İl Sosyal Güvenlik Müdürlüğü tarafından Sosyal Güvenlik Reformunun Yansımaları ve Sosyal Güvenlik Teşvik Uygulamaları konulu konferans Şair Zihni Kültür Merkezi'nde düzenlendi.
Konferansa Vali Hasan İpek, Belediye Başkanı Hacı Ali Polat, Bayburt İl Emniyet Müdürü Celal Aydoğan,
SGK İl Müdürü Bilal Başer, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Selahattin Kahraman, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Yumak kurum amirleri ve vatandaşlar katıldı.
Sosyal Güvenlik Kurumu tanıtım filminin izletilmesiyle başlayan konferansta konuşan SGK İl Müdürü Bilal Başer sözlerine Rektör Gökhan Budak'a Allah'tan rahmet ailesine ve üniversite camiasına baş sağlığı dileyerek başladı.
"BAYBURT'TA 18 BİN SİGORTALI ÇALIŞAN VAR"
Dağınık bir yapıya sahip sosyal güvenlik kurumlarının sürdürülebilir bir sosyal güvenlik sistemi olmadığını belirten İl Müdürü Başer, "Sosyal güvenlik kurumlarının gelirleri yüzde 50-55 civarlarında iken hazineden verilen payda yüzde 50-55 civarlarındaydı. Hazineden alınan payla kara delikleri kapatmak, kara delik noktasında hazineye yük olmak, istihdamı ortadan kaldırma gibi sürdürülebilir bir sistem olmadığından sosyal güvenlik reformu öngörülmüştür. Sosyal Güvenlik Kurumu vatandaş odaklı hizmet anlayışını hedeflemiş bütün bu hedeflere adım adım yaklaşan bir kurum olmuştur. " dedi.
Başer, SGK'nın, memnuniyet anketlerinde yüzde 40, yüzde 50'li olmayan durumunun yüzde 76'ya ulaştığını bunun daha da artacağını kaydetti. Reform öncesinde Bayburt'ta sigortalı sayısının 8 bin civarında olduğunu bugün ise bu sayının 18 bin civarına yükseldiğini ifade etti.
"KIŞ ŞARTLARI ESNAFIMIZI ZORLUYOR"
Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Selahattin Kahraman ise esnaf olarak Bağ-Kur'lu esnaf olarak çok çile çektiklerini belirterek, kış olmasından dolayı zor şartlarda primlerini ödediklerini bu konunda düzenlemelerin yapılmasını gerektiğini dile getirdi. Başkan Selahattin Karaman, kendinden önce kürsüye gelen SGK İl Müdürü Bilal Başer'in konuşmalarına da atıfta bulunarak, Türkiye'de SGK bazında yapılan reformların oldukça yerinde ve çok faydalı olduğunu söyledi. Başkan Karaman, "Az önce İl Müdürümüzde daha önceden var olan ilaç alma sıkıntısından bahsetti. Kendisi hastaların ilaç almak için önceden 2-3 hafta beklediğini söyledi. Biz bundan önceki dönemlerde 3-4 aya ilaç alamazdık. Ama şimdi istediğimiz zaman ilaçlarımızı alabiliyoruz. Diğer taraftan sosyal güvence hakkında bir iki cümle söylemek istiyorum. Önceden insanlar evlatlarını bize meslek öğrenmeye getirirken, 'Eti senin, kemiği benim.' Der bize teslim ederlerdi. Ama şimdi gelince ilk olarak 'Sigortasını yapacak mısın ? 'diye soruyorlar. İnsanlar geleceğe yönelik yatırımın ne kadar akıllı bir iş olduğunu öğrendi. Budan dolayı iş verenlerimiz de çalıştırdıkları elemanların primlerini kış şartlarında ödemek için büyük sıkıntılar çekiyor. Bu konuda düzenlemeler yapılması gerekir." şeklinde konuştu.
"BAYBURT'UN 6. BÖLGEDE OLMASI LAZIMDI"
Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Yumak ise 2012 yılı sonu itibariyle biten istihdama yönelik 5084 sayılı yasanın 10 işçi çalıştırabilen işletmelere büyük bir yük getirdiğini söyledi.
Yasanın bitmesiyle işletmelere kişi başına 120 bin liraya yakın bir yük geldiğini ifade eden BTSO Başkanı Yumak, " Bu konuda biz işçi sayısını mı düşürsek, yoksa İŞKUR il müdürümüz de burada kendisine müracaat ettik. 10 işçinin üzerinde İŞKUR sosyal güncesini ödeyerek asgari ücret üzerinden elaman desteği sağlıyor. Acaba İŞKUR müdürümüze bizim bu maliyetimizi bir an önce izale edecek destek mi alsak gibi yollara tevessül etmeye başladık. İŞKUR'un desteğini alarak 6 ay idare ettiğimizi düşünsek daha sonra mutlaka 'kayıtsızlık' söz konusu olacak. Yeni çıkan teşvik yasası genellikle üretim ağırlıklı bir teşvik yasası. Burada da ortaya konulan 61 kriterden Bayburt hangi kriterde pek bilemedik. Biz şahsen hem nüfus yoğunluğu hem de ekonomik bakımdan hakikaten Türkiye'de sonuncu sıralardayız. Bu manada bizim 6. Bölgede olmamız lazımdı."dedi.
Sosyal güvenlik reformunun çok önemli bir gelişme olduğunu belirten Başkan İbrahim Yumak, kayıt dışılığı ortadan kaldırmak adına yürütülen çalışmaların hep birlikte sürdürülmesi gerektiğini vurguladı.
"BAŞÖRTÜLÜ DİYE HASTALAR SEDYELERDE CAN VERDİ"
Belediye Başkanı Hacı Ali Polat ise anayasada tarif edilen sosyal devlet kavramının SGK, İşkur, Vakıflar gibi birkaç kurumla ifa edildiğini hatırlatarak, " 82 anayasasının 60. Maddesine göre herkesin sosyal güvenlik şemsiyesi altında olması gerekiyor idi. Biraz önce SGK il müdürümüzün anlattığı gibi sosyal güvenlik üçlüsünün hizmet verirken bu millete neler çektirdiğini biliyoruz. Eskiden saatlerce kuyrukta beklerdik. Şimdi gerçekten çok farklı bir noktadayız. Emekli sandığı şuradan ilaç alır, şuradan alamaz. SSK'lısına şu eczane ilaç verir, şu eczane veremez. Prim gün sayısı yeterli değil, acilden muayene olamazsın. Daha da kötüsü 'senin başında başörtüsü var' diye hastaneye kabul edilmeyip de sedyede ölen insanlarımız vardı. " dedi.
"KURUM KURUMUN AÇIĞINI KAPATMAK İÇİN KULLANILDI"
Sosyal güvenlik açısından yaşanan sonuçların neyin sonucu olduğuna dair sorular soran Belediye Başkanı Polat şöyle devam etti:
"Biz devleti o kadar büyüttük, o kadar büyüttük ki devlet çok büyüdü ama insanlarımız küçüldü. Şimdi insanlarımız büyüdü, devlet olması gereken yerde olması gerekiyor. İnsan merkezli hizmet odaklı anlayışın bizi getirdiği nokta işte bu nokta.
İnsanın kıymeti anlaşıldıkça devlet de büyüyor, topluluk da büyüyor ve kalkınmada o derecede büyüyor."
Bugünkü durumun daha iyi olduğunu, sosyal güvenliği yönetemeyenlerin ülkeyi yönetmek konusunda hadlerini bilmeleri gerektiğini, 82 anayasasından sonra yamalı bohça hükümetlerin yamalı bohçaya benzer bir sosyal güvenlik sistemi yürüttüklerini belirten Belediye Başkanımız Polat, "Hatta bu kurumlar başka açıkları kapatmak için kullanıldı. Şimdi geldiğimiz noktayı unutmamak adına bunları aktarıyorum. Çabuk unutuyoruz. Hizmet gerçekten çabuk unutuluyor. 3 yıl önce Bayburt'ta bir MR cihazı bile yok deniyordu. Gümüşhane'ye biz mahküm olduk diyorlardı. Bugün MR cihazımız var. Bu konudaki gayretlerinden dolayı da Ak Parti İl Başkanı Yusuf Elçi'yi tebrik ediyorum. Bayburt değişiyor, Türkiye değişiyor. Türkiye büyüyor. Bayburt büyüyecek, gelişecek. Katkı sunanlara bu millet teşekkür edecek." diye konuştu.
"HAYAT STANDARDININ BELİRLİ BİR SEVİYE ÇIKTIĞI BİR ÜLKEDEYİZ"
Konferansta son olarak konuşan Valiz Hasan İpek ise, " Bugün burada birçok sorular soracaksınız ve cevaplarını alacaksınız. Geçtiğimiz günle bugün arasındaki fark benden önceki konuşmacılar tarafından çok açık bir şekilde ortaya konuldu. Ama bizim hedefimiz, insanımızın tümünü sigortalı yapmaktı. Sosyal güvenceye kavuşturmaktı. Cenabı Allah nasip etti hükümet olarak, devlet olarak bunu yaptık. Şimdi annesinin karnından başlayıp,
ölünceye kadar herkes bir şekilde devletin sosyal güvencesinde.
Bu da tek elden ve tek bir standartta yönetiliyor. 2003 yılında Bağ-Kurlu ile SSK'lıların maaşlarının arasındaki fark dört kattı.
Şimdi beşte bire düşmüş.
Ciddi bir ilerleme var inşallah o da çözülür. Çünkü hayat standardının belirli bir seviye çıktığı bir ülkedeyiz. Büyüyoruz, gelişiyoruz ve sağlıklı bir nesil yetiştiriyoruz. Ben burada emeği geçen herkese başta tabi bu cesareti gösteren başta Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'a ve bununla birlikte bu çalışmaları yapan Bakanlarımıza, bürokrat arkadaşlarımıza burada Bayburt'ta bu işi yürüten İl Müdürü ve ekibinin hepsine teşekkür ediyorum.
Daha iyi bir gelecek için sosyal güvencemizin daha iyi olacağı günler için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bu toplantının hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum" dedi.
Daha sonra SGK teşvik uygulamaları konusunda Bayburt SGK denetmenleri Ünsal Akdeniz ve Erkan Aksaç tarafından katılımcılara bilgilendirme sunumu yapıldı. - BAYBURT
Son Dakika › Yerel › Bayburt'ta Sigortalı Çalışan Sayısı Arttı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?