Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Davut Kavranoğlu, "Geçen yıl biz dünyaya 3,5 milyar dolar insani yardım yaptık. Amerika ve İngiltere'den sonra en fazla yardım yapan üçüncü ülkeyiz. Ama nüfusa oranla en fazla yardım yapan ülke durumuna geldik" dedi.
Kavranoğlu, Bozok Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu'ndaki "2023 Vizyonunda Bilim Sanayi Teknolojileri ve Girişimcilik" konulu konferansta, günümüzde kalkınmanın, gelişmenin bilim ve teknoloji ile olacağını ifade ederek, tarihe bakıldığında bilime önem veren ülkelerin daha çok geliştiğinin görüldüğünü söyledi.
Bilimi önemsemeyen ülkelerin ise güçlü olsalar bile daha sonra geri düştüklerine dikkati çeken Kavranoğlu, "Çünkü bilim statikliği kabul etmez. Yani biz bunu yaptık artık bilimle uğraşmamıza gerek yok, dünya döndükçe bu bize yeter deme şansınız yok. Bilimle her gün daha iyiye gitmek zorundasınız. Tarihimize bakarsak, bizim iftihar ettiğimiz Osmanlı 1400, 1600 yılları arasında dünyada lider konumdaydı. Daha sonra Fatih İstanbul'u fethederken topları döktürmek için Hristiyan bir bilim adamını kullandı. Venedikli alimlerden ders aldı" diye konuştu.
- "Ekonomi demek bilim demek"
Üniversitelere bilim ve araştırma yapma noktasında çok büyük görevler düştüğünü dile getiren Kavranoğlu, şöyle devam etti:
"Bilim ve üniversiteler toplumumuzun en önemli unsurları haline geldi. Ekonomi demek bilim demek, kalkınma demek, bilim demek savunma demek. Bilime önem vermediğimiz zaman hiçbir hedefimize varmamız mümkün değil. Bu kapsamda biz Türkiye'de yarı iletken fabrikası kuracağız. Bu konuda Milli Savunma Bakanımız bir karar verdiler. Artık Türkiye dünyada çip üreten ülkelerden birisi haline gelecek. Teknolojileri takip etmemiz ve geliştirebilme konumuna gelmemiz şart. Türkiye Cumhuriyeti kaybettiğimiz koca bir imparatorluğun külleri üzerine kuruldu. Balkan Savaşı, 1. Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı ile uzun yıllar süren bir mücadele sonucunda 10 milyon kilometrekare olan koca imparatorluğumuzu kaybetmiş, 5 milyon genç ve tahsilli nüfusunu kaybetmiş, Türkiye Cumhuriyeti 1930'lu yıllarda bir basmayı, çiviyi, iğneyi üretmekte dahi aciz duruma düşmüştü."
1963'de TÜBİTAK kurulduğunda Türkiye'nin toplam ihracatının 350 milyon dolar olduğunu anlatan Kavranoğlu, "40-50 sene önce 1 milyar dolar bile ihracat yapmayan, tarıma dayalı bir toplumu olan ve gıda yardımı alan bir ülkeydik. Şükürler olsun geçen yıl biz dünyaya 3,5 milyar dolar insani yardım yaptık. Amerika ve İngiltere'den sonra en fazla yardım yapan üçüncü ülkeyiz. Ama nüfusa oranla en fazla yardım yapan ülke durumuna geldik. Son 3 yılda Suriye'den gelen misafirlerimiz için 5 milyar dolar harcama yaptık. Dünya bize bu konuda 200 milyon dolar bile yardımda bulunmadı" diye konuştu.
Kavranoğlu, Turgut Özal'ın başbakan olmasıyla Türkiye'de işlerin hızla değişmeye başladığını belirterek, şunları kaydetti:
"Türk insanına güvendi ve önümüzü açtı. Bizleri yurt dışında eğitime gönderdi. İş adamlarını ihracat ve iş yapmaları için yanlarında götürdü. İnsanımıza dünyadan korkmamayı, dünyaya açılmayı öğretti. Bu hızlı ilerleme devri Özal vefat edince duraklama devrine girdi. 2001 ekonomik krizinden sonra Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki yeni hükümet Türkiye'de işleri hızla değiştirdi. Son 12 yılda gerçekten Türkiye dünyaya parmak ısırtan bir gelişme sağladı. Kişi başına milli gelirlerimiz 3 bin dolardan 11 bin dolar seviyesine geldi. İhracatımız 35 milyar dolardan, 160 milyar dolar seviyesine geldi."
Konferansa Yozgat Valisi Abdulkadir Yazıcı, Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Uçar, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Son Dakika › Yerel › Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Kavranoğlu Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?