Balatlı Köyü Karakucak Güreşleri Kırkpınar'ı Aratmadı - Son Dakika
Yerel

Balatlı Köyü Karakucak Güreşleri Kırkpınar'ı Aratmadı

Balatlı Köyü Karakucak Güreşleri Kırkpınar\'ı Aratmadı

Akçakoca’nın Balatlı köyünde düzenlenen Geleneksel 55. Balatlı Köyü Karakucak bayram güreşleri renkli görüntülere sahne oldu.

21.07.2015 10:27

Akçakoca'nın Balatlı köyünde düzenlenen Geleneksel 55. Balatlı Köyü Karakucak bayram güreşleri renkli görüntülere sahne oldu. Güreşler Kırkpınar'ı aratmadı. Başpehlivanlığı Çankırı bölgesinden Ankara Büyükşehir Belediyesi sporcusu Ahmet Arıcı kazandı.

Karakucak Güreşlerine Alaplı, Yığılca, Karasu, Hendek, Kocaali, İzmit, Ankara Büyükşehir belediyesinin ünlü güreşçileri ile, İstanbul Sancaktepe Belediyesine ait güreşçilerin katılırken, Akçakoca'nın farklı köylerinden ve Düzce'nin diğer ilçelerinden gelen çok sayıda güreşçi de güreşlere renk kattı. Balatlı köyüne gelen güreş severlere etli pilav ve ayran ikramı yapıldı. Yeni seçilen güreş ağası Dursun Yavuz güreşlere katılarak formalite güreş yaptı. Turnuvanın en centilmen güreşçisi Ercan Aydın, en teknik güreşçi ise Mustafa Asal seçildi.

Güreşlerle ilgili bilgi veren bu yılın güreş ağası olan Günay Demir "Köyüme yıllardır süre gelen geleneğe katkı yapmak hizmet vermek amacıyla ağalığa talip oldum. Ata sporu olan güreşin sevdirilmesi, yaşatılması ve köyümüzün tanıtılması için çalışıyoruz. Amaç ağalık makam mevki değil amaç, sadece hizmet etmektir. 2014-2015- Bayram güreşlerin devamı için elimden gelen tüm fedakarlığı gösterdiğim inancındayım Bu organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum ve güreşçilerimize başarılar diliyorum" şeklinde konuştu.

Balatlı köyü muhtarı Mehmet Çil ise, "En eski sporlarımızdan ve savaş talimlerinden birisi olan Karakucak Güreşleri güce, zekaya, çevikliğe ve pratikliğe dayalı bir spordur. Yıllardır süre gelen Balatlı Köyü Karakucak güreşlerine katılan bütün güreşçilerimize canı gönülden teşekkür ederim. Ata sporumuz olan güreşimizin önümüzdeki yıllarda da devam edeceği inancı içerisindeyim ve muhtar olarak her türlü fedakarlığı göstereceğimizi belirtmek istiyorum. Halkımızın bu müsabakalara gösterdiği ilgi bizleri fazlasıyla memnun etmiş olup, bu organizasyonun gerçekleştirilmesinde emeği geçenleri canı gönülden kutluyorum. Bayram günlerinde geleneklerimiz olan güreşlerimizi yaşatıyoruz, inşallah ilerki dönemlerde daha farklı etkinliklerle geleneğimizi sürdüreceğiz. Bizi üzen şey ise, Düzce ve Akçakoca protokolünden hiç kimsenin bu güreşlere teşrif etmemesi olmuştur" dedi.

Eski ağa Günay Demir yerini yeni ağa olan Dursun Yavuz a bıraktı. Yeni Ağa Dursun Yavuz "Balatlı köyü benim köyüm. Köyümün yıllardır süren geleneğe katkı yapmak amacıyla ağalıya talip oldum. Amaç ağalık, makam, mevki değil. Amaç, sadece hizmet etmektir. Makamlar ve mevkiler hizmetlerin sadece bir aracıdır. 2015-2016 Bayram güreşlerin devamı için elimden gelen tüm fedakarlığı göstereceğim" dedi. Kıyasıya süren güreş müsabakaları sonunda sponsor olan iş adamlarına organizasyon komitesi tarafından anı plaketleri verilirken, dereceye giren güreşçilere de çeşitli hediyeler ve para ödülü verildi.

Dereceye giren güreşçilerin tam listesi şu şekilde:

Minik-1; 1. Efe Doğan, 2. Mustafa Sönmez, 3. Yiğit Batun.

Minik-2; 1. Ömer Aksoy, 2. Mert Durmaz, 3. Ziya Demir.

Teşvik; 1. Recep Çetinbaş, 2. Mert Asal, 3. Muhammet Demir.

Tozkoporan; 1.Kazım Işık, 2. Ramazan Çetinbaş, 3. Emirhan Asal.

Ayak; 1. Mücahit Kaya, 2. Erdoğan Koto, 3. Emirhan Ertürk.

Deste; 1. Burak Erdoğan, 2. Cevat Çatak, 3. Aykut Tutkun.

Orta; 1. Bayramali Han, 2. Emre Gökalp, 3. Tayfun Akgün.

Baş altı; 1. Engin Gökalp, 2. Nazmi Işık, 3. Burak Doğan.

Baş; 1.Ahmet Arıcı, 2. Elhan Ergin, 3.Osman Hazar oldu. - DÜZCE

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Balatlı Köyü Karakucak Güreşleri Kırkpınar'ı Aratmadı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement