Giresun Halk Sağlığı Müdürü Dr. Fazlı Özden, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde nemin de etkisiyle artan aşırı sıcakların ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğine işaret etti.
Özden, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde yaşanan aşırı sıcakların, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde ise yüzde 90'a ulaşan nemle birlikte etkisinin iki katına çıktığını belirtti.
Bölgede etkisini gösteren sıcakların özellikle diyabet, kalp, solunum sistemi hastalıkları, karaciğer ve böbrek hastalıkları gibi kronik rahatsızlığı bulunanlar ile küçük çocuklar, 65 yaş üzeri kişiler ve hamileler için büyük risk oluşturduğuna işaret eden Özden, "Bu yıl ülkemiz, özellikle de bölgemizde sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde geçmekte. Bu nedenle hava sıcaklıkları ve nemdeki artış gerekli önlemler alınmadığı takdirde insan sağlığını olumsuz yönde etkileyebileceği düşünülmektedir. Aşırı sıcaklardan en çok dört yaşından küçük çocuklar, 65 yaş ve üzerindeki yaşlılar, bakıma ihtiyacı olanlar, hamileler, aşırı kilolular, açık alanda çalışanlar, kronik hastalığı olanlar, sürekli ilaç kullananlar ile sokak çocukları ve evsizler etkilenmektedir. Risk grubunda bulunanlar günün en sıcak saatleri olan 10.00 ila 16.00 arasında zorunlu olmadıkça dışarı çıkılmamalıdır" dedi.
- Güneş çarpması hafife alınmamalı
Aşırı sıcaklar ile özellikle güneş çarpmasının ölümlere varan sonuçlara yol açabileceğini kaydeden Özden, şöyle devam etti:
"Sıcak döküntüleri (isilik), güneş yanıkları ve sıcak bitkinliğine gölgede istirahat ve boş sıvı tüketimi ile müdahale edilebilir. Ancak güneş çarpması acil tedavi edilmezse kalıcı hasara, hatta ölüme neden olabilir. Bu nedenle güneş altında uzun süre vakit geçirmemeye özen gösterimeli. Güneşten kaynaklanan rahatsızlıklarda ise vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır."
-Aşırı sıcaktan korunma yöntemleri
Dr. Fazlı Özden, aşırı sıcaklarda susuzluk hissi olmasa bile her gün en az 2-2,5 litre (12-14 su bardağı) sıvı tüketilmesinin önemli olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Dışarıda bulunulduğunda açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysiler tercih edilmelidir. Geniş kenarlı ve hava delikleri olan şapka giyilmeli ve güneşin zararlı ışınlarından koruyan güneş gözlüğü kullanılmalıdır. Dışarıda çalışması gerekenler mümkün oldukça güneş altında korunmasız kalmamaya, aşırı hareketlerden kaçınmaya, sık sık tuz içeren sulu gıdalar almaya dikkat etmelidirler. Yoğun fizik aktivite spor yapmak için sabah ve akşam saatleri tercih edilmeli, her bir saatlik spor için en az 2-4 bardak sıvı alınmalıdır. Ağır fiziksel aktivitelerden kaçınılmalıdır. Vücut ısısının yükselmemesi için sık sık duş alınmalı, bunun mümkün olmadığı durumlarda ayaklar, eller, yüz ve ense soğuk suyla ıslatılmalı veya silinmelidir. Mide kramplarına neden olabileceği için çok soğuk ve buzlu içecekler tercih edilmemelidir." - Giresun
Son Dakika › Yerel › Aşırı Sıcaklar İnsan Sağlığını Tehdit Ediyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?