Alaca TOKİ'de Anahtar Teslimi Heyecanı - Son Dakika
Yerel

Alaca TOKİ'de Anahtar Teslimi Heyecanı

Alaca TOKİ\'de Anahtar Teslimi Heyecanı

Çorum’un Alaca ilçesinde Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında yapımı tamamlanan Toplu Konut İdaresi tarafından yaptırılan 140 konutun anahtarı düzenlenen törenle hak sahiplerine teslim edildi.

19.03.2014 17:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çorum'un Alaca ilçesinde Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında yapımı tamamlanan Toplu Konut İdaresi tarafından yaptırılan 140 konutun anahtarı düzenlenen törenle hak sahiplerine teslim edildi.

TOKİ konutlarında düzenlenen törene Çorum Valisi Sabri Başköy, AK Parti Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Lütfi Akça, Alaca Kaymakamı Ayhan Yazgan, Alaca Belediye Başkanı Muhammet Esat Eyvaz, DSİ Genel Müdür Yardımcısı Yakup Başoğlu, TOKİ Finansman Daire Başkanı Ayhan Karaca ve vatandaşlar katıldı.

MAKETİ BİLE YAPILAMAZ DENİLEN TOKİ KONUTLARININ ANAHTAR TESLİNİ YAPIYORUZ

Törende bir açılış konuşması yapan Alaca Belediye Başkanı Muhammet Esat Eyvaz, maketi bile yapılamaz denilen TOKİ konutlarının bugün anahtar teslimini gerçekleştirdiklerini söyledi.

TOKİ konutları ile birlikte ilçede değişimin başladığını kaydeden Eyvaz, modern kent olma yolunda önemli bir adımın atıldığını vurguladı. Ne aldanan nede aldatan olduklarını dile getiren Eyvaz, 2009 yılında halka verdikleri taahhütleri yerine getirmenin mutluluğunu yaşadıklarını kaydetti.

Başbakan Erdoğan'ın Türkiye'yi imar ettiği gibi Alaca'yı da imar ettiğini dile getiren Başkan Eyvaz, "Alaca'nın da desteği ve duası Başbakanımızladır. İnşallah Alaca tüm varlığıyla başbakanımızın yanında olacak ve desteklerini iletecektir. Özellikle TOKİ konutlarının kazandırılmasında milletvekillerimize ve TOKİ Daire başkanımıza, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın kentimize yaptığı yatırımlardan dolayı sayın bakanımız Veysel Eroğlu'na ve her zaman bizden desteklerini esirgemeyen müsteşarımıza da teşekkür ediyorum" dedi.

TOKİ ÇORUM'A 254 MİLYON TL'LİK YATIRIM YAPTI

TOKİ Finansman Daire Başkanı Ayhan Karaca, TOKİ'nin Çorum'a 254 milyon TL'lik bir yatırım yaptığını açıkladı. TOKİ'nin 58, 59, 60 ve 61 hükümetler döneminde 81 il, 800 ilçede 652 konut yaptığını belirterek, bu konutların 523 bininin sosyal konutlardan oluştuğunu, 470 binin ise hak sahiplerine teslim edildiğini açıkladı. Bugüne kadar 63 milyarlık 5 bin 149 adet ihale yaptıklarını kaydeden Karaca, sosyal donatı uygulaması kapsamında ise 21 bin 500 derslikli 954 konut okul, 14 üniversite, 978 adet spor salonu, 54 bin 500 kapasiteli 126 yurt, 493 cami, 41, kütüphane, 101 adet kamu binası, 111 adet kamu binası, 16 adet stadyum ve 247 adet hastane inşaatının tamamlandığını açıkladı.

TOKİ tarafından başlatılan ikinci 500 bin konut üretimi kapsamındaki önceliklerinin ise belediyelerle işbirliği içinde kentsel yenileme ve gece kondu dönüşüm projelerine ağırlık vermek, alt gelir, orta gelir ve yoksul grubu vatandaşlara yönelik yeni projeler hayata geçirmek, orta ölçekli il ve ilçelerde örnek projeler gerçekleştirmek, tarihi doku ve yöresel mimari geliştirilmesini sağlamak, eğitim sağlık ve spor tesisleri alanında öncülük etmek olduğunu açıklayan Karaca, "Bu çerçevede TOKİ ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı arasında gelir düzeyi düşük vatandaşlarımız için 100 bin konut yapmayı hedefledik. Bugüne kadar 39 binini teslim ettik. 2023 sonuna kadar 100 bin hedefimizi de bu şekliyle tamamlayacağız. Proje ihale çalışmaları devam eden bin 420 konutla birlikte Çorum'daki toplam konut sayımız 4 bin 908 konut sayısına ulaşacaktır. Başlatılan uygulamalar kapsamında yaklaşık Çorum'a 254 milyonluk bir yatırım yaptık. TOKİ Çorum'da bugüne kadar 19 şantiyede 3 bin 488 konut, 2 okul, 2 lise, 4 cami 4 spor salonu, 3 ticaret merkezi, 2 kütüphane, 2 sağlık ocağı, sosyal tesisler, engelsiz yaşam merkezi, sevgi evi, 7 SGK binası ile 2 hastanemizle projelerimizi tamamlamış olacağız. Bundan sonra bize gelecek tüm talepleri hızlı bir şekilde gerçekleştirerek Çorum'un 1 milyon konut hedefinden yeterince yararlanacak" diye konuştu.

HİZMET ÜRETMEK İÇİN GECE GÜNDÜZ DEMEDEN ÇALIŞIYORUZ

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Lütfi Akça ise, hizmet üretmek için gece gündüz demeden çalıştıklarını söyledi.

Akça, bakanlık olarak ülke topraklarını ağaçlandırmak, fidanlarla buluşturmak, topraklara su getirmek, bereket getirmek, boşa akan suları enerjiye çevirmek ve taşkın gibi zararlardan korumayı amaçladıklarını dile getirdi.

10 yılda Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak 249 projeyi hayata geçirdiklerini dile getiren Akça, bir yılda 25 baraj yaptıklarını belirtti.

2002 yılında ülke genelinde 35 baraj varken kendilerinin yılda 25 baraj inşa ettiğine dikkat çeken Akça, "Laf üretmiyoruz, hizmet üretiyoruz. Sayın başbakanımız 'laf değil hizmet üretin' diyor. Bizde iş yapıyoruz. Topraklarımızı suluyoruz. Türkiye'nin sulanabilir 8,5 milyon hektar sahasının 6 milyon hektarını bugün itibariyle suya kavuşturduk. İçme suyu tesisleri yapıyoruz. Hiçbir beldemizde, belediyemizde içme suyu sorumuz yok. Bugün ciddi bir kuraklık yaşıyoruz. Normal yağacak yağmurdan yüzde 40 daha az yağdı. Fakat bu yıl yaz mevsiminde dahi içme suyu sıkıntımız olmayacak. Alaca'da bundan sonra inşallah içme suyu sıkıntımız olmayacak. Koçhisar Barajını bitirdik. İsale hattımız bitti. İçme suyu arıtma tesisimiz de en kısa zamanda hizmete girecek. Musluklarımızda normal su kalitesinde suyumuzu kana kana içeceğiz. Ne kadar kuraklık olsa da Alaca'nın suyu kesilmeyecek. Koçhisar barajının Alaca'ya büyük bir faydası daha var. Çorumun en büyük sulama tesisini de yakın zamanda temelini atmak bizlere nasip olacak. 182 bin dekar araziyi sulayarak alacanın çiftçisine gelir sağlayacak" şeklinde konuştu.

TOKİ'DEN ALACA'YA 200 KONUT DAHA

AK Parti Çorum milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu ise, ülkedeki huzurun, ahengin istikrarın bozulmasına izin verilmemesini istedi.

54 milyon TL'ye mal olacak 11 tesisin temel atma törenin ardından TOKİ konutlarının anahtar teslimi için Alaca'da olduklarını dile getiren Uslu, "TOKİ konutlarımız iki yılda bitirildi. Hem TOKİ yetkililerine hem müteahhit firmaya teşekkür ediyorum. Alacanın çevresini değiştirdi. Bundan sonraki hedefimiz Cumhuriyet tarihimizle yaşıt olan hükümet konağından kurtulup yeni bir hükümet konağı yapmak istiyoruz. Doğalgaz meselesinde bu doğduğum topraklara görevimi yerine getirdiğime inanıyorum. Gelir gelmez, yapılır, yapılmaz diyorlardı. Şükürler olsun ki ihalesi gerçekleştirildi. Hemşehrilerimiz layık oldukları bir konfora ulaşmış olacaklar. Karayolları devam ediyor, çevre yollarımız bitti. Beton satıh kaplamaya geçeceğiz. Sulama çalışmaları hızla devam ediyor. Koçhisar biterse inşallah alaca buğdayı yeniden Alaca'nın markası haline gelecek. Çiftçimizin yüzü gülecek" dedi.

TOKİ tarafından Alaca'ya 200 konut daha inşa edileceğini açıklayan Uslu, "Burası eskiden harman yeriydi. Hayvan Pazarı, sanayi sitesinin yeriydi. Harman yerinde çok yattım. Şimdi burada yatanlar yıldızları değil 5 yıldızlı blokları seyredecekler. Bu bloklar yetmez Alaca'ya dedik. Madem doğalgaz geliyor yeni blokların inşaatı da gerekli dedik. Alacaya hemen mevcut blokların arkasına ve yan tarafına 7 blok inşaatına daha başlayacağız. 5 bloka ilave, 7 blok yapacağız. 4 blok 2+1 şeklinde, 3 blokta 3+1 olacak. Burada özellikle 4 blok, alt gelir grupları için olacak ve 15 yıl içinde oturanlar 180 ayda buranın borcunu ödeyecekler. Kira öder gibi oturup borcunu ödeyecekler. 3+1 alanlar ise 10 yılda içinde kira öder gibi parasını ödeyecekler. Böylece 7 bloktan oluşan ilave TOKİ konutumuz olacak" diye konuştu.

TOKİ'nin ülke genelinde yaptığı 602 bin konuttan 'neden Alaca ve Çorum üzerine düşen payı almasın" diyen uslu, şunları kaydetti;

"TOKİ, Çorum'da bugüne kadar 3 bin 488 konut üretti. Buna ilaveten 220 konut daha inşa edip hak sahiplerine teslim edeceğiz. 6 gün sonra başlamak üzere isteyenler Halk Bankası'na müracaat parasını yatıracaklar. Müracaat parasını yatıranlar 30 Mayıs 2014 tarihine kadar müracaatları kabul edeceğiz. Eğer yeterli müracaat toplarsak inşaata hemen başlayacağız. Yeterli müracaat olmazsa topladığımız müracaatları değerlendirip gerekirse süre uzatımı dahil ona ihtiyacımız olacağını düşünmüyorum. Bu konutlara müracaat edip alamayanlar yeni konuttu değerlendireceğiz inşallah. Neredeyse Ayhan mahallesi kadar konutu burada inşa etmiş olacağız" diye konuştu.

Konuşmaların ardından hak sahiplerine anahtarları protokol üyeleri tarafından dağıtıldı. - ÇORUM

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Alaca TOKİ'de Anahtar Teslimi Heyecanı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement