Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin AB'ye uyum sürecine ilişkin yapılan çalışmalarla ilgili, "1990'lı yıllara giderseniz, AB aslında ekonomik bir birliktir. Yani malların, hizmetlerin ve vatandaşların serbest dolaştığı büyük bir ekonomik alandır. Şimdi Türkiye olarak biz bu alana tam üyeliği yakın zamanda başarmak istiyoruz" dedi.
Şimşek, Gaziantep Sanayi Odasınca Özel SANKO Okulları Akdulkadir Konukoğlu Spor ve Kültür Merkezinde düzenlenen "Gaziantep'in Yıldızları 2015 Ödül Töreni"nde yaptığı konuşmada, 2015 yılında Türkiye'deki bütçenin genel devlet olarak dengede olacağını söyledi.
AB uyum sürecinin Türkiye için önemine işaret eden Şimşek, "Bu konu çok önemli. Bakın Türkiye, hukuk devleti, evrensel hak ve özgürlükler, demokratikleşme gibi konuları nereye bakıp örnek alacak? Ortadoğu'ya mı, Kuzey'den mi yoksa Doğu'dan mı? Tabii ki hayır. Bizim için ilham kaynağı, Avrupa'dır. O nedenle Ulu Önder Atatürk'ün de dediği gibi muasır medeniyetlere ulaşmak için çalışmalıyız. Her konuda Avrupa ile yakınlaşma sürecini devam ettirmemiz gerekir. Bu kadar açık ve net. Mesele bir kulübe üyelik değil, mesele Türkiye'nin birinci sınıf düzenlemelere, kurumlara, demokrasiye sahip olmasıdır. Şimdi o seviyede değiliz. O yüzden AB süreci halen hayati bir önem taşıyor. AB sürecini canlandırmak bu anlamda çok önemli" dedi.
Geçen günlerde AB üyelik sürecindeki bir faslın açılışı için Brüksel'de bulunduğunu anımsatan Şimşek, AB konusunda bazı alanlarda ilerlemelerin olduğuna dikkati çekti. Şimşek, şöyle devam etti:
"Türkiye için gerekli olan şeyleri yapacağız. 15 faslı açtık. Bundan sonraki süreçte ne yapacağız? 1990'lı yıllara giderseniz, AB aslında ekonomik bir birliktir. Yani malların, hizmetlerin ve vatandaşların serbest dolaştığı büyük bir ekonomik alandır. Şimdi Türkiye olarak biz bu alana tam üyeliği yakın zamanda başarmak istiyoruz. Yani siyasi birlik işin bir boyutu. Bu, gümrük birliğini, tarımı, hizmetleri, kamu alanlarındaki alımları vize muafiyetleriyle serbest dolaşımı sağlayıp aslında eski AB'nin tam üyesi olmak. Zaten Türkiye'nin de en çok yararlanacağı alan budur. Buna yönelik de çalışıyoruz. Şubat veya martta, komisyonun başkan yardımcısı başkanlığında, tüm alanlardaki komiserler benim başkanlığımda ilgili bakanlarla iki gün görüşeceğiz. İş alemiyle bir araya geleceğiz."
- "2016 yılında büyümenin hızlanmasını bekliyoruz"
Gelişmekte olan ülkelerin Çin ve Hindistan gibi bazı ülkeler haricinde yüzde 1,8 oranında büyüme kaydettiğini, Türkiye'nin ise 2 seçim geçirmesine ve çevresindeki ateş çemberine rağmen seneyi yüzde 3,5-4 oranındaki büyümeyle kapatacağını aktaran Şimşek, bunun da ülke için önemli bir ekonomik parametre olduğuna işaret etti.
Türkiye'deki enflasyonun yüzde 8 olduğunu, bunun da arzuladıkları bir rakam olmadığını anlatan Şimşek, "2016 yılında büyümenin hızlanmasını bekliyoruz. Çünkü belirsizlik azaldı, AB toparlanıyor. Özetle 2016 büyüme, rahatlıkla yüzde 4,5 ve üzerini yakalayabilir. Yüksek istihdamın büyümeyle devam edeceğini düşünüyorum. Mali disipline devam etmeliyiz ve enflasyonu da kontrol altında tutmamız gerekiyor" diye konuştu.
Türkiye'nin iyi bir dönem geçirdiğini, bunu sürdürmek gerektiğini ifade eden Şimşek, Türkiye'nin genç nüfusuyla büyük bir fırsat penceresine sahip olduğunu, yapılacak reformlarla da bu fırsatı kullanacaklarını kaydetti.
Gaziantep'in gastronomi dalında, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) "Yaratıcı Şehirler Ağına" girmesine de değinen Şimşek, bu gelişmeden dolayı yaşadıkları gururu dile getirdi.
Gaziantep'in tüm olumsuzluklara rağmen büyümeyi ve gelişmeyi hedefleyen, dünyaya insanlık dersi veren bir kent olduğunu aktaran Şimşek, kentin sahip olduğu girişimcilik ruhuyla daha da büyüyeceğini sözlerine ekledi.
(Son)
Son Dakika › Yerel › Başbakan Yardımcısı Şimşek: (2) - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?