Bakan Eroğlu: Hiç Kimsenin Atıkları Toprağa Gömme Hakkı Yok - Son Dakika
Yerel

Bakan Eroğlu: Hiç Kimsenin Atıkları Toprağa Gömme Hakkı Yok

Bakan Eroğlu: Hiç Kimsenin Atıkları Toprağa Gömme Hakkı Yok

Dün Akşam Bakanlık Müsteşarına Bu Kişiler Hakkında Her Türlü Müeyyidenin Uygulanması İçin Talimat Verdim. Hiç Kimsenin Çevreyi Kirletmeye Hakkı Yok"

01.02.2011 12:57

"( Tuzla'da toprağa atık madde gömülmesi) Dün akşam bakanlık müsteşarına bu kişiler hakkında her türlü müeyyidenin uygulanması için talimat verdim. Hiç kimsenin çevreyi kirletmeye hakkı yok" "Bu konuda çok kararlıyız. Bunun cezası çok büyük. Çevreyi kirletenleri mutlaka yakalarız. Tüm Türkiye'yi denetliyoruz. Hiç kimsenin atıkları toprağa gömme hakkı yok, en ağır şekilde cezalandıracağız"

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye'nin ormancılık faaliyetlerinde dünya lideri olduğunu ifade ederek OECD Genel Sekreteri de geçen yıl geldiğinde 'Türkiye'nin erozyon kontrolü ve ağaçlandırmada dünya lideri olduğunu kendisi ilan etmişti" dedi. 2-4 Şubat tarihleri arasında New York'ta yapılacak Dünya Ormancılık Zirvesi'ne katılmak üzere ABD'ye giden Çevre ve Orman bakanı Veysel Eroğlu Atatürk Havalimanı VİP Salonu'nda hareketinden önce basın toplantısı düzenledi. Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 2011 yılının "Dünya Ormancılık Yılı" olarak ilan edildiğini ifade eden Eroğlu, Türkiye'de de bu maksatla faaliyetlere başladıklarını kaydetti. New York'ta yapılacak zirveye çok önem verdiklerini, 24 Ocak 2001 tarihinde başlayan zirveye bakanlıktan bir heyetin daha önce gittiğini kaydeden Eroğlu, zirveye dünyanın çeşitli ülkelerinden çevre, orman bakanlarının katılacağını kaydetti.

'HEDEF 2012'DE 2 MİLYON 300 BİN HEKTAR ALANDA AĞAÇLANDIRMA"

Eroğlu, zirvede bir konuşma yapacağını, ayrıca orman köylüsünün kalkındırılması konulu bir yuvarlak masa toplantısına da katılacağını söyledi. Bakan Eroğlu şunları kaydetti: "Türkiye ormancılık faaliyetlerinde dünya lideri olan bir ülke. OECD Genel Sekreteri de geçen yıl geldiğinde 'Türkiye'nin erozyon kontrolü ve ağaçlandırmada dünya lideri olduğunu kendisi ilan etmişti. Ağaçlandırma faaliyetlerimiz dolu dizgin devam ediyor. Biz 2012 yılı sonuna kadar 2 milyon 300 bin hektar yani 23 milyon dekarlık bir alanda ağaçlandırma yapacağımızı ilan etmiştir. Bu fevkalade iyi bir şekilde devam ediyor. Hedeflerimizin üzerinde ilerliyor. Şu ana kadar 3 yılda bir milyon 400 bin hektarlık alanda ağaçlandırma yaparak 900 milyon fidan diktik. Türkiye'de son 30 yılda orman alanlarımız alan olarak 1.3 milyon hektar arttı. Odun serveti ise daha önce 900 milyon metreküp iken şu anda 1.4 milyar metreküp yani yaklaşık yüzde 40 oranında orman servetimiz artmış durumda."

Orman teşkilatının da dünyada çok iyi bir yangın harekat merkezine sahip olduğunu dile getiren Eroğlu, yangınla mücadele için hazırlanan bilgisayar programının e-Türkiye ödülü aldığını söyledi. Eroğlu, "Bu sistemi Suriye bizden talep etti ona kuruyoruz. Ardından Yunanistan talep etti biz de memnuniyetle kabul ettik. Şu anda Portekiz, İspanya talepte bulunuyor. Teknoloji transferi konusunda cimrilik yapmıyoruz, çünkü ormanlar tüm dünyanın ortak varlığı" diye konuştu.

İSTANBUL'A BİR MİLYON 2011 ADET FİDAN

Eroğlu, Dünya ormancılık zirvelerinin genellikle New York'ta yapıldığını belirterek, müteakip iki toplantının İstanbul'da düzenlenmesi için başvuru yaptıklarını kaydetti. Eroğlu, New York Büyükşehir Belediyesi'nin eyalet sınırları içinde bu yıl bir milyon fidan dikeceğini hatırlatarak, "Biz de bu yıl İstanbul'da bir milyon 2011 adet fidan dikmeye karar verdik. Dün bu konuyu Sayın Başbakanımıza arz ettim. Başbakanımızın bizzat iştirak edeceği törenlerle 500-600 bin fidanı Avrupa, 400-500 bin fidanı Anadolu yakasında olmak üzere İstanbul'u bir milyon 2011 fidanla donatacağız. New York bir milyon fidan dikiyor biz nazire olsun diye bir milyon 2011 fidan dikeceğiz" diye konuştu. Fidanların dikileceği yerlerin belirlendiğini belirten Eroğlu, fidanların bir kısmının eski maden ocaklarının bulunduğu İhsaniye tarafındaki bir alanda dikileceğini, Anadolu yakasında da çalışmaların sürdüğünü kaydetti.

'HİÇ KİMSENİN ÇEVREYİ KİRLETMEYE HAKKI YOK, EN AĞIR ŞEKİLDE CEZALANDIRACAĞIZ"

Veysel Eroğlu, dün Tuzla Orhanlı Orta Mahalle'de bulunan eski bir boya fabrikasının bahçesinde yapılan denetimlerde 94.6 ton atık madde bulunduğunu belirterek, denetimler sırasında 4 kişinin atık maddeleri toprağa gömerken yakalandığını kaydetti. Bu kişilerin haklarında soruşturma başlatıldığını belirten Eroğlu, atık maddelerden numuneler alındığını ve TÜBİTAK Gebze Araştırma Merkezi'ne gönderildiğini söyledi. Veysel Eroğlu, bakanlık müfettişlerinin soruşturmaya başladıklarını da belirterek, "Dün akşam bakanlık müsteşarına bu kişiler hakkında her türlü müeyyidenin uygulanması için talimat verdim. Hiç kimsenin çevreyi kirletmeye hakkı yok. Bu konuda çok kararlıyız. Bunun cezası çok büyük. Çevreyi kirletenleri mutlaka yakalarız. Tüm Türkiye'yi denetliyoruz. Hiç kimsenin atıkları toprağa gömme hakkı yok, en ağır şekilde cezalandıracağız" diye konuştu.

Bakan Eroğlu, Dilovası'nda belediye tarafından yapılan denetimlerde 80 kamyon zehirli atık madde ele geçirilmesiyle ilgili ne gibi işlem yapıldığının sorulması üzerine de, Dilovası'nda bulunan atıklarla ilgili de soruşturmaların devam ettiğini belirtti.Öte yandan Bakan Veysel Eroğlu'nun, basın toplantısını TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu da takip etti. Bakan Eroğlu toplantı sonunda Kuzu'ya iltifat ederek bir müddet sohbet ettiler.

Kaynak: DHA

Son Dakika Yerel Bakan Eroğlu: Hiç Kimsenin Atıkları Toprağa Gömme Hakkı Yok - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement