Ali Fethi Okyar'ın Makedonya'da düzenlenen etkinlikle anılması - Son Dakika
Yerel

Ali Fethi Okyar'ın Makedonya'da düzenlenen etkinlikle anılması

Ali Fethi Okyar\'ın Makedonya\'da düzenlenen etkinlikle anılması

Ali Fethi Okyar, Türkiye Cumhuriyeti'nin yüzüncü yılı dolayısıyla Makedonya'nın Pirlepe kentinde düzenlenen etkinliklerle anıldı. Pirlepe Enstitüsü ve Müzesi tarafından düzenlenen sergide Okyar'ın hayatı, Makedonya'daki bağları ve Atatürk ile birlikte yaptığı çalışmalar ziyaretçilerle paylaşıldı. Etkinliğe Türkiye'den katılan konuklar, Türkiye-Makedonya ilişkilerinin güçlü olduğunu vurguladılar.

13.11.2023 19:26  Güncelleme: 19:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Atatürk'ün yakın çalışma arkadaşlarından olan Ali Fethi Okyar, memleketi Makedonya'nın Pirlepe kentinde etkinliklerle anıldı. Türkiye Cumhuriyeti'nin yüzüncü yılı dolayısıyla Pirlepe Enstitüsü ve Müzesi tarafından yürütülen "Ali Fethi Okyar-Atatürk'ün Dostu ve Yoldaşı" adlı projede Okyar'ın hayatı, Makedonya'daki bağları ve Atatürk ile birlikte yaptığı çalışmalar hazırlanan sergide ziyaretçilerle buluştu. Etkinliğe Türkiye'den Makedonya Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Birol Özkardeşler, BUCAMAR Genel Müdürü Berk Hızlıateş ve İzmir Gençlik Belediyesi Başkan Vekili Alper Kurudere katıldı.

GORAN CVETKOSKİ: "TÜRKİYE İLE İŞ BİRLİĞİNE AÇIĞIZ"

Serginin açılışında konuşan Pirlepe Enstitüsü ve Müzesi Müdürü Goran Cvetkoski, "Böylesine önemli tarihi bir şahsiyetin hatırasına bu çalışmayı yaptığımız için çok mutlu ve gururluyuz. Bu serginin oluşmasında Sayın Rubincho Belcheski'nin çok büyük katkısı var. Kendisi yıllardır Fethi Okyar ile ilgili bilgi, belge ve doküman topluyor. Bu çalışmaları sürecinde dedesi ile aynı ismi taşıyan Okyar'ın torunu Sayın Fethi Okyar'dan da büyük destek aldı" dedi. Cvetkoski Türkiye-Makedonya ilişkililerine de değinerek; "Kardeş ülkeler olarak hem ekonomik hem de kültürel alanda iş birliğine açığız. Bu iki alan bizim dostane ilişkilerimizi geliştirebileceğimiz alanlar. Bizim hedefimiz; tarihimizden, iklimimizden, Makedonya'ya, Balkanlara ya da diğer ülkelere katkıda bulunan insanları keşfetmektir" dedi.

RUBİNCHO BELCHESKİ: OKYAR BÜYÜK BİR ASKER VE DEVLET ADAMI

Ardından söz alan Tarihçi Rubin Belceski, "Açıkcası Ali Fethi demokrasinin gelişmesinde, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilan edilmesinden önce ve sonra büyük katkılar vermiş bir devlet insanı. Çok iyi bir asker, çok iyi bir devlet adamı. Bir de şu önemli noktayı vurgulamak gerekiyor; hem Atatürk hem de Ali Fethi Okyar yani Türkiye'nin iki önemli figürü Makedonya'nın akrabasıdır. Atatürk Bitola'da, Ali Fethi Pirlepe'de eğitim görmüştür" dedi.

TÜRKİYE'DEN KONUKLARA ÖZEL İLGİ

Etkinliğe Türkiye'den Makedonya Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Birol Özkardeşler, BUCAMAR Genel Müdürü Berk Hızlıateş ve İzmir Gençlik Belediyesi Başkan Vekili Alper Kurudere katıldı. Pirlepe Belediye Başkanı Borce Jovceski ve Türkiye Eski Askeri Ateşesi Albay Zarko Risteski'nin bizzat ilgilendiği misafirler etkinlikten duydukları memnuniyeti dile getirdiler.

ÖZKARDEŞLER: "KARDEŞLİK BAĞLARIMIZ ÇOK GÜÇLÜ"

Etkinliğe Türkiye'den katılan Makedonya Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Birol Özkardeşler Türkiye-Makedonya ilişkilerinin çok güçlü olduğunu belirterek "bu anlamı sergide bulunmak gerçekten gurur verici. Bu sergi, iki ülke arasındaki bağların ne kadar güçlü ve sarsılmaz olduğunun da bir kanıtı. Emeği geçenlere ve burada bizleri ağırlayan değerli isimlere teşekkür ediyorum" dedi.

BERK HIZLIATEŞ: ATALARIMIN TOPRAKLARINDA OLMAK ÇOK GÜZEL

Etkinliğe Türkiye'den katılan İzmir Buca Belediyesi şirketi BUCAMAR'ın Genel Müdürü Berk Hızlıateş: "Ben Balkan göçmeni bir ailenin çocuğum. Atalarım buradan, Pirlepe'den göçmüşler. O yüzden burada olmak benim için tarifi zor bir his. Fethi Okyar, cumhuriyetin daha fikir aşamasındayken Atatürk'ün yanında yer alan ve modern Türkiye'nin kurulmasında büyük katkıları olan bir devlet insanı. Onun memleketinde olmak, böylesine anlamlı bir etkinlikte yer almak onur verici" dedi.

Sergide Makedon kadınlardan oluşan koronun seslendirdiği "Nasıl söylerim öldüğünü?" şarkısı katılımcılara duygu dolu anlar yaşattı.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Yerel Ali Fethi Okyar'ın Makedonya'da düzenlenen etkinlikle anılması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement