önce vergi borcu öde dedik. Belediyemize önemli hibeler aldık, kültür bakanlığı, kalkınma hibe aldık. Geçen yıl kalkınma bakanlığından 1.5 milyon TL hibe aldık. 690 bin lira Kalkınma Ajansından hibe aldık" dedi. - KARABÜK

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Aksoy, 4.5 Yılı Değerlendirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement