Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Konya Şube Başkanı Dr. Lütfi Şimşek, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Konya'nın Ağustos ayı ihracat rakamları ile Eylül ayı SAMEKS verilerini değerlendirdi.
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, 2016 Ağustos ayı itibarıyla Konya'dan 111,7 milyon dolar değerinde ihracat gerçekleşti. İhracat değeri bir önceki yılın aynı ayına göre (107,7 milyon dolar) yüzde 3,7 artış gösterdi. 2016 Ağustos ayı itibarıyla kentte 72,4 milyon dolar değerinde ithalat gerçekleştirildi. İthalat değeri bir önceki yılın aynı ayına göre (81,5 milyon dolar) yüzde 11,1 düşüş gösterdi. Konya'da 2016 Ağustos ayında en fazla ihracat 17,6 milyon dolar ile Irak'a yapıldı. Bu ülkeyi 8,6 milyon dolar ile Almanya ve 5,4 milyon dolar ile İran izledi.
Başkan Dr. Lütfi Şimşek yaptığı yazılı açıklamada, "Açıklanan verilerle birlikte şunu görüyoruz ki, 15 Temmuz darbe girişimine, sınır ötesi askeri operasyonlara, kredi derecelendirme kuruluşlarının ülkemizin notunu düşürmesine ve yaşanan hain terör saldırılarına rağmen ülkemizin ihracat rakamları artmıştır. Bu artış bizleri son derece memnun etmiştir. Hep söyledik hiçbir saik bizi yolumuzdan alıkoyamayacak diye. İnadına Konya sanayisi Türkiye'yi büyütmeye devam edecek. Ekonomi alanında büyük başarılara imza atan Konya, önümüzdeki dönemde de daha hızlı bir ivme yakalayarak ihracat artışını sürdürecektir. Ülkemizin ve özellik de şehrimizin ekonomisini sırtlayan özel sektörümüzün sağladığı katkı ihracat rakamlarıyla bir kez daha ortaya çıkmıştır. MÜSİAD Konya Şubesi olarak, dünya ekonomi piyasalarında yaşanan son gelişmelere ve yaşanan pek çok olumsuzluğa rağmen üreten, yatırım yapan, dünya pazarlarına açılarak ülkesinin büyümesine katkı sağlayan bütün sanayici ve iş adamlarımızı kutluyorum. Mevcut pazarlarda payımızı artırmak ve alternatif pazar arayışlarımızı yoğunlaştırmak için çalışmalarımızı aralıksız sürdürmekteyiz" dedi.
Şimşek, İstanbul'da MÜSİAD Genel Merkezi tarafından açıklanan Eylül ayı Satın Alma Müdürleri Endeksi (SAMEKS) verileri ile ilgili olarak da, "Veriler yılın 3'üncü çeyreğinde pozitif büyüme sürecinin devam ettiğine işaret etmektedir. Ancak, öncü makroekonomik veriler Türkiye ekonomisi ve Orta Vadeli Program kapsamında hedeflenen yılsonu beklentisine ulaşmak adına zorluklar içermektedir. SAMEKS Bileşik Endeksi, 2016 yılının 2'inci çeyreğinde 54,1 puan ortalamasıyla ülke genelinde ekonomik aktivitenin canlılığına işaret etmişti. Bu dönemde Türkiye ekonomisi yüzde 3,1 büyümüş ve pozitif büyüme performansını Aralıksız 27 çeyreğe çıkarmıştı. Yine yılın 2'inci çeyreğinde SAMEKS Sanayi Endeksi ortalama olarak 58,7 puanda gerçekleşmiş ve bu dönemde sanayi sektöründe gözlenen yüzde 3,9'luk büyümenin habercisi olmuştu. Yılın 3'üncü çeyreğini kapsayan Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında ise SAMEKS Bileşik Endeksi 47,8 puan ortalamasıyla 50 referans değerinin altında kalmıştır. Öncü makroekonomik veriler yılın 3'üncü çeyreğinde de pozitif büyüme sürecinin devam ettiğine işaret ederken, yılın ilk yarısında yüzde 3,9 oranında genişleyen Türkiye ekonomisi ve Orta Vadeli Program kapsamında hedeflenen yüzde 4,5 oranındaki yılsonu beklentisine ulaşmak adına zorluklar içermektedir. Bunun karşılığı olan parasal darlığın etkisini elbette ki sahada görmekteyiz. Türkiye'nin zor dönemlerden geçmekte olduğu, her türlü saldırıya maruz kaldığı bu günleri de sabırla, metanetle atlatacağız. Ülkemiz 15 Temmuz'da devletiyle milletiyle ağır bir bedel ödemiştir. Bizlerde iş alemi olarak mücadele sürecinde üzerimize düşeni fazlasıyla yapmaya devam edeceğiz. konomideki kaybımızı telafi edebilmek adına reel sektörü destekleyen, üretimi ve ihracatı önceleyen, büyüme ve istihdamı önemseyen reformların biran önce hayata geçirilmesi son derece önem arz etmektedir" diye konuştu. - KONYA
Son Dakika › Yerel › Başkan Lütfi Şimşek, İhracat Rakamlarını Değerlendirdi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?