Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (2) - Son Dakika
Yerel

Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (2)

Antalya Bürosu\'nun Bölge Haberleri (2)

Foto.BURDUR Valisi Nurettin Yılmaz, Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğü'nün yayınladığı 2012 yılı iş gücü piyasa analizi raporuna göre Burdur'da istihdamın yüzde 30'unun mermer sektöründe olduğunu bildirdi.

30.01.2013 10:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Foto: Ziraat Odası fidanlığı

===

Burdur'da her 3 işçiden 1'i mermerci

BURDUR Valisi Nurettin Yılmaz, Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğü'nün yayınladığı 2012 yılı iş gücü piyasa analizi raporuna göre Burdur'da istihdamın yüzde 30'unun mermer sektöründe olduğunu bildirdi. Vali Yılmaz, Burdur'da erkeklerin yüzde 12,4 oranıyla mermer iş kolunda istihdam edilirken, bu oranın kadınlarda yüzde 17,5 olduğuna işaret etti. Yılmaz Burdur'da çalışan erkeklerin yüzde 12,4'ün mermer,yüzde 9,8'inin beden işçisi, yüzde 7,7'sinin de güvenlik görevlisi olarak çalıştıklarını kaydetti.

Erkeklerin yüzde 4,2'sinin de kamyon şoförlüğü yaptıklarına değinen Vali Yılmaz, kadınlarda ise mermer işçiliği oranının yüzde 17,5, olduğunu, mermer işçiliğini yüzde 11,4 ile veri giriş kontrol işletmenliği, yüzde 8 ile de temizlik görevlisinin izlediğini, Burdur'da çalışan kadınların yüzde 5,3'ünün de 'Beden işçisi' olarak istihdam edildiklerini kaydetti. Yılmaz, rapora göre istihdam edilenlerin yüzde 47,3'ünün imalat sektöründe

çalıştığını anlattı.

Burdur' da 2012 yılı sonunda kayıtlı işsiz sayısının 7 bin 193 olduğunu aktaran Vali Yılmaz, "Kayıtlı işsizlerin yüzde 51'i erkek, yüzde 49'u kadın. Türkiye genelinde ise kayıtlı işsizlerin yüzde 62'si erkek, yüzde 38'i kadın" dedi. 2012 İşkur İstatistiklerine göre ilde en yüksek kayıtlı işsizin 20-29 yaş aralığında yer aldığını belirten Vali Yılmaz, yaş arttıkça kayıtlı işsiz sayısının azaldığına dikkati çekti.

20-34 yaş grubundaki kayıtlı işsizlerin, Türkiye toplamında olduğu gibi, ildeki toplam işsizlerin yüzde 60'ını oluşturduğuna değinen Vali Yılmaz, 15-19 yaş grubundaki işsizlerin toplam işsizler içindeki payının Türkiye ortalamasından düşük olduğunu ifade etti. Çalışma ve İş Kurumu Burdur İl Müdürü İsmail Deveci de, 2012 yılı iş gücü piyasayı analiz raporunun 320 işyeriyle yüz yüze görüşülerek hazırlandığını bildirdi.

Mesut MADAN/BURDUR, (DHA)

Foto: Vali Nurettin Yılmaz, mermer işçileri

===

Vali Yılmaz'dan imamlara: "Koruyucu Aile konusunda hassas olalım"

BURDUR Valisi Nurettin Yılmaz, Burdur İl Müftüsü Osman Artan ile birlikte Burdur'da görevli imamlarla bir araya geldi. Vali Yılmaz imamlara ağırlıklı olarak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından, toplumda gönüllülük kavramına yönelik farkındalığın geliştirilmesi ve gönüllü çalışmanın yaygınlaştırılması amacıyla hayata geçirilen "Gönül Elçileri" projesi hakkında bilgi verdi.

Vali Yılmaz, imamlara 'Koruyucu Aile' kavramını anlatarak, imamlardan çalıştıkları bölgede bu kavramı ve çalışmaları vatandaşa anlatmalarını ve koruyucu aile ile ilgili insanların hassas olmasını istedi. Devletin ailesinin yanında olmayan çocuklara sahip çıktığını dile getiren Vali Yılmaz, hiçbir ortamın aile sıcaklığıyla kıyaslanamayacağını, bu anlamda bu çocuklara sıcak bir yuva sağlayabilmek için herkesin bir şeyler yapması gerektiğini vurguladı.

Vali Yılmaz, 'Koruyucu Aile Projesi'nin, öz ailesi bulunan, öz ailesince bir süre için bakılamayan, çeşitli nedenlerle evlat edindirilme şansını tümüyle yitirmiş kız ya da erkek, sağlıklı ya da engelli, tek ya da kardeş olup durumunun koruyucu aile yanına yerleştirilmeye uygun olduğu sosyal çalışmacı tarafından belirlenen çocukların, öz ailelerinden izin alınmak gerekmeksizin uygun kuruluşlara ya da koruyucu aileler yanına yerleştirilmesi işlemlerini içerdiğini sözlerine ekledi.

Mesut MADAN/BURDUR,(DHA)

Foto: Vali Yılmaz ve imamlarla toplu foto

===

Gazipaşa'da 'Bilinmeyen Atık' endişesi

ANTALYA'nın Gazipaşa İlçesi'ne bağlı Zeytinada Köyü'nde belirli aralıklarla kimliği belirlenemeyen kişiler tarafından gece yarısı D-400 Karayolu kenarına dökülen atık köyde endişeye neden oldu. Ne olduğu bilinmeyen atığın yanması, atıktan mavi ve yeşil su akması köy halkını telaşlandırdı. Köylüler, bir hafta önce köye dökülen atığın ne olduğu konusunda yetkililerden yardım bekliyor. Yol boyunca farklı noktalara dökülen atıktan çıkan alev ve dumanlar ise köyde yaşanan korkunun dozunu arttırdı.

Görgü tanıkları, geçen hafta Salı gününden itibaren gece saat 02.00-03.00 arasında bölgeye gelen kamyonların yol kenarlarına bu atıkları boşalttığını, koyu siyah ve koyu kahverengi renklerdeki atıktan alevlerle birlikte dumanlar yükseldiğini anlattı. Yağmurla sönen atıktan mavi ve yeşil su aktığına işaret eden vatandaşlar, atığın ne olduğunun belirlenmesini istedi. Vatandaşların şikayeti üzerine, bölgede inceleme yapan jandarma soruşturma başlattı.

YETKİLİLERDEN ÇÖZÜM İSTİYORUZ

Köy sakinlerinden Hüseyin Altın, bir hafta önce dökülen atıkların ne olduğu konusunda hiç kimsenin fikri olmadığını belirterek, köy halkı olarak korktuklarını söyledi. Aynı köyde yaşayan Hüseyin Şahiner ise atıklara güneş vurduğu esnada yanmaya başladığını, yağmur yağmadan önce atıkların üzerinin külle kaplı olduğunu belirtti. Şahiner, atıkların gece yarısı dökülmesinin kendilerini daha da endişelendirdiğini vurgulayarak,

"Atığın ne olduğunu bilmiyoruz. Zehirli bir madde olabilir ve köyümüze zarar verebilir" dedi.

Hüseyin Şahiner, yetkililerin atıkla ilgili inceleme yapmalarını ve kendilerini aydınlatmalarını istediğini de kaydetti. Zeytinada Köyü Muhtarlığı azası Hüseyin Ünlü de yetkilileri göreve davet ederek, "Yol kenarına dökülen maddenin ne olduğunu bilmiyoruz. Köy halkı korkuyor. Belirli bölgelere dökmüşler. Gündüzleri güneş aldığında atıklardan alev ve duman çıkıyor. Atıklar sürekli yanıyor. Bunun ne olduğunun incelenmesini istiyoruz" diye konuştu.

Erdem KÖSE/GAZİPAŞA,(DHA)

Foto: Yola dökülen atıklar, Hüseyin Altın, Hüseyin Şahiner ve Hüseyin Ünlü

===

Gazipaşa'nın nüfusu azaldı

TÜRKİYE İstatistik Kurumu'nun (TÜİK), Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi verileri ışığında Gazipaşa nüfusunun son bir yılda 221 kişi azaldığı belirlendi. TÜİK verilerine göre, 2011 yılında ilçe merkezinde 22 bin 9, belde ve köylerde 26 bin 175 olmak üzere toplam 48 bin 184 kişi ikamet ediyordu. Gazipaşa'nın nüfusu 2012 yılına gelindiğinde merkez 22 bin 332, belde ve köylerdeki 25 bin 631 kişi ile birlikte toplamda 47 bin 963 olarak açıklandı. Buna göre, Gazipaşa'nın merkez nüfusu 323 kişi artarken, köylerin nüfusu 544 azaldı.

Erdem KÖSE/GAZİPAŞA,(DHA)

Foto: Gazipaşa genel görüntü

===

Hocalar'da çocuklar fidan dikti

AFYONKARAHİSAR'ın Hocalar İlçe Belediyesi ve Hocalar İlköğretim Okulu ortaklaşa düzenledikleri etkinlik kapsamında 116 fidanı toprakla buluşturdu. Hocalar İlköğretim Okulu 3 ve 4'üncü sınıfından 49 öğrenci öğretmenleri gözetiminde Hocalar Belediyesi ekipleriyle birlikte futbol sahası kenarına 36 sedir, 52 karaçam, 13 dut ve 15 ıhlamur fidanı dikti. Hocalar Belediye Başkanı Mustafa Akın "İlçemizi yeşillendirmek için çalışmalarımız sürüyor. Çalışmaların bu kısmını Hocalar İlköğretim Okulu öğrencileri ile birlikte yürütmekten son derece memnunuz" dedi

Ahmet DAĞLI/SANDIKLI, (DHA)

Foto: Fidan dikiminden

===

Sandıklı, Afyonkarahisar'ın en büyük ilçesi

AFYONKARAHİSAR'ın 2012 yılındaki merkez, ilçe, kasaba ve köylerinin nüfusları belli oldu. Adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre Sandıklı nüfus olarak Afyonkarahisar'ın en büyük ilçesi olma unvanını sürdürürken, Sandıklı'yı Bolvadin ve Dinar takip etti. Afyonkarahisar merkez nüfusu 186 bin 991 olurken, belde ve köylerdeki 76 bin 306 kişi ile birlikte bu sayı 263 bin 297'ye yükseldi. Afyonkarahisar'ın merkez, ilçeler, belde ve köylerle birlikte toplam nüfusu ise 703 bin 948 olarak saptandı.

SANDIKLI'DA KADIN NÜFUSU ERKEKLERDEN FAZLA

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'ne göre Afyonkarahisar'ın en büyük ilçesi 32 bin 197 kişinin yaşadığı Sandıklı oldu. Sandıklı'da 15 bin 771 erkek, 16 bin 426 kadının yaşadığı belirlendi. Sandıklı'ya bağlı belde ve köylerdeki nüfus ise 25 bin 646 olarak kaydedildi. Sandıklı'nın merkez, belde ve köyleriyle birlikte toplam nüfusunun ise 57 bin 843 olduğu açıklandı.

Ahmet DAĞLI/SANDIKLI, (DHA)

Fotosuz

===

Kaş'ta Likya Bahar Yürüyüşü Şenliği

KAŞ Belediyesi ile BAKA tarafından birlikte yürütülen 'Dört Mevsim Kaş Projesi' kapsamında, Kaş Belediyesi'nce 'Bahar Önce Likya'ya Gelir' sloganıyla 'Likya Bahar Yürüyüşü Şenliği' düzenlenecek. 1-3 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirilecek şenlikte çeşitli etkinlikler yapılacak. Şenliğin ilk günü Turizm Rehberi Ersin Demirel, Turizm Rehberi ve Tarihçi Dean Divesley'in konuşmacı olarak katılacağı Likya Yolları, Sorunları ve Turizme Katkıları konulu panel düzenlenecek. Aynı gün akşam Kemer Doğa Dostları Derneği'nin katılacağı tanışma toplantısı yapılacak. Toplantı sonunda Likya Yolu Belgeseli adlı film izlenecek. Katılımcılara bir kokteyl verilecek.

Şenliğin ikinci gününde Kaş Belediyesi önünden başlayacak ve Limanağzı'nda bitecek 'Çocuklar için Likya Yolu Yürüyüşü' düzenlenecek. 13-18 yaş arası çocukların katılacağı yürüyüş sonunda Kaş Emin Erdem Meydanı'nda Grup Yüksek Rakım bir konser verecek. Şenliğin son günü olan 3 Şubat Pazar günü Likya Yolu Yürüyüşü düzenlenecek. Phellos Antik Kenti'nde başlayacak yürüyüşte, Kaş'ın Çukurbağ Köyü'nde bir öğle yemeği verilecek. 11 kilometre sürecek yürüyüş, Kaş'ın merkezinde Anti-Phellos Antik Kenti'nde sona erecek.

Kaş Belediye Başkanı Abdullah Gültekin, Kaş'ın, alternatif turizmde Türkiye'nin önemli merkezlerinden biri olduğunu belirterek, 'Dört Mevsim Kaş Projesi' kapsamında daha önce bisiklet, halk koşusu, dalış ve kano şenliği düzenlendiğini anımsattı. 'Likya Yolu Yürüyüşü'nün, Kaş'ta yapılan alternatif turizm çeşitliliklerinden en önemlilerinden biri olacağına değinen Gültekin, "Kış döneminde yapılabilecek en önemli alternatif turizm olanağı doğa yürüyüşüdür. Bu nedenle 'Bahar Önce Likya'ya Gelir' sloganıyla şenliği düzenledik. Şenliğimize Antalya ve çevresinden doğa sporları kulüplerini davet ettik. Amacımız, Likya Yolu yürüyüşünün kışın daha güzel yapılabileceğini göstermek" dedi

Ahmet ACAR/DEMRE, (DHA)

Foto: Başkan Gültekin ve arşivden yürüyüş fotoları

===

Finli güzel Alanya standında hostes oldu

FİNLANDİYA'da geçen yıl şubat ayında düzenlenen 'Miss Finland 2012' güzellik yarışmasının 1'incisi 22 yaşındaki Sara Chafak, 19-22 Ocak 2013 tarihlerinde Helsinki'de yapılan Matka Messut adlı turizm fuarında Alanya standında gönüllü hosteslik yaptı. Alanya Turizm Tanıtma Vakfı (ALTAV) Yönetim Kurulu Üyesi Şükrü Cimrin, Finlandiya'nın en önemli turizm fuarı olan Matka Messut'a 13'üncü kez katıldıklarını belirterek, 4 gün boyunca yaklaşık 80 bin kişinin ziyaret ettiği fuarda Alanya'yı en iyi şekilde tanıttıklarını söyledi.

Alanya standının 200 metrekarelik Kültür ve Turizm Bakanlığı standının içinde yer aldığını belirten Cimrin, "Fuarda ziyaretçilere Fince hazırlanmış şehir rehberimiz, 2013 duvar takvimleri, 2 farklı temada Alanya çantaları, Alanya logolu kalemler, kitap ayraçları, posterler, nazar boncukları, Alanya baskılı magnetler ve gülümseyen güneş baskılı valiz etiketleri dağıtıldı. Türkiye standında Klasik Türk Müziği çalan sanatçılar, fuar boyunca aralılarla performanslarını sergileriler" dedi.

Cimrin, fuarın ilk günü Türkiye standında verilen kokteylde davetlilere Türk mezeleri ve yemek örnekleri sunulduğunu kaydetti. Alanya'da geçen yıl Nisan ayında kamp yapan Finli güzellerden, 'Miss Finland 2012' güzeli seçilen Sara Chafak'ın davet üzerine fuarın 3'üncü günü Türkiye standına geldiğini dile getiren Cimrin, "Sara Chafak, Alanya standında bir süre stant hostesliği yaptı ve ziyaretçilere Alanya malzemeleri dağıttı. Sara Chafak ayrıca Finlandiya televizyonu için de Türkiye standında söyleşi yaptı." diye konuştu.

Teoman ERİŞ/ALANYA, (DHA)

Foto: Fuar standından ve Sara Chafak

=== - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Yerel Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement