Bü'de İstatistiğin Önemi Anlatıldı - Son Dakika
Yerel

Bü'de İstatistiğin Önemi Anlatıldı

Bü\'de İstatistiğin Önemi Anlatıldı

Bartın Üniversitesinde ‘Dünya İstatistik Günü’ kapsamında düzenlenen panelde konuşan TUİK Zonguldak Bölge Müdürü Şeref Demirtaş, Türkiye’nin nüfusunun 4 yıl sonra Almanya’nın nüfusunu geçeceğini, 2050 yılında ise en yüksek seviyeye ulaşacağını söyledi.

21.10.2015 11:04

Bartın Üniversitesinde 'Dünya İstatistik Günü' kapsamında düzenlenen panelde konuşan TUİK Zonguldak Bölge Müdürü Şeref Demirtaş, Türkiye'nin nüfusunun 4 yıl sonra Almanya'nın nüfusunu geçeceğini, 2050 yılında ise en yüksek seviyeye ulaşacağını söyledi.

Bartın Üniversitesi Fen Fakültesi tarafından "Hayatın İçinde İstatistik" konulu panel düzenlendi. Panelde konuşan Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) Zonguldak Bölge Müdürü Şeref Demirtaş "Türkiye'nin nüfusu yapılan tahminlere göre 2050 yılında en yüksek seviyede olacak. 2050 yılında 93 milyon 475 bin 575 kişilik nüfusa sahip olacağız. 2019 yılında 81 milyon 321 bin 569 kişiyle Almanya'nın nüfusunu geçeceğiz. 2050 yılından sonra ise nüfus artışımız bitecek ve nüfus azalma eğilimine girecektir" dedi.

"ADNKS'YE KAYDI OLMAYANLAR SEÇİMDE OY KULLANAMAZLAR"

Yeni yapılan hemen her yapının Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine (ADNKS) kayıt edildiğini belirten Demirtaş, "Yeni yapılan her bina yeni doğmuş bebek gibi sistemimize kaydediliyor. Bu binadaki her kişide adresle ilişkilendirilmektedir. ADNKS'ye kaydı olmayanlar hiçbir kamu kurumunda ve bankalarda iş yapamamaktadırlar. Sosyal yardımlaşma vakfından yardım alamamakta ve aile hekimlerine gidememektedirler. Sadece acil işlerini yapabilmektedirler. Özel hastaneden faydalanamadıkları gibi pasaport, ehliyet, nüfus cüzdanı alma gibi işlemlerini de gerçekleştirememektedirler. Aynı zamanda ADNKS'ye kaydı olmayanlar seçim zamanı oy da kullanamazlar" şeklinde konuştu.

Oturum Başkanlığını Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali İhsan Demirel'in yaptığı panelde ilk olarak Fen Fakültesi İstatistik Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Bahar Başkır, "Gerçek Dünyada İstatistik Biliminin Önemi", İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hande Küçükönder, "Sosyal Bilimlerde İstatistiğin Etkin Kullanımı", Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nuri Çelik, "Finans Dünyasında İstatistik", TUİK Zonguldak Bölge Müdürlüğünden Uzman Gökhan Önsoy "Türkiye ve Resmi İstatistikler" konularında konuştu.

"İSTATİSTİK HAYATIN HER ALANINDA ÇOK ÖNEMLİ"

Panelin sonunda değerlendirme konuşması yapan Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan ise istatistiğin hayatın her alanında insanlar için önemli olduğuna vurgu yaptı. Rektör Kaplan, "Bilgi her ne alanda olursa olsun insanoğlunun hayatını kolaylaştırmak içindir. Geleceğimizi anlamada ve refah toplumunu oluşturmada sayıların bizim için önemi var. İstatistiklerle elde ettiğimiz veriler hayatımızı yeniden düzenlememize yardımcı olmaktadır. Sayısal verilerle toplumu ileri taşımak için gerekli bilgiye erişip, onu yorumlama fırsatı elde ediyoruz. Özelde insanlar genelde toplum ve devletler için istatistiğin çok önemli olduğunu düşünüyorum" dedi.

Panel konuşmacılara Rektör Kaplan tarafından verilen teşekkür belgelerinin ardından son buldu. - BARTIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Bü'de İstatistiğin Önemi Anlatıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement